Кабинетът обмисля: Чиновниците сами ще плащат осигуровките си

Бюджет 2024 предвижда и ръст на пенсиите с около 10% юли догодина
Обновена: 3 ное 2023 07:04 | 3 ное 2023 07:00, Анисия Иванова
193
Кабинетът обмисля: Чиновниците сами ще плащат осигуровките си
Снимка: БГНЕС

Въвеждането на индивидуална осигурителна вноска за държавните служители са обсъдили представители на синдикатите с премиера Николай Денков и министъра на финансите Асен Василев. Темата на разговора обяви президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов преди срещата в Министерски съвет, съобщава "Труд".

В момента всички осигуровки за държавните служители са за сметка на държавния бюджет. А осигуровките на работещите в частния сектор се разпределят между работодател и работник в съотношение 60 на 40, тоест част от осигуровките се удържат от заплатата на работника.

При разработването на бюджета за 2024 г. от Министерство на финансите са предложили и държавните служители да плащат част от осигуровките от заплатите си. За тази промяна от работодателските организации настояват от години.

За да стане това е възможно еднократно заплатите на чиновниците да бъдат увеличени, така че да не почувстват понижение на възнагражденията сред плащане на данъци и осигуровки.

Правителството възнамерява да заложи реален ръст на заплатите в бюджета за 2024 г. от поне 5%, колкото е прогнозираната инфлация. Това е бил друг от акцентите на срещата. Манолов отбеляза, че се предвижда диференцирано увеличение на възнагражденията в различните държавни ведомства.

По негови думи, за да бъде постигнат реален ръст на заплатите от поне 5%, увеличението им трябва да е с 10% номинално. Той уточни, че конкретният процент на повишението ще бъде различен за различните ведомства. Манолов направи уговорката, че вчерашните разговори са съвсем предварителни.

"Тези администрации, в които не бяха извършени увеличения през последните два пъти с цел да бъдат наваксани тези пропуски - и при тях се очаква малко по-високо увеличение. Не можем да говорим за еднакво увеличение за всички. Твърди се, че ще бъде диференцирано", коментира синдикалистът.

Проектът за Бюджет 2024 предвижда и ръст на пенсиите с около 10% през юли догодина.

Обмислят се и промени в размера на втората година майчинство - то да е равно на минималната работна заплата. Размерът на заплатата за догодина беше увеличен и от януари става 933 лева.

Промени при другите видове обезщетения засега не се предвиждат. Все още не е ясно дали ще има коледни добавки за пенсионерите за тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
4
 
! Отговори
Не е точно така преди 6 месеца
До Анонимен 32 ДОД се плаща върху цялата сума а не само до 3400 лева. И това не е заради това да останат повече пари, ако се плаща върху цялата сума трябва да отпаднат максималната пенсия, максимума при обезщетение при безработица, при болничен и др. В момента тези на по-големи заплати когато боледуват си вземат отпуск за да не им се намали заплатата накрая на месеца. Ако отпаднат тези ограничения при безработица и болничен ще се получават в пъти повече пари от държавата. А тя пари няма.
80
10
 
22
 
! Отговори
Зозо преди 6 месеца
Гласувайте пак за Асен Виденов :)))))))))))))))))))))))))))))) Бензин 3лв., газта 36% нагоре. Ай честито!!!
79
10
 
17
 
! Отговори
Вин преди 6 месеца
Крайно време беше! Да не говорим, че електронното управление има смисъл ако съкрати администрацията поне с 30%!
78
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дали управляващите очакват, по-голяма подкрепа на изборите от държавните служители с това по-добро за държавните служители положение?
77
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Умните и красивите дали на тоя урoдливко от снимката да им прави бюджет.Опазил ме Господ.
76
9
 
1
 
! Отговори
Възбудени полицаи преди 6 месеца
Полицаи от Бобоб дол Екзекутират хора без нареждане, убиват масово Българи, полицаите в Бобоб дол се възбуждат от изтезания и убийства! Случаят е реален! Помощ!
75
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
С тези на 100% осигуровки поети от държавата, държавните служители бяха яко прецакани с по-ниски заплати. Време беше да се махне това прецакване на държавните служители.
74
4
 
9
 
! Отговори
ТоБ РъП преди 6 месеца
До Анонимен 83 - Щом 5 години не сте си сменяли работата, значи сте доволен от работата си, за да си натискате дупа.ра.та за тези пари. А щом друго място ще взимате повече, въпросът е защо ревете в нета, а не действате?!
73
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всички ще станете милионери, като при Жан Виденов! Комунизъма Иде! Софийски Съветски Велики Съюз! Тези евреи Кирчо и Кокорчо пак ще ви фалират, като Жан Виденов.
72
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това би имало смисъл само ако им се дава възможност да определят колко искат да плащат, примерно бях се разбрал с моя работодател да ме осигурява на 2500лв вместо 1500, като му връщах надплатените осигуровки, обаче можах да дръпна по изгодна ипотека
71
6
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 6 месеца
Радост за държавните служители, които най-много искат да си плащат сами техния дял от осигуровките. Интересно какво е накарало министъра да мисли в тази посока? Предполагам, че едно от нещата е, че няма желаещи да работят като ниско платени държавни служители и това ще е някакъв материален стимул.
70
2
 
7
 
! Отговори
СС преди 6 месеца
Горките чантаджий...
69
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз съм държавем служител и заплата ми е 1500 лева и ми се съдира *** от работа, за последните пет години имам увеличение веднъж. На същата позиция във София им дават 3000.
68
4
 
8
 
! Отговори
Фуи преди 6 месеца
Кокорчо ще разгневи огромен апарат
67
1
 
13
 
! Отговори
Истината преди 6 месеца
Явно не разбирате, че от намалените заплати на държавните служители, когато държавата им пое на 100% осигуровките, губят държавните служители. Това намаление на заплатите се случи преди двайсетина години. Нетната им заплата остана същата, но брутната бе намалена с всичките последици - по-ниски болнични, по-ниски пенсии и т.н.
66
1
 
8
 
! Отговори
Гледам цени преди 6 месеца
и не вярвам. Порутени имоти ПОЛОВИН МИЛИОН двустаен апартамент в България, по лу дях те. Служители осигурявали се с таван 3400, изведнъж пенсии по 2-3000 лева, то в държавата не е внесло за цял живот 70 000 лева, а иска за 3 години макс пенсия да получи 70 000 лева. Цялата ви финансова система е объркана. Ползваш до 3 кубика вода-БЕЗПЛАТНИ. Не ползваш парно, нямаш тръби в апартамент -Индивидуален отказ СГРАДНА. Какво стана с Техническите Паспорти Директива ЕС? Хората ще си изключват тока,
65
0
 
4
 
! Отговори
не е така! преди 6 месеца
До 1212::Преди осем години,работих три в частен кораборемонтен завод.Осигуряваха ме на 1800лв.Така,че има и такива които осигуряват.
64
4
 
18
 
! Отговори
..... преди 6 месеца
Я кажи ти Асене ,като отидеш на стола на обяд защо плащаш за 1.2.3 ядене на 4-5 лв. общо? Кой поема разликата след като едно основно ядене е 5-6 лв. в най-добрия случай. И то само това да е ,ами другите Ви придобивки и придобивчици...а? Взел да прави разбор и отчет на държ. служители,хайде да почнем от горе!
63
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тоест няма да ги плащат. Особено хора наети за срок на държавен договор въобще няма да плащат нищо и ще се водят на минимална. Браво кокоре, увеличи корупцията и намали постъпленията, освен че усложни всичко.
62
2
 
20
 
! Отговори
Зозо преди 6 месеца
Асане, що не хванеш да обложиш разни "майстори" плочкаджии, монтьори, бояджии. Щото не е лесно нали. Дай да дерем малките фирми, ама и там ЙОК :)))))))))))))))))))))