Кабинетът обмисля: Чиновниците сами ще плащат осигуровките си

Бюджет 2024 предвижда и ръст на пенсиите с около 10% юли догодина
Обновена: 3 ное 2023 07:04 | 3 ное 2023 07:00, Анисия Иванова
193
Кабинетът обмисля: Чиновниците сами ще плащат осигуровките си
Снимка: БГНЕС

Въвеждането на индивидуална осигурителна вноска за държавните служители са обсъдили представители на синдикатите с премиера Николай Денков и министъра на финансите Асен Василев. Темата на разговора обяви президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов преди срещата в Министерски съвет, съобщава "Труд".

В момента всички осигуровки за държавните служители са за сметка на държавния бюджет. А осигуровките на работещите в частния сектор се разпределят между работодател и работник в съотношение 60 на 40, тоест част от осигуровките се удържат от заплатата на работника.

При разработването на бюджета за 2024 г. от Министерство на финансите са предложили и държавните служители да плащат част от осигуровките от заплатите си. За тази промяна от работодателските организации настояват от години.

За да стане това е възможно еднократно заплатите на чиновниците да бъдат увеличени, така че да не почувстват понижение на възнагражденията сред плащане на данъци и осигуровки.

Правителството възнамерява да заложи реален ръст на заплатите в бюджета за 2024 г. от поне 5%, колкото е прогнозираната инфлация. Това е бил друг от акцентите на срещата. Манолов отбеляза, че се предвижда диференцирано увеличение на възнагражденията в различните държавни ведомства.

По негови думи, за да бъде постигнат реален ръст на заплатите от поне 5%, увеличението им трябва да е с 10% номинално. Той уточни, че конкретният процент на повишението ще бъде различен за различните ведомства. Манолов направи уговорката, че вчерашните разговори са съвсем предварителни.

"Тези администрации, в които не бяха извършени увеличения през последните два пъти с цел да бъдат наваксани тези пропуски - и при тях се очаква малко по-високо увеличение. Не можем да говорим за еднакво увеличение за всички. Твърди се, че ще бъде диференцирано", коментира синдикалистът.

Проектът за Бюджет 2024 предвижда и ръст на пенсиите с около 10% през юли догодина.

Обмислят се и промени в размера на втората година майчинство - то да е равно на минималната работна заплата. Размерът на заплатата за догодина беше увеличен и от януари става 933 лева.

Промени при другите видове обезщетения засега не се предвиждат. Все още не е ясно дали ще има коледни добавки за пенсионерите за тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
3
 
13
 
! Отговори
До 117 преди 6 месеца
Ами като им е ниска заплатата и натоварено да минавст към частния сектор
100
7
 
27
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 6 месеца
Крайно време е държавните чиновници сами да си плащат осигуровките както всички други.Аз ще бачкам и ще си плащам не само моите,ами и на тези тунеядци.Шефовете на дирекции карат служебни коли,взимат големи пари,а ние редовите бачкатори да плащаме.Това го няма никъде в ЕС.Плащам карта за гр.транспорт,а полицая и чиновника-пак пътуват без пари.Това и по социалъзма го нямаше.Василев обаче мълчи за ДДС на хазарта.Защо?Никой не пита вкл. и синдикатите.
99
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 110Не си прав. Има държавни служители със заплати около 1100лв след последното увеличение, които се съсипват от работа. Работят всяка секунда от 8 те часа и след това продължават без заплащане колкото е необходимо още около 1 час. Това се знае от управляващите от години. И те са явно съгласни след като не предприемат никакви промени.Журналистите би следвало да публикуват данни за ниските заплати на чиновниците и натоварването им което често е над 8 часа. Затова не идват млади хора
98
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кокорчи реже разходи. Иначе не му излиза сметката. А уж пари имаше - по 8 милиарда несъбрани на година. Хахаха. Сега - ни 8 милиарда, ни осигуровки, ни нищо. Кокорьо е супер можещ. След него и потоп.
97
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какво стана с електеонното правителство и съкращенията
96
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До ИстинатаЗа пенсиите и обезщетенията им не се тревожи! Защото удобно никой не споменава т.нар.ДМС, което им се изплаща на всяко тримесечие и се включва в осигурителния доход. Те много често са на максималния осигурителен доход, даже и над него, така че не губят. Само се замисли има ли някой, напуснал държавна служба и отишъл в частния сектор и си отговори сам.
95
6
 
16
 
! Отговори
Ванката преди 6 месеца
Е, танто за кукуригу - ще им вдигнат заплатите, за да си плащат осигуровките. Ами и аз си плащам осигуровките откакто се помня, но това не е било основание за увеличение на заплатата ми. Съкратете държавните служители, намалете десетките заплати при пенсиониране. Всичко им плащаме на тях - и заплатите, и осигуровките, и максималните пенсии... ***!
94
4
 
19
 
! Отговори
Браво преди 6 месеца
Ами крайно време е. Стига са плюскали от нашите данъци!!!!
93
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 99 Точно в държавната администрация са се разсипали от работа просто... Обаче пък заплатите им се увеличават редовно, нищо че частния сектор изнемогва да издържа администрация, пенсионери и "социално слаби". Така че хайде по-полека със съжаленията!!!
92
3
 
12
 
! Отговори
Ше стана РобинХуд преди 6 месеца
Ще крада от богатите и ще давам на себе си мухахаха
91
1
 
6
 
! Отговори
Do 83 преди 6 месеца
E az kak pak ne sam vidql za tolkova godini edin durjaven slujitel da si e sadral gqza ot rabota.
90
3
 
2
 
! Отговори
Да взимат преди 6 месеца
От богатите източващи ДДС фирмаджии и са ви дават на мен бедният работник от работническата класа да си купя S класа!
89
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
правилно , да си плащат и те, от къде на къде аз ще си плащам сам осигуровките , а на чиновниците и куките реално пак аз д аим плащам осигуровките
88
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Absolutno bezmisleno, 6te im uveli4im zaplatite skolkoto 6te im vzemem.
87
6
 
16
 
! Отговори
Истината преди 6 месеца
За една и съща позиция в държавната администрация разлика в заплатата в София и Варна е 1500 лв , с еднакъв ранг. Е после как да няма корупция ? В София повече инспектори ли са от Варна и по други закони ли работят? Това си е чист лобизъм + предпоставка за корупция и нисък морал в администрацията
86
2
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 6 месеца
Кога ще пускат парното в София? С новата цена на газта? :))))))))))))))))))))))))
85
1
 
9
 
! Отговори
Разликата преди 6 месеца
Разликата между 100% от държавата и 60% от държавата и 40% от работещия, е в размера на брутната заплата, а нетната заплата е една и съща. Това води до по-висока осигурителна сума с всичките последици - по-високи осигурителни вноски за работещия, по-висока пенсия, по-високи болнични и други обезщетения на база осигурителната сума, например за безработица.
84
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От пусто в празно
83
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А защо направо да не си плащат и за това че работят. НАПРАВО НЯМАМ ДУМИ.
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До АнонименДо 83. Ами,какво чакаш.