Нов милионер всеки ден: За година депозитите над 1 млн. лв. са нараснали с 268 броя

Най-бързо нарастват влоговете със суми между 500 хил. и 1 млн. лв.
9 ное 2023 07:00, Анисия Иванова
181
Нов милионер всеки ден: За година депозитите над 1 млн. лв. са нараснали с 268 броя
Снимка: БГНЕС

Депозитите на граждани със суми над 1 млн. лв. в тях в края на септември са 1410 броя, показват данни на БНБ. Това е абсолютен рекорд за периода, откакто БНБ води статистика за броя на депозитите на милионери.

Само за последните три месеца броят на хората, които могат да се похвалят, че имат банков влог с над 1 млн. лв. в него, е нараснал с 86, или с 6,5%. Това означава, че почти всеки ден се появява по още един човек с над милион в банка. В рамките на година милионерските депозити са нараснали с 268 броя, или с 23,5%. А общата сума в тези влогове е нараснала с 551 млн. лв. и вече надхвърля 3,7 млрд. лв., показват данните на БНБ.

По-бързо от милионерските депозити нарастват само влоговете със суми между 500 хил. лв. и 1 млн. лв. в тях. За година броят на тези влогове се е увеличил с 25,5%, или с 596 броя и в края на септември са 2933 броя. Оказва се, че икономическата ситуация в страната е много добра за хората със значителни финансови възможности.

При по-малките депозити на граждани също има ръст, но увеличението е по-малко. Колкото по-малък е размерът на влоговете, толкова по-малко е увеличението на броя им и на общата сума в тях. А при най-малките депозити дори има спад.

Влоговете на граждани със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. за година са нараснали със 17,8%, а общата сума в тях се е увеличила с 18,4% до над 5,6 млрд. лв. При по-малките влогове, например със суми между 40 хил. и 50 хил. лв., увеличението и на броя им и на общата сума в тях е с около 11%. А при влоговете на граждани със суми между 10 хил. и 20 хил. лв. ръстът за година е само с 6%, пише "Труд".

Броят на депозитите със суми между 1000 лв. и 2500 лв. остава почти без промяна, а при тези със суми под 1000 лв. има спад. За година те намаляват със 150 хил. броя и достигат 4,78 млн. броя. Това показва, че докато хората с големи финансови възможности трупат пари по сметките си, хората с най-малко спестявания са принудени да ги теглят, за да покрият неотложните си разходи. В резултат общата сума на влоговете на граждани за година нараства с 10,5%, или с 7,2 млрд. лв. и вече надминава 76,4 млрд. лв.

Подобна е ситуацията и при фирмите. За година общата сума във влоговете на нефинансови предприятия е нараснала с 8,8% до 42,3 млрд. лв. А най-много нарастват фирмените депозити със суми над 1 млн. лв. в тях. За година броят им се увеличава с над 25 на сто и към края на септември са 5828 броя. Общата сума в тези депозити е над 24,7 млрд. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
4
 
2
 
! Отговори
мм преди 5 месеца
от крипто за да стане това с апартаменти и погасяване на заеми трябва да се продадат и да се плати 10% данък а и може за големи суми да има разправия с нап. Догодина след халвинга и като се срине валутата и *** европа, може да е по изгодно да се харчат на цивилизовани места койните. Нека първо обаче *** васал европа да позагуби един конфликт и да тръгне по нанадолнището..
97
7
 
2
 
! Отговори
до 102 преди 5 месеца
Е с това мислене за бурканбанк няма да станеш милионер, сори :) Парите трябва да се въртят постоянно. Да държиш повече от 50-100к лв. в банка за спешни нужди е безумие. Аз въртя всичко в какво ли не- имоти, кредитиране, фондове с всякакъв риск итн.
96
2
 
5
 
! Отговори
От 103 преди 5 месеца
Нека не забравяме, че в България в личните данни няма нищо лично. Срещу кутия цигари човек може да разбере всичко за друг човек.
95
2
 
7
 
! Отговори
мм преди 5 месеца
власт не се дава, а се взема. Много хора вече не гласуваме, чакаме с други средства промяната.
94
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Необитаемите жилища в България според статистиката са 40 %
93
7
 
3
 
! Отговори
до 94 преди 5 месеца
Върна ме сума години назад- целия офис бяхме полудели по тия криптовалути. Някои влагаха стотици хиляди. Аз вложих не повече от 20к навремето и Етериум, Лиск и Биткойн. Няма да излъжа, че си купих 2 къщи с парите от Биткойните (още си пазя 3 броя за черни дни), 2 чисто нови автомобила и си погасих всички задължения (имах 4 ипотеки бях решил рентиер да ставам). Имам колежка, която вложи 50к само в Биткойни за 130$ бройката. На 2800 ги продаде повечето. Оскуба си косите после :)
92
4
 
3
 
! Отговори
До 97 преди 5 месеца
Има полза, но тя не е за теб.Въпроса е друг-що за лековерен и наивен трябва да си,за да си държиш милиона в БГ банка?Дори като изключим бруталната загуба на покупателна способност и никаквия паричен поток.Да изключим и риска от фалит(до 100хил евро е гаранцията).Представи си,как ти влизаш в този списък от няколко хиляди човека. Представи си,как до този списък всеки от БНБ, че и всеки от опериращата ти банка има достъп. Там пише кой си, къде си и прочие.Ако съм милионер,бих предпочел буркан банк
91
1
 
4
 
! Отговори
мм преди 5 месеца
краднене за последно на фалшиви пари от бивши комунисти. Народът е беден, защото е про_т и страхлив и не ги изрина онези 1989та година, а дори отново гласува за тях. Кой за каквото му стига акъла или куража, за някой милиони, за други имоти в люлин на кредит. А трети живееме в друга реалност, а то световния ред и без това скоро ще се срине за добро
90
0
 
5
 
! Отговори
до 98 преди 5 месеца
Да го кажем така- имам прекалено много жилища като наследство и се лиших от едно, което го продадох на дългогодишните му наематели. Нещо повече- част от парите инвестирах с новостроящи се 2 подобни жилища. Отделно каквото съм написал.
89
1
 
8
 
! Отговори
a преди 5 месеца
Нормално, властта се смени и приближените до ПП-ДБ започнаха да стават милионери.
88
1
 
6
 
! Отговори
До 94 преди 5 месеца
Да продадеш жилището си за да завъртиш парите в п2п кредитиране и крипто ми изглежда много,много, много лоша идея. Успех, и както пише на всички инвестиционни продукти - предишното представяне на продукта, не е гаранция за последващо такова представяне.
87
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Каква ми е ползата да си държа парите в банка?
86
0
 
0
 
! Отговори
До 95 преди 5 месеца
Ми че язе съм по-надежден платец от държавата ве. Ако запра да плащам, банката ще ми вземе апартамента в недовършения строеж след околовръстното, дето се е излъгала да го оцени за милион. После ще го продаде, ако ома на кой, и ще ми вземе едната или и двете цъpвули.
85
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Значи държавата тегли нов заем на 5% лихва е евро а Гання тегли ипотечен кредит на 2.5%?!Ти да видиш тая <далавера> каква е:):):)А после що имотите летят в космоса както и инфлацията.
84
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нормални новини. В ИТ сектора познавам около 20 криптомилионери. Отделно над 100 кореняк софиянци (кажи-речи всеки от випуска ми), който продаде по някое жилище да върти парите в някой фонд, П2П кредитиране итн и за някакво време е имал нетна наличност над 1м в банка. Включително и аз бях така, защото се наложи да продам имот в центъра на града. То един тристаен в центъра вече отива към 600к евро, ако е смислен в запазена сграда.
83
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да сте чували за Рокфелер , Родшилд , Бляк Рок , Вангард ? Гугутки , те раздават парите , вие по умни ли сте от тях , които ви закачиха на ченгела с ипотеките за по 20-30 години ? Досега ви раздаваха кредити , сега ще си вземат парите и о , чудо , лихвите по кредитите растат . После се чудите защо имали пари и били богати .Тъй де ПАРИ имат , пък вие плащайте в Люлин 30 годишна ипотека
82
1
 
4
 
! Отговори
До 84 преди 5 месеца
Не,не и не, НЕ са гарантирани.Не заблуждавай хората. Да, революция имат банков лиценз, но продукта с лихвата,който предлагат (Сейвингс акаунт) не е депозит, а инвестиция. Този продукт те го предоставят като посредник на Фиделити. Може да погледнеш проспекта им (127 страници), като глава 4 е свързана с рисковете (от 31ва до 37ма страница).
81
0
 
1
 
! Отговори
До 51 преди 5 месеца
Почти, на всеки от тези 1400 милионера има 5 милиона спи 1000лв влог т. Е. 1 към 3500...
80
0
 
5
 
! Отговори
Спокоен преди 5 месеца
Това не е много добра новина. Означава, че всеки ден бизнеси се монетаризират /разбирай разпродава се техника, имущество и т.н./ и спират да съществуват. Малко като във вица "Бе Апокалипсиса наближава, ще ядем и пием до последно".
79
2
 
6
 
! Отговори
мдамм преди 5 месеца
новите милионери - продал 2 панелки на бабите у люлин и дружба, стнал милионер бакшишо. върти геврека по цял ден пред денонощката, *** мохабед с продавачката.