Диетолог: Празничното преяждане е изключителен стрес за организма

Дори 2-3 килограма могат да бъде натоварващи за сърцето, заяви диетологът д-р Ана Йорданова
27 дек 2023 14:17, Красимир Ангелов
36

След коледните пости и въздържанието, дойде ред и на момента, в който можем да си хапнем всичко. По традиция коледните и новогодишните трапези са едни от най-сериозните в годината.

"Това е изключително голям стрес за организма. Особено когато сме били на един по-постен режим и изведнъж се започва с едно натоварване от протеини, от смесване на хиляди продукти, хиляди храни. Получава се много голям шок за организма на всяко едно ниво – стомашно-чревен тракт, сърце, съдове и дори нервна система", каза диетологът д-р Ана Йорданова в студиото на "България сутрин".

Тя отбелязва, че преяждането може да е още по-опасно за хора със сърдечни-съдови или стомашно-чревни заболявания, особено когато в храната се съдържа повече мазнина, каквито са и ястията по празниците.

"Важно е да се обърне внимание, че това е здравословен проблем. Преяждането наистина може да бъде доста сериозна трудност и спънка. Ако сте се подули и след това сте се оправили, пиете повече вода и се движите повече, всичко е окей, но понякога дори 2-3 килограма може да бъде доста натоварващи за сърцето", категорична бе д-р Йорданова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Диетологът посочи, че въпреки всичко най-полезната храни си остават плодовете и зеленчуците, и е важно да хапваме от тях, за да помогнем за детоксикацията на организма.

Относно предстоящите празници, д-р Ана Йорданова препоръча: "Пийте повече вода, хапвайте повече от предястията и салатите, а всичко, което е допълнително, хапвайте умерено."

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 4 месеца
Празноглавци. Хубаво ще е да "стресирате" малко ума си ,ако има такъв в горния етаж ,вместо да се занимавате с "физиката си".Именно заради повърхностно мислещи индивиди е възможно да бъдем управлявани от ГЕРБ/ДПС и компания .
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако прияждате в добра компания и настроение, стрес няма!
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За организма не е важно какво е влязло през устата, а какво може да усвои организма от това което сме изяли и каква част от тая храна е послужила за подхранване на Па Ра Зи Ти Те в дебелото черво и лесно или трудно пар а зитите са позволили да се изхвърли непотребната част от храната влязла през устата! В дебелото черво живеят 200 най - различни "Па ..Р..А Зита"... които ни се смеят и ни се раздват, че поглъщаме хапчета за да ги поддържат докторите живи!
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Яжте на воля и правете деца, не ги слушайте тези "диетолози". Някога българите са ползвали свинска мас, масло и зехтин(преди да ни отнемат излаза на Средиземноморието и маслиновите гори) и са били живи, здрави и са били дълголетници! А сега олиото е рафинирано и е по-безвредно.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Изобщо не ни е стрес яденето, "рънъта прай борбътъ" , както се казва в един стар български девиз!
18
1
 
1
 
! Отговори
Бай медьо дьо ганьоф преди 4 месеца
Така съветва и сфинеефски краставия си проскубан хелектрат!
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И колко платиха на диетоложката за това интервю, за да ни говори общи приказки и неща, които отдавна знаем?
16
6
 
6
 
! Отговори
Флекс преди 4 месеца
Аз с храната не прекалявам, ама по празниците жената здраво се разгонва и с кекса откровено злоупотребяваме, особено откакто децата си хванаха пътя и ни оставиха на мира. Сутрин, следобед и вечер. Жената се е превърнала в стръвница, ама вместо кръв пие от малкия. Ама след втория път я източи една капка, я не, ама продължава да си иска, че понякога и отзад ме моли да я ора, ама не съм на 19 г. вече... Както и да е, бели кахъри. Да сме живи и здрави! По-малко плюскане и повече друскане да има. ^^
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз наблягам основно на хляба, иначе не мога да се наям
14
1
 
4
 
! Отговори
Този Който преди 4 месеца
Аз да питам диетоложката, вчера като колихме прассето, още на скарата на двора изядох едно кило пържоли и ударих 2 литра червено вино. Това вредно ли е и ако да, колко е вредно?
13
1
 
11
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 4 месеца
Една мотика и бегом на село да копаете градината, по добро е от всички диети
12
2
 
9
 
! Отговори
ами затова преди 4 месеца
българина преяжда всеки ден с луканка,освен това,за него всеки ден е празник,365 дни в годината и цял живот
11
7
 
7
 
! Отговори
Виктор преди 4 месеца
Когато си дебел, това е външен признак, ме си богат. Така са устроени хората, че мъжете виждат в много дебелата жена една много плодовита жена, а в много дебелият мъж, един много богат мъж.
10
4
 
8
 
! Отговори
Фелдшер преди 4 месеца
Преяждането е болестно състояние. Системното преяждане води до много заболявания и състояния на организма - язва, висок холестерол и високо кръвно налягане, затлъстяване, те от своя страна могат да доведат до инфаркт и инсулт, рак също. Хората трябва да разберат, че храната не е удоволствие, а просто нужда на организма ,като водата.
9
3
 
16
 
! Отговори
К9 преди 4 месеца
Моля диетолога да обясни как точно организма различава празничното преяждане от делничното такова. Моля редактора да обясни всяка Коледа ли ще четем едно и също (за ползите да си стоите гладни и вредите да преяждате) и толкова ли няма какво друго да публикува, та ни занимава с мъдростите на поредния набеден диетолог?
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Моят дядо беше свещеник и казваше, че преяждането е грях! Дядо казваше, че стоамхът трябва да е наполовина пълен, за да има място за дишане и място за Божия глад. Освен това, преяждането е и наркотик и води до проблеми
7
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За софри и преяждане говорят предимно функционално неграмотни бедняци. Нормалните хора с европейски доходи (разбирай 15% от българите, каймакът на обществото) не говорим за плюскане и софри. Ценители сме на добрата храна и качеството, хапваме си нормално и здравословно всеки ден.
6
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нас това какво ни интересува нормалните брадясали въртящи кючек па ля чов ци които разбираме от всичко и не можещи да кажем или напишем едно изречение на Български без английска дума като Пакистанци.
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ние преяждаме редовно и нямаме никакъв стрес, хахах.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ама то трябва да се изяде иначе ще се развали!

Спонсорирани публикации