Да дигитализираш разградения двор на здравеопазването

Кой всъщност нарушава правата на психично болните?
29 ное 2023 14:47, Стела Стоянова
48
Да дигитализираш разградения двор на здравеопазването
Снимка БГНЕС, архив

Сред шеги и закачки миналата седмица депутатите приеха да бъде създадена комисия, която да провери спазват ли се правата на психично болните у нас. Повечето така и не разбраха за какво точно иде реч, а малката наистина загрижена част от народните избраници показа колко глупости могат да бъдат извършени под мантията на добрите намерения.

Да, правата на психично болните не се спазват и това едва ли има общо с докладите на Комисията за изтезанията, която открива такива и там, където ги няма. Не се спазват, защото условията в тези болници са от средновековието, а и финансирането също е подобно. Понеже лечението на хора с психични заболявания е единственото, останало извън клиничните пътеки, то е системно недофинансирано. 2 лева за храна на ден са по-малко, отколкото издръжката на затворник, а заплатите са такива, че само в момента има недостиг на 460 психиатри по официални данни. Онези, които са останали, са на ръба на бърнаута заради комбинацията от преумора и липса на пари. На някои места дежурят по една сестра на две отделения, охрана няма /последен пример е болницата в Раднево, където пациент налетя на лекарите и медицинските сестри/. Пациенти в ремисия се налага да играят ролята на санитари, понеже и такива няма.

Преди време по повод на една такава проверка лекарят от ДПБ – Раднево д-р Иван Добринов написа: „Малкото хора, които все още работим при тежките условия на държавните психиатрии, категорично не сме отбор садисти и това отношение беше гнусно. Мисля, че проблемът има две страни. Институциите си затварят очите и отклоняват средства и ресурси, а проверката има за цел само да храчи и да създава сензация, разделение и да осигурява оправдание на управляващите. Няма абсолютно никакви адекватни последствия от докладите, комисиите, проверките. Министерство на здравеопазването направи работна група. Нещо пак не са разбрали! Нямаме нужда от работна група, а от повече персонал, трябва ни щат за санитари, медицински сестри, психотерапевти, охранители.“

Но има ли смисъл да говорим, след като управляващите се занимават с дигитализация на здравеопазването в болници, чиито тавани капят, а ремонт не е правен от 20 години. В които липсват елементарни огради и са разграден двор в буквалния смисъл.

Идеята да отпадне диспансеризацията доведе пък до това да не се проследява какво става с вече изписани болни и те често се връщат обратно, едва когато състоянието им се обостри. Няма никакви условия за лечение на деца със зависимости, няма и достатъчно подготвени специалисти точно в тази сфера.

Да не говорим за факта, че заради липсата на клинични пътеки хора с депресии, тревожност и други нямат алтернатива, освен да посещават частни кабинети на психиатри, чиито цени вече удариха сто лева и нагоре. Ясно е и защо толкова много депресии и зависимости ще останат неизлекувани.

А част от отчаяните хора дават луди пари за лечение на алкохолизъм и наркомания в измислени „центрове“, които обещават лукс, СПА и психотерапия, но едва ли ще им решат проблема. Държавата предпочита да делегира справянето с подобни проблеми на НПО-та, а тя да „дигитализира“ каквото е останало от здравната ни система.

Ето това са само част от нарушените права на психично болните, за които отговорността носят точно управляващите. Само че е далеч по-лесно да направиш работна група, отколкото нормално здравеопазване. Второто иска и работа, и мислене, а това не всеки го може.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В държавата в сравнение със всичко друго здравеопазването е най добре. Най евтините здравни услуги в света, най ниските здравни вноски като процент. Ужасно ниска като обща сума за здравето на един човек спрямо Европа.
41
1
 
1
 
! Отговори
ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО преди 4 месеца
Е ЗАТЪНАЛО-ПАРЛАМЕНТА НЕ РАБОТИ,ДЪРЖАВА НЯМА,ХАРАТА СА БОЛНИ-ПИТАМЕ НА КОГО ДА ЧАКАМЕ-ПОГЛЕДНЕТЕ ГИ В ПАРЛАМЕНТА ,НЯМАТ КАПКА ВЪЗПИТАНИЕ-СРАМУВАМ СЕ ,СЕ СЪМ БЪЛГАРИН
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Каква дигитализация, народът се топи, а след нея още по бързо, само това и липсва. Един сняг показа състоянието на страната, няма ток, комуникации, вода ,пътища, магазини и аптеки затворени, тъмно и студено, пълен хаос. Природата показа реалността.
39
0
 
17
 
! Отговори
Лекар преди 4 месеца
По принцип поне 2/3 от така наречените хора са кухи . Нямат съдържание . Не са ненормални, но нямат собствена воля. Податливи са на всякакво влияние отвън . А държавата се гради и поддържа от нормалната 1/3 от хората.
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Спомням си един наш съученик, който заекваше още от малък, понеже се уплашил от куче, го заведоха в Пловдив при една Знахарка и след 21 дни започна да приказва нормано, та до днешни дни. Питахме го как те излекува? Миии бях в легнало положение и тя си държеше всеки ден около главата ми по 30 минути ръцете си, от които хвърчаха искри. Тя се е свързвала с КОСМОСА и предавала енергията към него и съгласуването на дишането със нервите с мозъка за говора се синхронизирали и той престанал да заеква
37
0
 
5
 
! Отговори
до 33 преди 4 месеца
В Карлуково кога пуснаха нета
36
1
 
1
 
! Отговори
читалище заря преди 4 месеца
тва е третата статия с еднакъв словоред, подписана от трети човек, в която се използва ключова дума "разграден". предполагам е чисто случайно.
35
1
 
8
 
! Отговори
Факт преди 4 месеца
Нищо няма да стане,много пари са заложени и се крадат в здравната система,няма така лесно да се дадат и всичко да тръгне,много хора нямат сметка от това даде извади всичко на светло.
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Понеже съм скиор и паднах, и дясната ми ръка отиде зад гърба, изкълчи се, прибрах си я отпред и се започна доктори, докторки, доктори цели ШЕСТ МЕСЕЦА не мога да си мръдна ръката от болка в рамото. Един ми каза да отида в спортен клуб и там има една която се свързва с КОСМОСА. Отидох. Седнах на Столчето и Знахарката започна да си държи ръцете на 15 см растояние от моето рамо. Гледам Искри хвърчат от ръцете и След 20 минути Ръката ми се раздвижи. От къде имаш тая енергия? От КОСМОСА!
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Паричните Лекари нямат МОРАЛ .... Затова има Пророден Знахар и Морал!
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не всеки става за лекар , нито за лечител.Това да си лекар-- Е ПРИЗВАНИЕ, а вие го удряте на бизнес и печалбарство , ЗАТОВА И ТАКИВА СА ВИ И РЕЗУЛТАТИТЕ!НЯМА "БЕЗПЛАТНО ЛЕЧЕНИЕ" , ЗАЩОТО ЗДРАВЕТО Е НАЙ-СКЪПОТО НЕЩО НА СВЕТА!БЕЗПЛАТНО Е САМО СИРЕНЦЕТО В КАПАНА ЗА МИШКИ, ЗАТОВА , НЕ СЕ ОТНАСЯЙТЕ КЪМ ЗДРАВЕТО СИ , КАТО КЪМ МРЪСНАТА СИ НОСНА КЪРПА-----ПАЗЕТЕ ГО И СИ ПЛАЩАЙТЕ РЕДОВНО ЗДРАВНАТА ЗАСТРАХОВКА!!!
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ииии сам намерих "Тайната за лечение на Венците, Здрави Зъби, Настинки, Добър Слух, Грипове, Течност от Носа...." Слагаш си на Венците 'Прополис". Слагаш си в устата "Билката Хвош". Слагаш си на двете очи всяка седмица по един път памуче натопено с "Шведска Горчивка". Прополиса и Силиция от Хвоща не позволяват на Кандидата да ти разяжда Костната Тъкан и да ти излизат бели Кандидени течности по венците. "Шведската Горчивака с памучето на Очите избива Бактериите и сополите.престават ....
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
След този експеримент в Гимназия с моя Млад Здрав Зъб - (Бог да го Прости!) разбрах какво правят Зъболекарите със зъбите на клиентите.... Ако те заболи зъб... Значи имаш възпаление - Бактериии в устната кухина са направили възпалението и нерва който е в Зъба дава сигнал за помощ! Доктора ти премахва Нерва и ти преставаш да чувстваш болка! И казваш Доктора ме излекува?!?! Именно Нерва е създаден от природата за да дава информация към тялото... дай ми този атом и молекула за да подържам Зъба Здрав
29
0
 
5
 
! Отговори
Истина преди 4 месеца
трябва да се започне с министъра, не става за управление, като специалист може да е много добър, но за конкретната позиция която сега управлява... не, не е правилния човек.
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Спомням си по времето на Бай Тошо, около гиманзията дето учехме имаше Зъболекарен Кабинет. Един ден ни строиха нашия клас и на опашка чакахме да влезем при Зъболекаря. Тия пред мен ученици влизаха и след няколко минути плачейки излизаха.... Влязох и аз.... Зъболекаря ми каза да си отворя устата.... по едно време се появи една Бормашина и започна да ми прави дупка в един зъб.... Но и сега като старец .... нямам този единствен прегладан задължително зъб от по времето на Развития Социализъм
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На крак, о парии презрени,на кракр о роби на труда!Подтиснати и унизени,ставайте срещу врага!
26
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Белене сте вкарвали престъпниците на куково лято.. Престъпниците по времето на другаря ти ром Тошо Зюмфирков Живков бяха във властта, та и до ден днешен, червен лъжец. Питай Василчо Терзиев ДС-то той ще ти разкаже повече или другаря Борисов
25
0
 
2
 
! Отговори
Луд електорат преди 4 месеца
25 Нали като ни излекуват няма да гласуваме за тях и не само за тях
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Tарабата Гладна кокошка - просо сънува - него го знаеше и подкрепяше цял свят, Вас кой Ви познава?
23
1
 
7
 
! Отговори
Младенов ДСто преди 4 месеца
Абе най добре е танковете да дойдат.