Регистрираш се в система, получаваш съобщение за глоба на пътя

Представиха как действа новата платформа
37

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От самото начало на редовното правителство един от основните приоритети е противодействие на пътния травматизъм, заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Той представи новата система за връчване на актове по електронен път при извършено нарушение на Закона за движение по пътищата.

Стоянов напомни, че в началото на месец август са се инициирали и приели няколко законодателни промени, една от които да се конфискуват автомобили на шофьори, употребили алкохол и наркотици.

"Мярката по отнемане на автомобили в ползата на държавата работи", смята той. Вътрешният министър уточни, че има конфискуваните автомобили са 98.

Към момента новата система за връчване на актове по електронен път функционира от 16 октомври, като до 2 ноември изпратените документи от тяхната автоматизирана информационна система към системата за сигурно електронно връчване са 12 490 наказателни постановления, и малко над 100 000 електронни фиша.

"До момента връчените документи от системата за сигурно електронно връчване са над 5000, голямата част от тях са изплатени. За месец октомври 2023 г. броят на платените документи е над 11 млн. лв., което е с над 2 млн. лв. спрямо същия период миналата година", каза Стоянов.

Заместник-министърът на електронното управление Валентин Мундров поясни, че новата система за връчване на актове по електронен път е услуга, която има висока добавена стойност.

"Гражданите се уведомяват с текстово съобщения или на имейл. Работим това съобщение да се изпраща с минимално закъснение след извършване на нарушението", обясни той и уточни, че услугата не задължава гражданите да си направят регистрация, но ако искат, могат да се регистрират в системата.

Главен инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция" към Главната дирекция "Национална полиция" обясни, че уведомлението за нарушение може да бъде получено чрез смс, по вайбър или по имейл адрес. Тя отбеляза, че системите им са интегрирани така, че да се изпълни волята на законодателя.

"Съобщенията, които гражданите получават, не са на 100% задължителни за изпълнение на нещо, което те считат че не е правилно или има грешка", посочи тя и поясни, че към момента гражданите по-скоро са удовлетворени, че са уведомени.

"В момента поставихме основата. Това е голяма крачка напред в борбата с пътно транспортните произшествия", каза той и препоръча: "Да спазваме правилата, за дв не виждаме как работи системата", допълни Стоянов. Вътрешният министър напомни, че средствата, които се събират от актовете и фишовете, се вливат във Фонда за безопасност на движението.

По отношение на това колко досъдебни производства са образувани на тези местни избори, Стоянов коментира, че общият им брой е 216, като те са 40% повече спрямо тези на предишните местни избори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
СИСТЕМАТА Е НАГЛАСЕНА! - ЗНАЧИ ЛИЧНИТЕ НИ ДАННИ СА ВЕЧЕ ВЪВ "СИСТЕМАТА".
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
РЕГИСТРИРАШ СЕ И ПОЛУЧАВАШ СМС. ТАКАВА Е "ВОЛЯТА НА ЗАКОНОДАТЕЛЯ". ЗА ГЛОБЕНИЯ НЕ ОСТАВА НИЩО ДРУГО ОСВЕН ДА ПЛАЩАТ. КРИВ ПРАВ ПЛАЩАЙ.
29
0
 
5
 
! Отговори
Ivan преди 6 месеца
Не се регистрираш и не получаваш нищо.Голяма система,няма що!Добре,че толкова им е акъла на ушевите(в което,разбира се,никой не се съмнява)!Продължавайте да пълните бездънни каси,а хората ще продължат да гинат заради полицейско бездействие с камери в храстите!Как пък никоя от пр.остите ви глави не разбра,че от люпене на семки на сянка,резултата е КРЪГЛА НУЛА и ще бъде такъв,докато не излезете на пътя,КЪДЕТО ВИ Е МЯСТОТО!Фотографи,на които плащаме заплати и пенсии доживот!
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Отсега ще ви кажа дали ще се регистрирам ..
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Добре, но да изпращат и снимката, а не само фиша...
26
1
 
12
 
! Отговори
хахаха преди 6 месеца
НЕ се регистрираш в система, НЕ получаваш глоба на пътя!
25
1
 
23
 
! Отговори
оракул на боб преди 6 месеца
То половината дето пият и карат по селските пътища не знаят дори какво е интернет,камо ли да се регистрираг където и да е чрез него.
24
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От баба си знам,че всяко нещо до което се е докоснал ушев,не работи. И с това ще е така. А след като всичко е електронно и автоматично,за чий ний са ни сто хиляди бандита , първа категория лапачи.
23
0
 
4
 
! Отговори
22-ри преди 6 месеца
Сигурен ли си, че знаеш какво значи "сиви клетки"? Щото от моя гледна точка не изглежда така. Още по-плашеща е увереността, с която заявяваш страхотните глупости от коментарите ти. Ами утре ако измислят нова глупост, ей така, "за да има правителство"? Има си конституция и там е написано що е то "правителство" и каква е структурата му.
22
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не се регистрираш - нищо не се променя за теб!
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Купувате 30 годишен Москвич, Жигули или Лада, пишете я на името на жената и карате... Ха, да видим кой шъ изяви желание да ви конфискува "колатъ" ? -))))
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ССЕВ (системата за сигурно електронно връчване) функционира пълноценно от повече от 10 години! Не е необходимо нищо повече освен ел подпис или ПИК на НОИ и регистрация, разбира се. Изглежда някой пореден голям експерт е открил топлата вода или просто е лапнал големите пачки за поредното безсмислено надграждане
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
долния 22. И защо да няма избори до дупка, или като не са гласували над 51% да нямат право участвалите партии да участват отново, ми то правителството ни излиза много по скъпо и солено от изборите бе, глеам нов заем взели тиквите и простите.
18
4
 
4
 
! Отговори
До До 10-ти преди 6 месеца
Ако имаш малко сиви клетки сам ще го измислиш. Избори до безкрай няма как да има.Да не говорим, че и те пари струват.Бойко и дебелият Магнитски очевадно си заминава, но поне бяха добре употребени за да има правителство. Всичко е редовно и законно така, че не се пЕни.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Добре е да се знае, че колко хора ги изненадват с глоби от преди месеци /години
16
3
 
12
 
! Отговори
парите преди 6 месеца
Хубаво са изплатени, а къде са парите?
15
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"...новата система за връчване на актове по електронен път е услуга, която има висока добавена стойност." Ахахаха. Да те глобят било услуга, а не наказание ? Че и с добавена стойност?Само тази глупост този трябва да изхвърчи от там. Страшна некомпетеност.
14
5
 
24
 
! Отговори
До 10-ти преди 6 месеца
Дай ми пример с друго такова "редовно" правителство в света. Опозицията се кани да вкарва в затвора предходното правителство, но вместо това се НЕкоалира с тях, "сглобка" правят. После, едните половин мандат, другата половина другите. Това не е редовно правителство е панаир.
13
1
 
15
 
! Отговори
Човек на Бойко преди 6 месеца
Мене ме хванаха как карам с 280 при ограничение 30, Взеха ми книжката, но аз си купих нова.
12
0
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 13 преди 6 месеца
Какво ме интересува ориентацията ти? Това, че си от *** е ментален проблем, който не мога да реша вместо теб. Аз съм зъболекар и поет. Да те занимавам ли още със себе си?