Тагарев към сестрата на отвлечения капитан: Ама те не бяха ли освободени?

Веселина Чанева разкри потресаваща липса на координация
16 яну 2024 18:00, Нели Христова
118
Тагарев към сестрата на отвлечения капитан: Ама те не бяха ли освободени?

Скандални подробности от комуникацията си с Външно министерство и министъра на отбраната Тодор Тагарев разказа пред Слави Трифонов Веселина Чанева, сестра на  Любомир Чанев - капитан на отвлечения в Червено море кораб "Галакси лийдър".

Йеменските бунтовници хути превзеха плаващия под бахамски флаг плавателен съд, на борда на който има двама българи.

В първите няколко дни роднините имали ежедневна комуникация със служители на Външно, но информацията, която им подавали, била същата, която вървяла и по новините. Чанева не отрича последвалата бърза реакция на министерството, където успяха да осъществят контакт с моряците и близките им да се чуят с тях. "Изпратиха ни запис на човек, който се е качил на кораба. Казаха ни да разчитаме на тях", посочва жената.

От там насетне обаче се започва ходене по мъките. Контактът на близките на капитан Чанев с Външно обикновено бил по тяхна инициатива.

"Предупредиха ни, че не могат да казват конкретна информация, важно било да има тиха дипломация и за да не се пречи на процеса, било добре да не се изнасят данни какво се прави. Усещането ни беше, че досаждаме. Факт е - вдигаха ни телефона по всяко време. Но съм чувала такива неща, които психологически са ни сривали. От рода на това, че хутите взимат някакви вещества, не са постоянно адекватни за разговори. Казаха ми също, че не водят директна комуникация с хутите, може би преговарят през други държави, нямам информация. Защо нямам? И аз това питам... Вярвам, че във Външно министерство се работи, но смятам, че не са оптимално организирани в момента", разказа Веселина Чанева пред Слави Трифонов.

"Защо го усещам така? Следейки изказванията на главнокомандващия и говорителя на хутите, когато се стигна до операцията на САЩ в Червено море, те излязоха с изявление, че всяка държава, която се присъедини, ще я считат за легитимна цел. След което виждам как министърът на отбрана Тодор Тагарев казва, че България обмисля да се включи в операцията. Звъннах веднага на Външно. Каза ми се, че това нямало да навреди, а обратното - щяло да помогне", разказва сестрата на отвлечения моряк.

Веселина Чанева успяла да издири телефона на министър Тагарев и му споделила, че изказването по адрес на конфликта в Червено море не й се струва в наша полза.

"Той ме изслуша и това което ми каза е: "Ама те не бяха ли освободени?". Показа, че не е запознат със ситуацията. Даде ми да разбера, че има всякаква липса на координация, че не е наясно какво се случва. Каза ми: "Добре, ще го вземем предвид". Приехме, че явно е станало някакво неразбирателство. После излязоха и политически лица, които казаха, че това няма как да се случи - България да участва в операцията в Червено море", добави Чанева.

Тя е входирала официални писма до премиера Денков, външния министър Мария Габриел и президента Радев с молба да получи актуална информация какво е направено до момента и какво предстои да се прави.

На въпроса на Слави дали след изказване на Мария Габриел, че поддържа връзка с близките на моряците, Чанева отвърна: "Не съм виждала Мария Габриел до момента. Тя може и да контролира коордиционния център, но не е контактувала с нас по темата. Не държа и да говоря с нея", добави жената.

По-нататък във видието тя говори и за неадекватните действия на министър-председателя Николай Денков по случая с отвлечения й брат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Слави се е превърнал в размъкнат гащник. Какво нещо е поруганото его.
14
1
 
5
 
! Отговори
До Той преди 3 месеца
Хубав въпрос зададе. Няма ли кой да го премахне? Ще се намери,повярвай ми
13
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тагарев е трън в очите на всички ***. Затова са и атаките. А на тази жена, съжалявам, но мъжа й не знае ли, че пътува под израелски флаг в йеменски води? Какво очаква да стане? Да го черпят с локум. Заминават за пари, после България да ги спаси. Ясно е, че България в международен план е със слаби позиции. Ще накриви шапката на хусите, зад които е Иран.
12
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ама вие не разбрахте ли? Г-н Тагарев е министър на отбраната на Украйна,не на България?!! Човекът не може да се разкъса на две!! Нека първо оправи украинските проблеми,после ще мисли за нашите,стига хусите да не за Ко лят нашия
11
3
 
16
 
! Отговори
Мусайбе преди 3 месеца
Човека Тагарев има къде по важни неща на главата си няма да се занимава там с някакви си отвлечени българи толкова ли не разбирате бе госпожо
10
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е точното определение - неадекватни. И Тагаренкович, и Денкович и Габриелич, и всичките са такива. Добре ги е разбрала жената, дано господ пази брат и.
9
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Завършил ли е в москва а сега най върл русомразец и евро атлантик означава че ако дойда онея с чaлмите ще сложи чaлма първи такива хора нямат скрупули
8
3
 
29
 
! Отговори
Курти преди 3 месеца
Тоя противен индивид не живее в нашия свят , той е над нещата и го интересува само благото на наркомана Зеленски и как да излиже задните част6и на големият брат ....
7
3
 
17
 
! Отговори
Обективен преди 3 месеца
Има една поговорка " Просст народ - слаба държава" а у нас напоследък се шири пълна и повсеместна ПРО-СТО-ТИЯ и НЕКОМПЕТЕНТНОСТ на най-високо управленско ниво. Жалко, че България е на най-хубавото географско място в Европа. Съсипват я !
6
3
 
19
 
! Отговори
До Той преди 3 месеца
Защо си толкова толерантен към този майкопродавец? Защо само от сглобката?
5
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Слави да отиде да преговаря с Хутите!
4
7
 
42
 
! Отговори
Той преди 3 месеца
Този гнусен до безобразие Тагаренко, няма ли кой да го премахне от тази сглобка, яко дразни.
3
5
 
34
 
! Отговори
Реалист преди 3 месеца
Управляват и случайни хора, случайно попаднали във властта и така е от 34 години. Най-общо то им определение е некадърници и предатели
2
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Намерила кого да пита...не една,а две нули е Тагарев.
1
24
 
3
 
! Отговори
Миската преди 3 месеца
Прилича на любовница на Максим Каракаш, бизнесменът почитател на свободната любов. Да си сложи къса поличка и е готова за служителка на фирмите му, мерките й са добри.