Местни избори 2023: Отново е ден за размисъл, за нарушителите – глоби

Какви са разпоредбите?
97
Местни избори 2023: Отново е ден за размисъл, за нарушителите – глоби
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Днес е ден за размисъл преди втория тур на местния вот на 5 ноември, в неделя. Съгласно Изборния кодекс от полунощ на 4 ноември до приключването на изборния ден в 20:00 часа се забранява предизборната агитация. Изборният ден може да бъде удължен до 21:00 часа, когато пред секцията има негласували избиратели.  

Местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на територията на общината си.

На социологическите агенции се забранява да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод изборите под каквато и да е форма, 24 часа преди изборния ден до обявяване края на изборния ден на територията на страната според ИК.

В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение. Ако секционната избирателна комисия установи такива, тя незабавно ги отстранява - при необходимост със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на Министерството на вътрешните работи.

Агитационни материали се изготвят и разпространяват от кандидатите, партиите, коалициите и инициативните комитети само по време на предизборната кампания. Всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава и трябва да съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление. До края на изборния ден е забранено унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения в кодекса ред, пише още в ИК.

Санкции

Ако агитационен материал бъде поставен извън рамките на предизборната кампания, този, който го е поставил, подлежи на санкции. Според ИК на лице, което наруши забраната, се налага глоба или имуществена санкция в размер от 1000 до 3000 лв. Когато нарушението е извършено повторно, глобата или имуществената санкция е в размер от 3000 до 10 000 лв.

При нарушение на правилото за премахване на агитационни материали по установения ред от ИК, на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от 1000 до 5000 лв.

За оповестяване на резултатите от проучвания за изхода от вота 24 часа преди изборния ден до неговото приключване, на лице, което наруши разпоредбите, се налага глоба или имуществена санкция в размер от 2000 до 5000 лв. Когато нарушението е извършено повторно, глобата или имуществената санкция е в размер от 5000 до 10 000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Подсещач преди 6 месеца
Мислите ли ей, форумни мушмуроци? Сега да не вземете да се запиете, защото е събота вечер и утре да кажете, че сте били махмурлии, когато сте гласували и затова не сте съобразили за кого да пуснете бюлетина?
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мислете за утре, след утре връщане обратно няма поне няколко годинки. Изберете по доброто според вас, а не според друг.
44
0
 
1
 
! Отговори
До Необясним /47/ преди 6 месеца
Крехка ли? С такива спонсори хич не е крехка тя, даже е добре угоена.
43
0
 
2
 
! Отговори
Веселяк преди 6 месеца
Мислите ли бееее, мислите ли? Ха, наздраве!
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Оня ден мисли, днеска пак мисли... последните 3 години все мислим....Боли ме главата от много мислене и нищо не мога да измисля....
41
2
 
3
 
! Отговори
Необясним преди 6 месеца
Панически страх е стиснал за гушата привържениците на евродалаверата. Една крехка жена направи заявка за промени в работата на софийската община и хвърли в ужас далавераджийте от бандитския преход. Привидя им се Путин, комунизъм, одържавяване, планова икономика, излизане от ЕС. Несериозно. Страх ги е да не бъдат изритани от обществената хранилка, да им спре лапането. В един глас неистов вой за запазване на статуквото. И тези, радетелите за промяна, и тези дето трябваше да бъдат изчегъртани. ?!.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
не ме интересува не съм местен
39
0
 
1
 
! Отговори
Даааа... преди 6 месеца
Яко купуване на гласове е днес, но времето е с тях. Никой няма да ги види. Особено в Пловдив.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не гласувам и никога няма да гласувам, защото все ще има поне един в някоя комисия, който тука ще играе по втория начин.
37
3
 
2
 
! Отговори
мислител преди 6 месеца
Как да избера българското, като на тезгяха се предлагат само марионентки на путин.Днес вали, а утре е време за гъби.....
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нищо българско и нищо руско в тая дупка, не стават. Искаме Европа и ще я имаме
35
2
 
5
 
! Отговори
Ибро преди 6 месеца
Да мислите за унуката! Не е агитация, а само напомняне.
34
0
 
10
 
! Отговори
негласуващ преди 6 месеца
Ден за размисъл!Купувачите на гласове мислят поредната шмекерия!
33
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
55 години изгубих в тая глупост наречена България. Чао, вие се джафкайте там. Баси пинчерите
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Демокрацията не е за това пренабито племенце, затова се махнахме. Неапол е прекрасен град, млади хора, марихуанка, хубаво вино, спокойствие. Как не го направих по рано, но "недоносчето" социализъм ме амбицира да се боря за България. Голяма грешка, сега, колкото ми остава тука. И Наполи стана шампион. Невероятен град. За България вече ми е през ...
31
1
 
6
 
! Отговори
Въпрос преди 6 месеца
А във властта българи има ли? Питал ли си се....?
30
2
 
4
 
! Отговори
Василев преди 6 месеца
Всички големи общини в страната висят с милиони кредити към банките!Без да се вдигат данъците и таксите няма как да се мине, но това никой кмет не го изговори, защото мисирките задават само удобни въпроси!Агент Триша Бенет!ЦРУ!!!
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ден за размисъл? Хахахах. Подправят масово и после офцете отиват да гласуват. Беее беее
28
3
 
3
 
! Отговори
Василев преди 6 месеца
България вече стана Швейцария на Балканите!Избираме депутати,президенти и кметове с 30% избирателна активност от право на гласуващите с манипулирани бюлетини , а ако имаме машинен вот може да спаднат на 15%!Кмет на София ще бъде избран с по-малко от 100 000 гласа!Всичко е една пародия и умните хора не отиват да гласуват за новото възкръснало старо статукво!Добро утро селяни прости!Агент Родж Патерсън!ЦРУ!!!
27
0
 
3
 
! Отговори
- преди 6 месеца
Ко, не!?