Капанът шринкфлация в магазина - цената същата, количеството по-малко

Да следим цената на килограм, съветва Богомил Николов
10 яну 2024 08:43, Александър Попов
86

Увеличават се жалбите на разочаровани клиенти, които купуват дадена стока, но тя се оказва с намален грамаж. Такъв е случаят с шоколадови бонбони в голяма кутия, а вътре количеството се оказва малко.

"Това го установихме още преди 2 г., когато се заговори за инфлацията. Наричаме го "шринкфлация" - същата цена на рафта, но по-малко съдържание. Получихме сигнали на потребители за шоколадови бонбони, измерихме обема на кутията и след това съдържанието на бонбоните", заяви председателят на "Активни потребители" Богомил Николов пред Bulgaria ON AIR.

"Вкарват ни в капан, при който ние като застанем пред рафта, се насочваме към голямото, купуваме голяма кутия, но когато я отворим се оказва, че трябвало да вземем две. Масово потребителят не гледа грамажа. При голяма част от стоките се изписва цената за килограм, това би свършило най-добра работа. Имате бонбониера с цена 10 лв. и грамаж 140 гр. и трябва сами да си го изчислите. Ако търговецът го изписва, както е при другите продукти, това ще ориентира клиента", добави Николов.

Той подчерта, че тази практика може да бъде само морално укорима.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: Богомил Николов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
РАЗШИФРОВАН АДМИииН С НИК ХРИСТО ХРИСТОВ!!!
66
0
 
12
 
! Отговори
аха преди 3 месеца
Шарлатании и измами на дребно. До това ниво паднаха европейските бизнеси. Следствие от бездарно управление на правителствата, лакомията на бизнесмените и овчедушието на клиентите. Причината е комплексна, така да се каже.
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 71това е нормална практика да се плаща дебел найлон за суджук примерно))))Опаковката не влиза в гража на суджука. Провери и ще се убедиш.
64
0
 
2
 
! Отговори
до 62 преди 3 месеца
Твоите кокошки на село сигурно Киндер йца снасят....нали? На хората им се иска понякога шоколад че да похапнат.
63
0
 
7
 
! Отговори
komitata преди 3 месеца
важното е в шенген д авлезете кво се занимавате с такива подробности-не гледате какви отрови ви продават от евроверигите на грамажа се нахвърлихте
62
2
 
9
 
! Отговори
Франк преди 3 месеца
Едни същи шоколадови бисквити "Анелия" в малкия магазин на нашата улица 2.95лв. На другата улица, на 50м има "Била", същите бисквити са 4.05лв. Шринкфлацията е отделно, че грамажа на бисквитките е намален 0т 210г на 185г.
61
2
 
5
 
! Отговори
Шопендар преди 3 месеца
Вчера в т маркет купих пържоли на цена 8,80,нооооо,като погледнах бел,същия номер го правят и в билаежката вкъщи,9,90.
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хората се оплакват, че били неграмотни. Има написан грамаж, има цена. Всеки може да си прецени дали му е скъпо. Аз винаги гледам какво и колко купувам и до сега не е имало изненади. Сега, ако ме ударят в грамажа е друга работа - това е измама и може да си търсиш правата.
59
2
 
15
 
! Отговори
Не само! преди 3 месеца
Имам и чувството, че също така и качеството вече копае дъното!
58
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В България НЯМА шринкфлация. Тук размерът намалява, НО и цената расте!
57
6
 
18
 
! Отговори
На село, най-добре преди 3 месеца
си е на село! Къща с двор, 20-30 кокошки, поне 2 прасета и 5-6 кози. На село няма лидъл и там нещата са трудни, иска се бачкане, но пък няма и инфлация. Само градушки падат все по-често. Лежане на дивана няма на село. А българинът си го мързи, дори не ходи да гласува
56
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Превод - всеки цака бачкаторите!
55
5
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 51 "... тук сме със стоки за развиващия се свят, демек ниско качествени." - че ЕС поне от 5 години е неплатежоспособен пазар на който японците не продават топ продуктите си.
54
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво на БАБХите, колко много непосилна работа, работа, работа са свръшиле.
53
0
 
30
 
! Отговори
Шринкфлацията преди 3 месеца
се наблюдава и при много други продукти, не само при бонбоните и чипса. Давам пример от личен опит - всички нарязани мезета в опаковка са намалили резенчатата, всякакви сирена в опаковка са намалили грамажа в опаковката, дори един самун хляб вече е под 650 грама - за нарязания не знам, нямам наблюдения. Яйцата размер L станаха видимо по-малки. Така, значи хем цените скочиха яко, хем съдържанието в опаковката намаля.
52
2
 
21
 
! Отговори
Ченьо Шамара преди 3 месеца
Шринкфлация си има от зората на демокрцията. Киселото мляко преди винаги е било по 500грама,а сега масово е 400, а има и по 370. Шринкфлацията масово навлезе в расиюшка, ама не е в резултат на санкциите а просто така.
51
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А, един бонбон, колко струва?
50
12
 
35
 
! Отговори
Урсулю : преди 3 месеца
"Ще ядете щурци, скакалци и брашняни червеи и ще викате Слава Кокаине и Да живеЙ кралицата Урсулю 404 Фродолайнен! Така е демократично! И евроатлантическо нек'си!"
49
1
 
46
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Преживях навремето хиперинфлация, после деноминация, сега пък шринкфлация! Боже, скубането колко ли още разновидности има?!
48
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Едно малко сутрин, 5лв. До следобеда, отиде надника. Това вече е сериозна инфлация

Спонсорирани публикации