Патриарх Неофит: Бог благославя само онази армия, която не проявява агресия

Такава е и нашата армия
6 яну 2024 23:15, Стела Стоянова
65
Патриарх Неофит: Бог благославя само онази армия, която не проявява агресия
Снимка БГНЕС, архив

"Господ Бог и Светата Църква благославят само онази армия, която не проявява агресия, а единствената ѝ цел е да пази и отбранява своя народ и държава, в международно признатите ѝ териториални граници."

Това се казва в благословението на Негово светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит за Великия Богоявленски водосвет и поръсване на бойните знамена.

„Такава е и нашата Българска армия, затова днес молитвите ни към Всеподателя Бога са за славното ни войнство и за неговия висок дух, за да може то, с Божията помощ, с успех да изпълнява своята жертвена и родолюбива мисия", допълва патриарх Неофит, пише БТА.

„Неизменно вярна на своята грижа за поверения ѝ от Бога православен български народ, и тази година в деня на светото Богоявление Родната ни Православна църква извърши последованието на Великия водосвет и поръси с осветена богоявленска вода воините и бойните знамена на Българската армия. Армия славна, която се уповава на Божията сила и благодатна помощ и закрила. Армия, която винаги е била надежден гарант за суверенитета и териториалната цялост на скъпата ни родина България", посочва още той.

По думите на патриарха българската армия остава вярна на мисията си и на своето високо призвание и във все по-несигурния и изпълнен с по-кръвопролитни военни конфликти свят.

„В Господа е нашата надежда и сега, пред лицето на безброй лични и обществени трагедии и на толкова силно бушуващата сила на злото. Унищожителната война против братска Украйна, която беше последвана от не по-малко ужасяващия християнската ни съвест военен сблъсък в земите, осветени от богочовешкото присъствие на Спасителя, за пореден път припомниха на всички нас важността на армията за всеки народ и държава", допълва патриарх Неофит.

„Бог да пази свободна и независима България! Мирът и любовта на нашия Господ Иисус Христос и общението в Пресветия Божи Дух да бъдат с всички нас!", посочва в заключение патриарх Неофит.

Богоявленски водосвети на бойните знамена имаше на много места в страната днес. В София ритуалът бе пред Паметника на незнайния воин. Президентът Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия. Сред присъстващите на церемонията бяха и вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Николай Денков, кметът на София Васил Терзиев, заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: армияНеофит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
Православен народ преди 2 месеца
Докато не се опомним коѝ сме, няма нищо да се оправи. Защото е писано - защото без Мене не можете да вършите нищо
50
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Православните копейки нещо са се назлобили срещу Неофит. Що така, копейки, това е предстоятелят на БПЦ, не с този небогоугоден език срещу него. Или ако не е Гундяев, не се признава.
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 56 Сигурно защото тази "новина" вълнува само 20-те бабички и още толкова изгубени в превода обществени аутсайдери, дето биха се вързали на словото на светейшеството.
48
1
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 3 месеца
Трябвало да допълни,тая армия дето ходи само по паради и получава заплата ,за да е съвсем точен
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А защо се сето толкова късно журналистке за тази новика, цял ден не сте й обърнали внимание, а накрая сте се сетили нещо с женския си мозък.Не ми отговаряйте, и без това след 2 минути ще забравите.
46
1
 
6
 
! Отговори
1234 преди 3 месеца
Господ Бог и Светата Църква благославят само онази армия, която не проявява агресия, а единствената ѝ цел е да пази и отбранява своя народ и държава, в международно признатите ѝ териториални граници." ейййй тези попове се въртят като ветропоказалец. Значи нашата войска не е благословенна, защото я бая войни е участвала, нападателни. За нашите съюзници да не говорим. Почават думите на отчеца да звучат страшно! Ако не е благословенна, сигурно е проклета или анатемосана.
45
9
 
3
 
! Отговори
ПУТИН Е АНТИХРИСТА преди 3 месеца
ПРОКЪЛНАТ.....
44
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма една държава в света, която да не е била агресор някога в определен момент.
43
5
 
5
 
! Отговори
Така е .. преди 3 месеца
До Анонимен 53 Да живее Русия , ама те не искат да живеят , а да воюват.Не е ли така ? Така е.
42
0
 
9
 
! Отговори
Кроки преди 3 месеца
Бог е любов, а не война и всичко свързано с война.
41
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Политическо попче !! Отвращава ме
40
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този масон ли е ?
39
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Преди поповете бяха комунисти- днес се возят в скъпи лимузини и са капиталисти.всичко друго са но не и каквото трябва да бъдат Бог да ги накаже . Победа будет с нами !!! Да живее Русия и правиславието
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да се обади на руския патриарх и да го попита как се благославят ракети !
37
2
 
14
 
! Отговори
донос.бг преди 3 месеца
ИмалЕ сме армия?!?!?
36
14
 
8
 
! Отговори
ами преди 3 месеца
Повечето наши попчета са в червено расо и за това не критикуват антихриста путин
35
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Отче , затова ли след като влезнахме в НАТО армията ни претъпя пълно поражение в мирно време.
34
13
 
5
 
! Отговори
Клъц преди 3 месеца
Браво на патриарха, политкоректен е.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
През 866 г. боилите, недоволни от политиката на християнизация провеждана от княза, се вдигат на бунт. Те обвиняват владетеля, че отстъпва от бащината си вяра и чест и им е дал лош закон".[15] Бунтовниците се насочват към столицата Плиска, където са посрещнати и разбити от останалите верни на княза боили. При потушаването на бунта със смърт са наказани петдесет и двама от най-видните бунтовници[16], заедно целия си род (семейство).[17]
32
2
 
7
 
! Отговори
Така е .. преди 3 месеца
Първото изречение казва всичко. Останалото е пълнеж.