Нова година е, ромите празнуват Банго Васил

Днес е кулминацията на тридневните празненства
14 яну 2024 07:52, Александър Попов
61
Нова година е, ромите празнуват Банго Васил
Снимка: БГНЕС

За ромите днес е Нова година, наричана още Банго Васил, на името на техния светец - закрилник.

Традиционно ромският празник се празнува три дни - от 13-и до 15-и януари. 14-и януари е кулминацията - това е най-важният ден от поредицата. Счита се, че от най-голямо значение е първият гост в къщата, защото какъвто човек прекрачи пръв прага на дома, такава ще бъде и цялата Нова година.

Василица се отбелязва като начало на Новата година от много ромски групи в България, а от няколко години и като ден на ромската култура. Празнуването на Василица е свързано с легенда, че Свети Васил, застъпник и защитник на ромите, възстановява моста, по който преминавали ромите, след като този мост бил разрушен от Дявола и по този начин ги спасил. Друго поверие гласи, че ги е спасил от удавяне в бурно море, като им изпратил ято гъски, с които да стигнат до другия бряг. Затова по традиция на Василица на трапезата трябва да има гъска или патица като символ на спасението.

Вечерта на 13-ти срещу 14-ти януари се повтарят християнските ритуали на Бъдни вечер – цялото семейство се събира вкъщи, майката готви птица с ориз или с кисело зеле. Докато я приготвя, мълчи.

Във всяка къща се точат баници, баклави, младите жени чистят къщата и лъскат съдовете, всичко трябва да блести от чистота. Правят и сарми. Когато всичко е готово, слагат трапезата на пода в средата на стаята, и нареждат хляба и гозбите. Запалват свещи, по-младите целуват ръка на по-възрастните и искат прошка. Стопанинът разчупва питката, в която има златна пара, пазена и предавана от баща на първородния син. Чак тогава сядат около трапезата.

Посред нощ пристига Банго Васил, който е пътувал три дни и се е борил големи трудности по пътя. Затова е ранен, брадясал, уморен. Той е обикновено едър, гласовит, сръчен и щедър. Има добра дума за всеки, пожелава късмет и здраве, щастие на възрастните, а на децата раздава подаръци.

На Василица сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, благополучие, късмет, плодородие. Вярва се, че от тяхната благословия и "лек крак" зависят щастието и късметът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: ВасилицаБанго Васил
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Pisaro преди 3 месеца
Специални поздрави за Гепи Ванче, Копейкин, 90% от ДПС и Иван Костов, днес ще се размажат по повод празника си!...
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като дойдат афганци и пакистанци ще е голяма мъка .Няма да има вече "социал" за "ромити" . А само да се окаже че мъжките мигранти взимат повече паари . си *** . ките ще бягат при тях , бате си . *** .остава сам .
29
0
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
че те откакто са се родили все празнуват не ходят на училище не говорят ипишат на бълг език ама да се кълчат са първи
28
5
 
3
 
! Отговори
а-и преди 3 месеца
Плюете тези българи,но когато пристигнат ,,подарените'' ни отвън друговерци,и когато започнат да се размножават като *** и да си живеят живота,благодарение на това,че всички ще трябва да работим за тях-ще ви се видят тия нашенци-цвете!!!!
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще празнуват,я!Те намазаха най-много от демокрацията.Чака рака пей живот.Строят си бараките където си искат,не плащат за нищо,не учат и не работят,но пък "социала"им е сигурен.
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Половин България празнува. Деца раждат деца, веселба хубава работа ама ци...г...роми означава "хора" а тези са си ци...г. те дори между тях си се наричат така. Защо ние трябва да им казваме "роми"?
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Днес е Нова година по стар стил, както и Света Нина. А за ромите е нон стоп празник през цялата година.
24
4
 
3
 
! Отговори
дядо Стефчо преди 3 месеца
Нова година мина! Сега празуват тея дето се зариват в ***.
23
8
 
5
 
! Отговори
аноним преди 3 месеца
Да са живи и здрави!И хиляди пъти са ни по-мили,от тия, с които искат да ни обзаведат от света!!!!
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Магарев да празнува празника със сънародниците си.
21
4
 
2
 
! Отговори
Китаец преди 3 месеца
Аз празнувам нова година и на 10 февруари.А началото на Индикта/1 септември/-следващата нова година. Празнуват също много хора. Празници много.
20
0
 
8
 
! Отговори
традиция преди 3 месеца
и на места след а на места преди 12ч. започват боевете :)
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чесита да им е!
18
0
 
10
 
! Отговори
Помня преди 3 месеца
До Анонимен 25 Не е вярно че в строителни войски са били само ромчета .Мое роднинско момче беше в трудови войски . Ходил съм на свиждане и съм видял с очите се , че има и доста българчета. Не знам. Маже да са били деца на неблагонадеждни бащи.
17
16
 
11
 
! Отговори
честито преди 3 месеца
да са живи и здрави,хубави хора са
16
4
 
14
 
! Отговори
Бойко,Киро,Асен,.... преди 3 месеца
Бойко,Киро,Асен,Дилян,***,Денков,Лорер -- Честит празник братя и сестри, Евроатлантици, Демократи, Ромове, Ромки
15
4
 
13
 
! Отговори
Антикомунист преди 3 месеца
Австриеца от Braunau am Inn щеше да ги поздрави подобаващо!!!
14
4
 
6
 
! Отговори
още нещо преди 3 месеца
Честит празник на всички !както казваше бай Асан Какво ще се делим -***- българи Карай сичкото *** !
13
8
 
12
 
! Отговори
Нане преди 3 месеца
джурналята по заповед на краварските непеота извършват кражба на Българска история, точно, като макетата... ===))) банго василий има само у празните им кратуни... Сигурно и сърбите и руснаците са римляни, щот и те празнуват Нова година днес...
12
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Честит празник на всички братя роми- искам да напиша нещо, защото бях провокирана изчитайки написаното по долу- нека не забравяме кой строеше градовете и панелните квартали пътищата и огромните заводи- строителните войски чиито състав помним че беше само от млади ромчета, кой сега през зимата до нас в два строящи се блока гради основите- пак са те в жестокият студ те строят- не е лека съдбата им- ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БРАТЯ!