Тъжно, но факт: България е с най-висока смъртност сред страните от ЕС

Одобрен е годишният доклад за състоянието на здравето на гражданите за 2022 г.
Обновена: 28 дек 2023 16:29 | 28 дек 2023 16:17, Анисия Иванова
148
Тъжно, но факт: България е с най-висока смъртност сред страните от ЕС
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет прие Годишния доклад за състоянието на здравето на гражданите за 2022 г., съобщиха от Министерския съвет.

Според данните от доклада през 2022 г. се запазва тенденцията за намаляване на раждаемостта, като броят на живородените деца намалява с 2082 в сравнение с предходната година. Същевременно коефициентът на общата раждаемост (8.8%) е повишен в сравнение с 2021 г. (8.5%) и доближава нивото на показателя за ЕС (8.7%).

България продължава да е с най-висок коефициент на общата смъртност сред страните от ЕС, въпреки че през 2022 г. се наблюдава намаление спрямо предходната година - 18.4 на 1900 души при 21 ,7% за 2021 г. и 11.5% средно за ЕС. Като основна причина за намаляване на високата смъртност е затихването на пандемията от COVID-19, от която в България през 2022 г. са починали 9000 души при 27 588 души за 2021 г.

Структурата на смъртността по причини се промени след появата на COV1D-19, който през 2021 г. беше за второ място като причина за смърт. През 2022 г. обаче смъртността от COVID-19 намаля и вече заема трета позиция като причина за смърт (7.6%) след болестите на органите на кръвообращението (59.8%) и новообразуванията (13.7%).

Нивото на детската смъртност (4.8%) намалява значително в сравнение с 2021 г. (5.6%) и е най-ниското регистрирано до момента, но продължава да е по-високо, отколкото в ЕС (3.2%). В структурата на умиранията при децата, до 1-годишна възраст най-голям е броят на починалите поради някои състояния, възникващи през перинаталния период, вродените аномалии, деформации и хромезомни аберации, болести на дихателната система и на органите на кръвообращението, обуславящи 32.4% от всички умирания в тази възраст.

През 2022 г. за първи път през последните години се наблюдава увеличение на заболеваемостта от злокачествени, новообразувания (405.8%, при 392.3% за 2021 г., 399.3% за 2020 и 434.9% за 2019 г), като най-висока е заболеваемостта от рак на млечната жлеза при жените (92.2 %), рак на храносмилателните органи (90.2 %) и рак на мъжките полови органи (81.4%).

В България през последните години се наблюдава трайна тенденция за намаляване на заболеваемостта от активна туберкулоза от 39.1 на 100 000 през 2006г. до 11.9 на 100 000 през 2022 г.

В доклада са представени и дейностите по опазване на общественото здраве, държавния здравен контрол, изпълнението на имунизационния календар на страната, програмите, проектите и плановете в областта на общественото здраве. Разгледани са рисковите фактори, свързани с начина на живот като тютюнопушене, употреба на алкохол, нездравословно хранене и намалена двигателна активност, чието високо ниво е пряко обвързано с високото ниво на заболеваемостта и смъртността от хронични незаразни болести.

От данните и анализите се налага изводът, че състоянието на общественото здраве и здравето на гражданите не е на необходимото ниво, в сравнение с данните за други страни. Сериозно предизвикателство остават хроничните незаразни болести, които са основна причина за смърт и намалена работоспособност.

С оглед на това е необходимо провеждането на целенасочени политики по отношение на промоцията, профилактиката и ранната диагностика на тези заболявания, на комплексни политики за повишаване на качеството на живот и благосъстояние на хората като усилията трябва да бъдат подкрепени от икономически, социални, образователни и други мерки, както и от личните усилия на хората за подобряване на своя начин на живот и ограничаване на вредните навици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
4
 
! Отговори
Германец преди 4 месеца
Секи сам си преценя (tm)
83
2
 
7
 
! Отговори
Просто е преди 4 месеца
1/3 от населението и то на средна възраст е в чужбина. Механично се увеличава нашата смъртност, а се намалява смъртността на държавата реципиент. Това обяснява и факта че по първите 10 страни по смъртност в света 9 са източноевропейски с много мигранти.
82
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нация от бедни ракиджии функционално неграмотни русофили къде да е по смъртност?!
81
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Според мен на много места в статията сте използвали проценти, вместо промили, разликата е 10 пъти.
80
5
 
5
 
! Отговори
Сега искам копейките преди 4 месеца
Да кажат страната след българия по смъртност ?
79
7
 
9
 
! Отговори
Питащ преди 4 месеца
Защо ли е така? Та нали непрекъснато ни уверяват, че здравната ни система е добра, че лекарите ни са добре подготвени. Тогава защо народът мре? Защо бяхме световни по смъртност от Ковид? Никой не направи анализ на причината, нито ЛС ,нито МЗ. Кой не направи това, което други страни направиха , та мряхме българите като мухи? Защо тежко болни търсят турски лекари. Явно системата на здравеопазване е по добра и лекарите им не мислят само за пари, а се усъвършенстват и учат, учат....!
78
3
 
14
 
! Отговори
Към пещерите преди 4 месеца
През 1985 година починалите в България бяха 7,2 на 1000, а сега 18,4 на 1000 през 2022 година. Върви напред към пещерите.
77
4
 
17
 
! Отговори
... преди 4 месеца
И кое е изненадващото?!?!? Поркат като пра сета, плюскат като сви ни. Не се движат! Пият лекарства на поразия.... Мразят. Врещят и плюят. Всичко е следствие на липсата на интелект. Генерално в България IQ-to е много ниско. И си личи!
76
2
 
5
 
! Отговори
вчера преди 4 месеца
ви казах,че не искам да слушам глупости за ниска продължителност на живота на българина, след статията за починали изестни българи,всичките бяха на по стотина години долу-горе,тук един се хвали как баща му на 88 нищо не го боляло,че от какво ще се разболее българина,здрав като камък,нито е пипнал работа,нито стрес знае какво е,всичко му пада от небето,единствено мисли да плюска и да пие като животно,щото е по-близо до тях от колкото до хората
75
9
 
17
 
! Отговори
Чужденец преди 4 месеца
Още по-тъжно е че България е и с най-ниското IQ в ЕС. Ум и здраве вървят ръка за ръка.
74
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е, добре че не се ваксинирахме.
73
5
 
13
 
! Отговори
Canada преди 4 месеца
Тоша не е новина а по-скоро тенденция от отдавна. Населението застарява страната обеднява способните емигрират. Няма откъде да дойдат хора освен от по-бедни страни, но то май не останаха такива.Населението на Канада през изминалата година е нараснало с над 1 милион и тенденцията ще се запази занапред.
72
3
 
12
 
! Отговори
МагнитскиХХХ преди 4 месеца
Веднага трябва да направим ГЕЙПара$ и да разрушим няколко паметника...парите за болни деца ще дадем за Оссраинии! ЕвроПедерунгелите от посолството ще погалят СвинскатаШия на Пеевски докато ПП и ДБ му правят кларинети! Поздрав за дебилДжендерите гласували за ПП и ДБ!
71
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Расию средна продължителност на живота при мъжете - 64 години, при жените 68,5 години! Наздорове другари!
70
1
 
19
 
! Отговори
Ами логично преди 4 месеца
Условията на живот в България са най - лошите в ЕС . Тъжно наистина , но факт !!!
69
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Българите сме дали на света българският език, чак ме хваща срам как тука някакви русофили общуват чрез обмен на нечленоразделни звуци... СРАМ, СРАМ, СРАМ!
68
16
 
6
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТА преди 4 месеца
Русофилите се самоизтребват чрез самоубийствения им начин на живот (пръжки, сланина, ракия с литри, цигари от най-тежките, по 2-3 кутии на ден) иначе запада им бил пратил Кирчо да ги убива. ХАХАХАХАХА те не могат да ви съживят, вие сте живите-мъртви вечно с махмурлук, вечно преяли, вечно препушили, болят ви главите, стомашночревния тракт ви е леш, черния дроб на дупки, белия ви дроб - черен. Иначе американците идвали да ви унищожат, видиш ли...
67
14
 
3
 
! Отговори
Русофили СЪР преди 4 месеца
Е то това е руския манталитет, че всичко се "лекува" с водка, а в българския прочит, с ракия. Нямало да се ваксинират, щото ракията и цигарата убивали всички вируси, после с най-голям брой инфаркти и инсулти. Сменете чипа, царя ви го каза.
66
5
 
7
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 4 месеца
По данни на най-големия Исторически парк в света до Варна, има само три причини за тази смъртност - кауфланд, била и лидл.
65
1
 
13
 
! Отговори
ГЕРБ преди 4 месеца
Десислава Атанасова, Кирил Ананиев, Костадин Ангелов - нещо да кажат по въпроса? Иначе са много устати по всички останали теми...