Жилищата в София поскъпнаха над два пъти за 7 години

Пловдив е на второ място в класацията
6 окт 2023 07:03, Елка Василева
200
Жилищата в София поскъпнаха над два пъти за 7 години
Снимка: архив, БГНЕС

Цените на жилищата в София са нараснали над два пъти за период от седем години и половина. Къщите и апартаментите в столицата са поскъпнали със 108% спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт. Това нарежда София на първо място сред големите градове в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите, пише „Труд“.

Цените на апартаментите ново строителство в София през второто тримесечие на годината са с 89% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на НСИ. При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е по-голямо - с над 120%. Така столицата държи първото място по поскъпване на старите жилища. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи къщи и апартаменти.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с общо повишение на цените на имотите със 102% за период от седем години и половина.

В повечето градове в страната с над 120 хил. жители поскъпването на старите жилища за такъв дълъг период от време е по-голямо от това на новото строителство. Изключение прави Стара Загора. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с над 96% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали със 107%. Пловдив е градът с най-малка разлика между движението на цените на новото и старото строителство.

Топ три на градовете с най-голямо поскъпване на имотите се допълва от Русе. В града цените на жилищата са нараснали с 83% за периода. От НСИ не обявиха данни за поскъпването на новото строителство в Русе. Но при съществуващите жилища в града увеличението на цените е със 105%.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Варна и Стара Загора. Поскъпването на имотите в тези градове е доста близко. На четвърто място в общата класация е Варна (+82%), следван от Стара Загора със 78%. Във Варна има много голяма разлика между поскъпването на новото и старото строителство. Повишението на цените на новите къщи и апартаменти за седем години и половина е с 68%, а съществуващите жилища са поскъпнали значително повече - с 90%. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация.

В Стара Загора поскъпването при новото строителство е с над 86 на сто, а цените на старите къщи и апартаменти са нараснали със 75%.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните имоти в морския град са нараснали средно с 67 на сто спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. Като ситуацията при новите и съществуващите къщи и апартаменти е подобна на тази във Варна, но тук разликата в движението на цените е още по-голяма. При новите апартаменти в Бургас поскъпването е с 31%, а при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с над 93%. Разликата в поскъпването на старите и новите жилища е 62 на сто.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с над 85%, като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 94%, а ръстът на цените на новото строителство е със 71%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
2
 
19
 
! Отговори
Чичо до 139 Пешо преди 7 месеца
Ооо произхода на парите е ясен. Толкова пари се изляха от ЕС уж да се подобри живота, да се помогне производството и да се стимулира икономиката. Всичко това се наби в безмислен бетон, скъпи авто-морги и т.н. Завъртат се част от тия пари в един кръг - богатите хранят хотелиери, ресторантьори, фитнес-капацитети и разен друг слугинаж... и това е. Реално 70%+ от хората не стигат до тези пари, които са им пратени от ЕС, слаб народ - слаба държава, много комплексари на бедност има, а проблема им е др
138
4
 
20
 
! Отговори
Банките очакват срив преди 7 месеца
Банките очакват срив на имотите. И вероятно имат право. Вече не дават заем ако сделката се изповядва на данъчна оценка, дават заеми само на програмисти и инженери за да си вържат гащume. Брокерчетата и те знаят какво идва и се опитват да надуват балона ,ама цените вече са безумни и няма купувачи.
137
2
 
7
 
! Отговори
Аз преди 7 месеца
Жилищата двойно, инфлацията теойно. Гоуема далавера, хаха. Направо жал пък да ти стане за некой дето се е минал да си купи имот след 21-ва година. До края на 24-та ще е с 40% надолу като се сметне инфлация, лихви, цени и тн. Гоуеми майстори.
136
0
 
21
 
! Отговори
Имот само от нужда преди 7 месеца
Не знаете вашия строител от кога взе евтин бетон. Строителния надзор проверява и приема строежа само по документи. А бетоновия възел издава перфектни документи. Модул на еластичност тестват само три лаборатории в Бг, правете си изводите сами . Почти винаги пукнатините в бетона се дължат именно на това. Тухлата се зида почти без лепило, два шута и може да падне цялата стена. Не се слагат метални шипове от зида към колоните. с една дума не очаквайте дълъг живот на сградите, трудно над 50 г.
135
1
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 7 месеца
Балон отвсякъде, подкрепен от бездействието и безхаберието на правителството. Няма как след данните от вчера, че сме на 2-ро място в ЕС и в първите 10 в света по ръст на цените на имотите и да не е балон. Ми огледайте се какви пари се искат за кочини и ще ви светне червена лампа... брокерите ще надуват докато могат, те имат интерес, докато не минат на твърд комисион по сделка, необвързан със стойността. В крайна сметка къща за 5К лв може да е по-сложна от друга за 100К, а комисиона нерелевантен.
134
2
 
8
 
! Отговори
Горноница преди 7 месеца
...в Британия има спад на цените с 4.7% тна годишна база .
133
1
 
18
 
! Отговори
Имот само от нужда преди 7 месеца
Като цяло строителството е некачествено, казвам го понеже съм инвеститор и пряко съм ангажиран с процеса. Като некачествено визирам грубия строеж , а не мазилки , цветове и тн. Бетона е слаб , докарват параметрите на сила на натиск , но модула на еластичност на бетона е в пъти под нормата , правят го понеже никой не го мери, мерят само сила на натиск. Оправданието е че арматурата поема еластичността. Много малко възли правят качествен бетон, няма добър контрол, а вие не сте сигурни изобщо строит
132
0
 
1
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 7 месеца
Подигравка ! И нарушен обществен договор!Надявам се да ви излезе солено и да платите благоденствието на пенсионерите на Запад ....като украинците и арменците
131
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако управлнието беше нормално и всеки град се развива, няма да се случват тези неща уж сме малко като население, аз се задушавам навсякъде, хора, коли в общи линии цялото население е съсредоточено в 4 града и е буквално ад.
130
2
 
17
 
! Отговори
Пешо преди 7 месеца
България изчезва демографски. Над 30% от жилищата в София са празни. Противно на всякаква логика цените растат. Вярно, че има много кеш в БГ с неясен произход, но като няма кой да купува, защото този момент ще дойде, кво ще ги правите тия апартаменти дето не са ви основно жилище не знам. И милиони да им искате, няма да има кой да ви ги даде, а не забравяйте, че всичко изисква поддръжка и когато не се живее в него се руши.
129
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много ме забавлявяте тия с по 50 к доходи и 200 апартамента, по-добре идете на психиатър и потърсете медицинска помощ, не да ми пишете коментари под статии.
128
1
 
7
 
! Отговори
Горноница преди 7 месеца
Във САЩ цените на имотите не падат,но сделиките спрямо предишната година за първото тримесечие са паднали с 47%,както и в Германия пада строителството на имоти -32 % спрямо предишната година и се очаква много строителите да останат без работа -безработни.При китайците също има проблеми с покупката на имоти -спад(не помня коко %).Но при нас ще расттат имотите ,ние сме острова на стабилостта в света и вече виждам безброй чужди инвеститорите на границата на опашка за влагане на парите си в бг имоти
127
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Искам да напомня че сме най-бедната страна в европа с вторите по скок цени и топ 10 в света по поскъпване. Какво ще стане според вас? Ще продължат да скачат? И сега вече никой не купува, каквото скочило, скочило. Не си струва е истината, София не дава толкова много, особено ако не си ИТ... За всички останали няма кой знае какъв смисъл защото сега е пика на балона, за който между другото ни предупреждават от Брюксел до Вашингтон. Всички брокери вече са тиктокъри, няма сделки.
126
3
 
2
 
! Отговори
АМИ ТИЯ преди 7 месеца
НАГОВОРЕНИ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЦЕНИ....
125
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Многознайко, айде чакай още 5 г. да паднат цените! Тогава още по - скъпо ще ти излезе с оглед инфлацията.
124
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ало, експертите, що не си продадете апартаментите на действителната 2 пъти по- ниска цена? Много знаете пред компа...
123
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само типичен мaлoyмник няма да се усети, че щом ти навират нещо толкова често пред очите, значи има някакъв проблем с него.
122
1
 
8
 
! Отговори
Алов преди 7 месеца
Така е редно, корупционните пари само така най-лесно се препират чрез имоти
121
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нормално, то преди 7 години в ИТ сектора да взимаш 10к си беше нещо Wow. Сега всеки втори ги взима, а хитрите програмисти отдавна работим директно с клиенти на по 2-3 места и печелим по 30-50к месечно. Даваме имотите под наем на бачкерите в склада на Лидл с 3к заплати и междувременно изплатихме по 20 апартамента и по няколко къщи. Разбира се, влагаме и в П2П кредитиране, криптовалути, фондове. Имаме пасивен доход и за внуците си. Иначе си вЕрвайте за балона, 30 години го слушам.
120
3
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 7 месеца
7 год. поскъпване и сега надолу по пързалката.Цикличност,това е положението.