Жилищата в София поскъпнаха над два пъти за 7 години

Пловдив е на второ място в класацията
6 окт 2023 07:03, Елка Василева
200
Жилищата в София поскъпнаха над два пъти за 7 години
Снимка: архив, БГНЕС

Цените на жилищата в София са нараснали над два пъти за период от седем години и половина. Къщите и апартаментите в столицата са поскъпнали със 108% спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт. Това нарежда София на първо място сред големите градове в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите, пише „Труд“.

Цените на апартаментите ново строителство в София през второто тримесечие на годината са с 89% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на НСИ. При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е по-голямо - с над 120%. Така столицата държи първото място по поскъпване на старите жилища. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи къщи и апартаменти.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с общо повишение на цените на имотите със 102% за период от седем години и половина.

В повечето градове в страната с над 120 хил. жители поскъпването на старите жилища за такъв дълъг период от време е по-голямо от това на новото строителство. Изключение прави Стара Загора. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с над 96% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали със 107%. Пловдив е градът с най-малка разлика между движението на цените на новото и старото строителство.

Топ три на градовете с най-голямо поскъпване на имотите се допълва от Русе. В града цените на жилищата са нараснали с 83% за периода. От НСИ не обявиха данни за поскъпването на новото строителство в Русе. Но при съществуващите жилища в града увеличението на цените е със 105%.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Варна и Стара Загора. Поскъпването на имотите в тези градове е доста близко. На четвърто място в общата класация е Варна (+82%), следван от Стара Загора със 78%. Във Варна има много голяма разлика между поскъпването на новото и старото строителство. Повишението на цените на новите къщи и апартаменти за седем години и половина е с 68%, а съществуващите жилища са поскъпнали значително повече - с 90%. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация.

В Стара Загора поскъпването при новото строителство е с над 86 на сто, а цените на старите къщи и апартаменти са нараснали със 75%.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните имоти в морския град са нараснали средно с 67 на сто спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. Като ситуацията при новите и съществуващите къщи и апартаменти е подобна на тази във Варна, но тук разликата в движението на цените е още по-голяма. При новите апартаменти в Бургас поскъпването е с 31%, а при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с над 93%. Разликата в поскъпването на старите и новите жилища е 62 на сто.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с над 85%, като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 94%, а ръстът на цените на новото строителство е със 71%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
1
 
5
 
! Отговори
Космат косъм преди 7 месеца
В тва село къща не си купувам .....
118
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
С колко са посъпнали имотите от октомври 2008 година до момента за 15 години , тристаен в центъра на София с 12-13 процента , след още 15 години няма да са повече от 10-15 процента , за който е купил в момента
117
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 125, реалноста съвсем не е такава, месечната вноска на кредит от 300 хиляди за 25 години е около 1500-1600 лева и то при 3,5 % лихва, а вече почти няма такива лихви, отделен въпрос е че за 300 хиляди почти нищо качествено неможеш да купиш в София
116
0
 
8
 
! Отговори
Жоро преди 7 месеца
Новия квартал между централните гробища и централна гара изглежда като модерен затвор. Нещо подобно на манастирски ливади. Горките обитатели
115
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Искам да напомня че сме най-бедната страна в европа с вторите по скок цени и топ 10 в света по поскъпване. Какво ще стане според вас? Ще продължат да скачат? И сега вече никой не купува, каквото скочило, скочило. Не си струва е истината, София не дава толкова много, особено ако не си ИТ... За всички останали няма кой знае какъв смисъл защото сега е пика на балона, за който между другото ни предупреждават от Брюксел до Вашингтон. Всички брокери вече са тиктокъри, няма сделки.
114
2
 
20
 
! Отговори
Митака преди 7 месеца
Тва не са жилища, тва са клетки от тухли за робите.
113
1
 
6
 
! Отговори
@@@ преди 7 месеца
До Анонимен, от книжките по Икономика, дето съм ги чел при следването, има корелация между брутна заплата, цена на имота а за "инвеститорите" има и връзка между цената и доходноста от наеми.Обикновено показва достъпноста на имота , спрямо цикъла в икономиката, демек при бум на икономиката обикновено достъпноста на бачкаторите да си купят имот пада, при кризи пък обратно, ако запазиш същия доход , стават достъпни , ако не си безработен де и така
112
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Реалността е, че вноските по кредит за покупка на жилище са съизмерими с наема, който се плаща за същото жилище. Разликата е, че след 20-30 години при кредит оставаш с жилище и пенсия, а при наем оставаш без жилище само с една пенсия.
111
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До @@@ 121 - Не знам откъде изобщо го извади това уравнение. Освен това, 5 годишни заплати ... не познавам мнго народ, деот доходът им да осатна същия в рамките на 5 години. Трудно се правят такива сметки. Ако си бях взел къща преди 5 години, щеше да е 48 квадрата без двор, между бунище и гробища ...
110
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най-мръсния и отвратителен град в България-София! Кой луд ще ви плаща по 2-3000 на квадрат бе?! Те хората не могат л да видят цените в европейските столици? Народа бяга от БГ, хора не останаха и пълно с апартаменти. Всичко застроено с тухлени кутийки, като във филм на ужасите.
109
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Стара Загора, ако затворят ТЕЦ и рудници, ще има жилища а по 30000 лева.
108
0
 
6
 
! Отговори
@@@ преди 7 месеца
5 годишни брутни заплати би следвало да е цената на твоя имот / за ползване /, оттам според заплата се насочваш и към вида на твоя коптор - двустаен, тристаен , къща, имение и прочие.Всичко над тези нива, по книжка, се води надценено, ама при новата икономика / крипто, изкуствен инелект, игри на борсата и финасови спекулации+война /, хабер си нямам дали вече е валидно като уравнение.
107
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Цените нямало да падат - Инфлацията е 20% и ще задържи цените с 20% нагоре ... ама забравяте едно - заплатите не стигат масово. Вече с 5000 лева в София, си като с 2500 лева, през 2016/17-а. 2500 лева са си гавар - 500 са ти данъците, 900 ти е жилището и оставаш с 1100 лева, те стигат за 2-3, не за 4 седмици. И сега, кавот набричат ипотечните, не знам просто ... Накрая Блекрок ще изкупи висчко и ще ни върне 1000 години назаде.
106
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 116 - Аскет ще си, ако селото ти е "нейде над Широка Лъка". Ако селото ти е на 3 до 4 км от голям град, на практика си в "предградие". И аз искам 250 квадрата с огромна дворна пощ в Соия, ама това са 2.5-3 млн. лева. За 180 000-200 000 лева го имам същото, ама на 11 км от София. Разликата е, че пътувам по-малко до летището ...
105
2
 
8
 
! Отговори
Българин007 преди 7 месеца
Стига сте манипулирали глупавия българин за дърпа кредити! Достатъчно се набълбукаха всички! Престанете, алчни такива ...
104
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До не баш - 113 - Тя бянката няма нищо "против", ако тръгнеш да продаваш, защото законно не може да има нещо против, стига при покупко-продажбата, да бъдат зачетени задълженията ти към банката. Но НАЙ-ДОБРИЯТ вариант е, да ти дадът "срок", в кото да се забатачиш, като пате в калчища и да ти отчуждят имот по данъчна оценка, след което да го продадът на 4-5 пъти по-висока цена на търг. Случва се доста често, защото има много народ, които хал хабер си нямат, какви са им прават по закон.
103
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Програмист е предимство може и от селска къща да работи .. Има и такива аскети..
102
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За съжаление, всичко умира. Вече няма дългосрочни заеми с фиксирани лихви. Можеш да получиш до 3 години, но на места и това отпада. И познвам мнго малко народ, които взеха заем на фиксирана лихва. Защо да плащаш 720 лева на 2.5, като ожеш да плащаш 600 на 0.5. Ем сега ще удари 8 и ще плащаш по 1400 - честито. Каот почнат ТЕЗИ, да продават, за да хваната инфлацията и балона, рпеди да се пукне, ще полети всичко надоло, поне в София, Пловдив и Варна.
101
0
 
7
 
! Отговори
не баш преди 7 месеца
До Анонимен 109 - не си прав. Ако ти лично закъсаш можеш да си продадеш ипотекираното жилище и банката няма да има нищо против. Нарича се тристранна сделка. Проблемът е ако строителят фалира и влезе синдик да управлява дружеството. Тогава се развалят всички сделки за две години назад - може и повече ако се обяви фалит със задна дата. Тогава ти връщат парите по които си сключил сделката и евентуално описват подобрения. Тогава банката остава без жилището ти , ти не можеш да плащаш и е кофти.
100
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
*** пак философства и многознайства в коментарите. Цените няма да паднат, барем си купите и вие със заплатата ви 1000 лева, или работете друго или стига сте ревали.