Жилищата в София поскъпнаха над два пъти за 7 години

Пловдив е на второ място в класацията
6 окт 2023 07:03, Елка Василева
200
Жилищата в София поскъпнаха над два пъти за 7 години
Снимка: архив, БГНЕС

Цените на жилищата в София са нараснали над два пъти за период от седем години и половина. Къщите и апартаментите в столицата са поскъпнали със 108% спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт. Това нарежда София на първо място сред големите градове в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите, пише „Труд“.

Цените на апартаментите ново строителство в София през второто тримесечие на годината са с 89% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на НСИ. При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е по-голямо - с над 120%. Така столицата държи първото място по поскъпване на старите жилища. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи къщи и апартаменти.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с общо повишение на цените на имотите със 102% за период от седем години и половина.

В повечето градове в страната с над 120 хил. жители поскъпването на старите жилища за такъв дълъг период от време е по-голямо от това на новото строителство. Изключение прави Стара Загора. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с над 96% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали със 107%. Пловдив е градът с най-малка разлика между движението на цените на новото и старото строителство.

Топ три на градовете с най-голямо поскъпване на имотите се допълва от Русе. В града цените на жилищата са нараснали с 83% за периода. От НСИ не обявиха данни за поскъпването на новото строителство в Русе. Но при съществуващите жилища в града увеличението на цените е със 105%.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Варна и Стара Загора. Поскъпването на имотите в тези градове е доста близко. На четвърто място в общата класация е Варна (+82%), следван от Стара Загора със 78%. Във Варна има много голяма разлика между поскъпването на новото и старото строителство. Повишението на цените на новите къщи и апартаменти за седем години и половина е с 68%, а съществуващите жилища са поскъпнали значително повече - с 90%. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация.

В Стара Загора поскъпването при новото строителство е с над 86 на сто, а цените на старите къщи и апартаменти са нараснали със 75%.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните имоти в морския град са нараснали средно с 67 на сто спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. Като ситуацията при новите и съществуващите къщи и апартаменти е подобна на тази във Варна, но тук разликата в движението на цените е още по-голяма. При новите апартаменти в Бургас поскъпването е с 31%, а при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с над 93%. Разликата в поскъпването на старите и новите жилища е 62 на сто.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с над 85%, като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 94%, а ръстът на цените на новото строителство е със 71%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
0
 
! Отговори
Виц на Роналд Рейгън преди 6 месеца
25 търговци на др0.га били изправени пред съдия в щата Калифорния. Съдията питал всеки с какво се занимава. Първите 24 отговорили, че са строителни предприемачи. Последния отговорил, че търгува с др0.га. Съдията (учуден) го питал, как върви бизнеса. Той отговорил Щеше да е върви добре, ако нямаше толкова много строителни предприемачи.
178
0
 
2
 
! Отговори
Беден богат носи преди 6 месеца
Имаме имотна политико-брокерска мафия и вече без да кинеш процент не може строиш, да си продадеш имота камо ли да си купиш. Брокерската мафия диктува пазара излезе ли нормален имот и го купува веднага после надува двойно и чака , а когато всички имоти са в тях -няма мърдане броиш колкото ти искат...
177
0
 
0
 
! Отговори
За нета си прав преди 6 месеца
До К1ДОфициалната статистика за бързина на интернет връзката в 10 те най-големи града в България показва,че София е на последно място .
176
0
 
1
 
! Отговори
К1Д преди 6 месеца
До Доктор с имотиПо какво си доктор? От кога дават доктурантура по сотеньорство?Ако си мислиш, че мечтата на всички хора е да живеят в София -най-мръсния град в Бг. си от некое село с 500 баби население най-вероятно.Повечето са по-принуда в София . Политическо-брокерската мафия насочва инвестициите главно в София .Примерно в Благоевград нета е 5 пъти по-бърз от в София и заплатите са поне с 50% по-ниски ,но ивеститора бива "посъветван" да инвестира в София ако иска да "станат бързо нещата".
175
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А беее..Ко стана Бее? Нали след ковидовите инжекции вдигнахте цената на ковчезите, сега пък искате тия от гробищата да идват и да ви изкупуват отново апартаментите! Не я разбирам тая работа! Как може веднъж да вдигате цената на ковчезите и хоп след това цената на апартаментите? Някой може ли да обясни... каква е връзката между повишаването на цените на ковчезите и на апартаментите?
174
9
 
0
 
! Отговори
Доктор с имоти преди 6 месеца
Аве я вървете да се наплискате със студена вода. При наличие на инфлация 20 процента, а реална 150 процента. Няма как каквото и да било да му пада цената., камо ли апартаментите в София, къде всеки нормален човек иска да живее... 3000 4000 хил евро на квадрат като влезне в еврото ще си е оферта. Не чакай да купиш имот. Купи имот и чакай. Тва са правилата на капитализма 95 процента ходят на работа 5 процента почиват и взимат наеми. Отивам да взема наема! И наздраве
173
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Докато има шарани да купуват, ще има и такива цени! Реалните цени на двустаен са 40-50 хиляди евро, а на тристаен 65-70 хиляди евро! Всичко останало е спекула!
172
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В момента се размятат някакви "двустайни" на цени по 280 хиляди евро, като са малка спалничка и тесен кухнохол. И всичко се изкупува начаса, нямам идея как. Какви са очакванията, след десетина години такова имотно извращение да струва вече над милион ли?
171
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абсолютна лудница е апартаменти и къщи в умряла България да струват повече от Гърция, Испания и Италия, та дори се конкурират с предложения от Германия, Франция, Холания и други страни с инфраструктура, образование, здравеопазване, пенсионна и социална система и най-вече работа за нормален живот. В БГ живеят само далавераджиите, другите оцеляват
170
3
 
2
 
! Отговори
До Русенец преди 6 месеца
Немалък град на Дунава няма как да не е перспективен. Имате промишленост, имате висше учебно заведение. Но имате проблем. Реални собственици на повечето предприятия във вашия град са хора от един определен етнос, не са българи. От години се знае, че има договореност между тях да държат заплатите на скромно ниво. Ето с това трябва да се справите и няма да е лесно, онези са интернационални. Вторият проблем е развъждането на екзотичните, но то е проблем на всички нас и трябва да го преборим.
169
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 6 месеца
Младо българско семейство примерно мъжа военен жената мед. сестра не може вече да си купи жилище без кредит ,който ще го изплащат и децата им... Това семейство се кункурира с милионери с мръсни пари от цял свят китайци,руснаци,арменци,украинци,араби.конкурира се и със местни полумафиотски строителнио-брокерски групи ,сутеньори и сутеньорки ,нарко-разпространители ,политици,кметове с пари от проценти за подпис. Видяхме че само за една кооперация местния кмет в Софето получава над 70 хил Евро...
168
2
 
3
 
! Отговори
Коджакафалията преди 6 месеца
ЕС е мирен уазис в Света колкото и пропагандата на да твърди обратното от цял свят купуват в ЕС и за местните стана непосилно да купят имоти ако са младо семейство. Трябва да се въведе данък 30% при закуоуване на имот от юридически и физически лица с пари извън ЕС. И тези пари от данаците да се използват за стоителство на домове за местните хора. Да се използват затворници при строежа и техника на големи фирми които строят магистралите примерно...
167
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Заплата на шофьор в куриерска фирма - 1200лв след данъците. Заплата на касиерка в хранителен магазин - 1699лв след данъците. Вноска за жилище в мижав квартал с една спалня - 1800лв. Стигнали сме дъно неописано в историята и литературата. Робство от нов вид. Банково робство. Преди 300 години къща за 6 човека е строена за два месеца, с помощ от роднини. Сега бетонна кутийка за двама се изплаща 30 години от двама души. В какъв свят живеем?
166
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Само така
165
0
 
16
 
! Отговори
Русенец преди 6 месеца
Интересно как в 50 000 Русе цените са поскъпнали и кой след 10-15 години ще купува имоти там. Всички млади напускат града...Останаха само пенсионери и роми. Ромите са 20 000 от цялото 50 000 население на Русе. Ако в този умиращ град имотите поскъпват не ми се мисли !
164
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като погледнеш тия апартаменти свят ми се завива. Досега не бях виждал по--ясно обяснена организационна структура на строителство. Винаги на най-горния етаж е Шефа и Менаджера. На етажа под Шефа е Администрацията. На етажа по Администрацията е етажа за Началник отдели! А по най-долните етажи се намира остатъка... Когато Пичoвeте отгоре, изкупили горните етажи погледнат надолу, виждат само лaаайна. Когато хората от долните етажи погледнат нагоре, виждат само дебели зaаадници.. Цивилизация Братко!
163
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Акциите на TESLA поскъпнаха 12 пъти за 7 години...иначе недвижимите имоти са страхотна инвестиция!
162
0
 
6
 
! Отговори
с преди 6 месеца
Една стока или услуга поскъпва двойно за 20 години, или 50% за 10 години или средно инфлация 5% на година. Разбира се винаги има флуктиации, но те се последват от компенсиращи периоди. Ако БГ килиите са поскъпнали двойно за 7 години правете си вие изводите.
161
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 167 Има разлика от граница и граница, едно е бетонната джунгла Атина, която не става за живеене и съвсем друго град Порторож в Словения на Адриатика.
160
0
 
8
 
! Отговори
България днес преди 6 месеца
Когато законите защитават частната собственост и семейното предприемачество, а бандитите работят в затворите, за да си плащат издръжката, ТОГАВА МОЖЕ ДА ПРИКАЗВАМЕ ЗА ПРОМЯНА ! ПРИ СЕГАШНИЯ БАНДИТИЗЪМ КАКВОТО СЕ ПРОИЗВЕДЕ, ИДВАТ БАНДИТИ И ГО ОГРАБВАТ БЕЗНАКАЗАНО, ЗАЩОТО ПОДКУПВАТ КЪДЕ ЛИ НЕ ! БЪЛГАРИТЕ ОТИВАТ НА ЗАПАД, КЪДЕТО ИМА ПОЛИЦИЯ, СЪД И ЗАТВОРИ ЗА БАНДИТИТЕ ! В УЧИЛИЩЕ ДЕЦАТА ТРЯБВА ДА НАУЧАТ, ЧЕ НИСКА ПРЕСТЪПНОСТ ОЗНАЧАВА БОГАТ НАРОД !