Патриарх Неофит: Бог благославя само онази армия, която не проявява агресия

Такава е и нашата армия
6 яну 2024 23:15, Стела Стоянова
65
Патриарх Неофит: Бог благославя само онази армия, която не проявява агресия
Снимка БГНЕС, архив

"Господ Бог и Светата Църква благославят само онази армия, която не проявява агресия, а единствената ѝ цел е да пази и отбранява своя народ и държава, в международно признатите ѝ териториални граници."

Това се казва в благословението на Негово светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит за Великия Богоявленски водосвет и поръсване на бойните знамена.

„Такава е и нашата Българска армия, затова днес молитвите ни към Всеподателя Бога са за славното ни войнство и за неговия висок дух, за да може то, с Божията помощ, с успех да изпълнява своята жертвена и родолюбива мисия", допълва патриарх Неофит, пише БТА.

„Неизменно вярна на своята грижа за поверения ѝ от Бога православен български народ, и тази година в деня на светото Богоявление Родната ни Православна църква извърши последованието на Великия водосвет и поръси с осветена богоявленска вода воините и бойните знамена на Българската армия. Армия славна, която се уповава на Божията сила и благодатна помощ и закрила. Армия, която винаги е била надежден гарант за суверенитета и териториалната цялост на скъпата ни родина България", посочва още той.

По думите на патриарха българската армия остава вярна на мисията си и на своето високо призвание и във все по-несигурния и изпълнен с по-кръвопролитни военни конфликти свят.

„В Господа е нашата надежда и сега, пред лицето на безброй лични и обществени трагедии и на толкова силно бушуващата сила на злото. Унищожителната война против братска Украйна, която беше последвана от не по-малко ужасяващия християнската ни съвест военен сблъсък в земите, осветени от богочовешкото присъствие на Спасителя, за пореден път припомниха на всички нас важността на армията за всеки народ и държава", допълва патриарх Неофит.

„Бог да пази свободна и независима България! Мирът и любовта на нашия Господ Иисус Христос и общението в Пресветия Божи Дух да бъдат с всички нас!", посочва в заключение патриарх Неофит.

Богоявленски водосвети на бойните знамена имаше на много места в страната днес. В София ритуалът бе пред Паметника на незнайния воин. Президентът Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия. Сред присъстващите на церемонията бяха и вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Николай Денков, кметът на София Васил Терзиев, заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: армияНеофит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бога на войната Марс благославя само онази армия, която не проявява агресия срещу Русия и не изпраща ракети срещу Русия. А всички други колониални еврейски слуги ги дере живи.
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бойко Борисов става носител на най-големия орден на ЦъркватаПремиерът Бойко Борисов ще бъде окичен със златен орден "Св. цар Борис - Покръстител" - i степен. Пашата е сред основателите на СИК. Участва в много от структурите на СИК: Интерпетролеум, застрахователно дружество Спартак, фирмата на бившите барети Ин-80, "Сенатор-ПМ, Ай-Джи-Ем АД. Бил е съдружник на Бойко Борисов в няколко фирми, между които Интербулпред и Тео интернационал.
29
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бандерските азовци и нацистите на сащ ще свършат също като "умерените" им джихадисти с розови тойоти.
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Патриарх Неофит се срещна с американския посланик у нас Кенет Мертен ...Jun 26, 2023
27
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бог мрази русофилите. Ще горите на този и онзи слят!
26
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Армията на сащ уби в "приятелски огън" българи американофил нещастен!
25
10
 
5
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 4 месеца
До Анонимен 28 Благодарим за пояснението.Путин и Хитлер в един казан в Ада.
24
13
 
6
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 месеца
До Анонимен 32 Какво ти е направила армията на САЩ русофил нещастен ?
23
13
 
5
 
! Отговори
Бах мама му. преди 4 месеца
Не знам дали Бог ще благослови руската армия , но нашите путино-фили вече две години я благославят.Войната им харесва , само да не е у нас.
22
13
 
10
 
! Отговори
Ле ле, преди 4 месеца
Руските таракани продължават да ни обясняват, че българска армия нямало ,и да дойдел Путин да ги освободи, от "американско" робство? Две години "втората" армия в света едно село не могат да превземат, но нашите продалници още им се кланят! Парите не миришат, та даже и копейките!
21
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Анатема на армията на ФАЩ :)))
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тъй ще речеш както са ти заповядали евроатлантическа слуго.
19
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нашият Патриарх иска да каже, че Бог никога няма да благослови пиндостанската армия, отнела живота на милиони по целия свят, израелската армия, убила хиляди деца в Газа и българската армия, която е съюзник и помагач на двете армии, рекордьори по агресия.
18
2
 
4
 
! Отговори
Тоя поп преди 4 месеца
Говори за българска качествена армия. Министър вчера обяснява как български производствени линии в металургията са по модерни от германските. Имали сме фирми, които надминават европейското ниво по качество и производителност, икономиката ни процъфтява. А бе за една и съща държава ли говориме?
17
4
 
5
 
! Отговори
Рендету преди 4 месеца
Грешка, отче! Бг вече Няма Армия, която да я защити, това в което днес е прерната армият ни е Пародия! А, кого благославя Бог е записано в Библията!
16
3
 
10
 
! Отговори
Ангелина преди 4 месеца
Това са греховните интерпретации на "ПАТРИАРХА".Нима БОГ оправдава избиването на хора ,поради нечии "национални мотиви" ?!.НЕ БОГОХУЛСТВАЙТЕ ОТ ИМЕТО НА БОГ И НЕ ГОВОРЕТЕ ОТ НЕГОВО ИМЕ "ПАТРИАРХАЛНИ ВЕЛИЧЕСТВА" ,КОИТО С ПРИСЪСТВИЕТО СИ ОСКВЕРНЯВАТ ХРАМА .Всички жертви на военни и други престъпления са в резултат ВИНАГИ НА АГРЕСИЯ И НЯМА "БОЖИЯ ПРИЧИНА" ,КОЯТО ДА Я ОНЕВИНЯВА .При наличието на такива "духовни просветители" е напълно обяснима скотската агресия в обществото - "норма за поведение".
15
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Този патриарх съвсем е изкукал. И той либераст станал.
14
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ДС доносникът да си гледа болното здраве у да не се изказва пи политически въпроси.
13
2
 
11
 
! Отговори
Иисус Е Жив преди 4 месеца
Сигурно това е руската армия?
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Светинята осъзна, че скоро ще се отчита пред сила по-висша от КГБ началниците.