Патриарх Неофит: Бог благославя само онази армия, която не проявява агресия

Такава е и нашата армия
6 яну 2024 23:15, Стела Стоянова
65
Патриарх Неофит: Бог благославя само онази армия, която не проявява агресия
Снимка БГНЕС, архив

"Господ Бог и Светата Църква благославят само онази армия, която не проявява агресия, а единствената ѝ цел е да пази и отбранява своя народ и държава, в международно признатите ѝ териториални граници."

Това се казва в благословението на Негово светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит за Великия Богоявленски водосвет и поръсване на бойните знамена.

„Такава е и нашата Българска армия, затова днес молитвите ни към Всеподателя Бога са за славното ни войнство и за неговия висок дух, за да може то, с Божията помощ, с успех да изпълнява своята жертвена и родолюбива мисия", допълва патриарх Неофит, пише БТА.

„Неизменно вярна на своята грижа за поверения ѝ от Бога православен български народ, и тази година в деня на светото Богоявление Родната ни Православна църква извърши последованието на Великия водосвет и поръси с осветена богоявленска вода воините и бойните знамена на Българската армия. Армия славна, която се уповава на Божията сила и благодатна помощ и закрила. Армия, която винаги е била надежден гарант за суверенитета и териториалната цялост на скъпата ни родина България", посочва още той.

По думите на патриарха българската армия остава вярна на мисията си и на своето високо призвание и във все по-несигурния и изпълнен с по-кръвопролитни военни конфликти свят.

„В Господа е нашата надежда и сега, пред лицето на безброй лични и обществени трагедии и на толкова силно бушуващата сила на злото. Унищожителната война против братска Украйна, която беше последвана от не по-малко ужасяващия християнската ни съвест военен сблъсък в земите, осветени от богочовешкото присъствие на Спасителя, за пореден път припомниха на всички нас важността на армията за всеки народ и държава", допълва патриарх Неофит.

„Бог да пази свободна и независима България! Мирът и любовта на нашия Господ Иисус Христос и общението в Пресветия Божи Дух да бъдат с всички нас!", посочва в заключение патриарх Неофит.

Богоявленски водосвети на бойните знамена имаше на много места в страната днес. В София ритуалът бе пред Паметника на незнайния воин. Президентът Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия. Сред присъстващите на церемонията бяха и вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Николай Денков, кметът на София Васил Терзиев, заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: армияНеофит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От коз зел акъл и логика не чакайте. Винаги сме за Русия!
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Странни статии се появиха за него, извънбрачно дете от него и т.н. Натискат му и на него бутоните.
9
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Я, и Неофит събрал англосаксонски мъни мъни и русофобия, за да се изпъчи на Русия. Я по-добте да си трае, че дрънка глупотевини. И да подава оставка вече, че имаме право на читав патриарх.
8
15
 
15
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Всъщност, ако погледнем нещата не през Розови очила, Украйна открадна територия от земите на Русия, принадлежащи и около 1000 Години. От тая гледна точка патриархът е прав. Време беше Русия да защити териториите си, населени с нейни хора. Защото реално войната в Украйна е между местни руснаци и някакви немчеещи се същества.
7
3
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 4 месеца
Защо се дава думата на видния атеист и полковник от Партийна сигурност Симеон Николов Димитров?
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Приятни сънища!
5
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А българските патриарси да се отучат да получават инструктаж от посолствата.
4
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Поповете първо да си оправят църквата. Да решат за еднопрловите бракове, за разкола, за вероучението, за мизерията и пародията на ритуалите, за почитта и уважението към пастството, вкл и към мъртвите.
3
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Точно Украйна прояви много агресия първа към руското население в Донбас! Този тогава къде беше и защо не се обади. А изгарянето живи на хората от проруския протест в Одеса? Това богоугодно ли е. А превратът в Киев 2014, когато с помощта на Запада властта беше завзета точно с агресия, направо с кръв! А агресията на САЩ и Великобритания по света? Този поп тогава защо мълча? Ако изобщо трябва да се бърка в политиката, от която явно няма понятие и просто повтаря каквото са му поръчали да каже
2
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Странни са думите на патриарха. Какво да кажем за Исус Навин пред Йерехон? А колко кръв се е проляла в името Христово извън границите? Господ Бог благославя не границите, а тези армии и народи, които се борят за своята вяра, ещик и народност.
1
15
 
16
 
! Отговори
Ром"с преди 4 месеца
Църквата не е лошо да не се изказват по тази тема и да не се мешат в политиката ,а да гледат своето паството.А църквата защо не се изказа за подкрепа за Киево Печорска лавара миналата година ??? Ех,църквата трябва да пази неутралитет ,а не да танцува под Денков ,Кирчо и посолството!