БНБ прогнозира увеличаване на заплатите

Причина е недостигът на работна ръка
26 яну 2024 14:42, Стела Стоянова
105
БНБ прогнозира увеличаване на заплатите
Снимка БГНЕС, архив

Затегнатите условия на пазара на труда и нарастващият недостиг на работна ръка ще продължат да оказват натиск за увеличаване на заплатите у нас, превишаващо по темп растежа на производителността на труда.

В резултат повишението на заплатите ще подкрепя нарастването на реалния разполагаем доход на домакинствата и частното потребление през целия прогнозен период, но ще доведе и до по-високи разходи за труд на единица продукция на фирмите.

Това се прогнозира в Макроикономическата прогноза на БНБ, цитирана от Pariteni.

От банката очакват растежът на номиналните разходи за труд на единица продукция да достигне 12.6% през 2023 г. и постепенно да се забави до 6.2% през 2024 г. и до 5.2% през 2025 г. По-високите разходи за труд от своя страна биха могли в дългосрочен план да понижат ценовата конкурентоспособност на българските фирми, което би ограничило и възможностите за растеж на износа, пише в анализа.

По отношение на лихвите от банката посочват, че процесът на повишаване на лихвените проценти в страната продължава да протича сравнително бавно, като по-съществено нарастване се наблюдава в сектора на нефинансовите предприятия. Очаква се възходящата динамика на лихвените проценти по депозитите и кредитите да се запази до началото на 2025 г., след което до края на прогнозния хоризонт лихвените проценти да се задържат близо до достигнатите нива, но да са малко по-ниски от тези в предходната прогноза, което отразява актуализираните пазарни очаквания за по-съществено понижение на краткосрочните лихвени проценти на паричния пазар в еврозоната.

Същевременно  безработицата остава на исторически ниско равнище през 2023 г. в съответствие със затегнатите условия на пазара на труда и запазващата се тенденция към по-голямо търсене на работна ръка в икономиката в сравнение с предлагането. Очакваме коефициентът на безработица да се понижи плавно до 4.1% през 2024 г. и до 3.6% през 2025 г. в резултат на прогнозирания икономически растеж и намаляването на населението в трудоспособна възраст.

От БНБ прогнозират растежът на реалния БВП в България за 2023 г. да възлезе окончателно на 1.8% (спрямо 3.9% през 2022 г.), което ще се определя най-вече от нарастването на частното потребление и положителния принос на нетния износ, докато изменението на запасите ще има значителен отрицателен принос за изменението на икономическата активност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още по темата: БНБзаплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
През социализма минималната заплата беше 120 лв., майка ми като учителка взимаше минималната -120, баща ми беше миньор, взимаше 400 лв. Лекарите тогава взимаха 250! Нямаше партиец с под 5000 лв заплата!
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 21. Най са ме отвращавали подобни изпълнения. Ти едва ли не не си и чувал за тая фирма, но трябва да се кривиш на мамуна и да напише, че цял живот откак си се родил си мечтал само в нея да работиш. И всички останали тотални глупости в "сивито" и "интервюто". Значи ако докажеш че си лицемер може да те вземат на работа.
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"На 99% от хората не им е мечтата това което работят за да оживяват." - Това трябва да набие в главите на всички HR'ки, които очакват от кандидат работника на интервюто за работа да каже, че мечтата на живота му е да работи точно в тяхната фирма, точно на глупавата им работа за мизерните им пари.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 12. И разбира се говори на "КЪ"
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 12 ей го т "ит". Ей ти го първия табуретка-програмис дето гледа кокошки на село. Чекаме и другите да се обадят.
18
4
 
2
 
! Отговори
ит преди 3 месеца
не бро за 10к евра трябва и да бачкаш, аз за 10к бгн ще съм NOP.
17
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В София поне от година няма заплата под 3 500 лв. Дори един шофьор без образование в Градския траспорт взема над 4 000 лв с всичките му там добавки.
16
0
 
5
 
! Отговори
до 11 Увеличения преди 3 месеца
ама следиш ли колко кредити теглиха? Следиш ли инфлацията с колко се вдигна? Кое ти се подобри, след като линията на бедност се вдига? Вдига се, демек трябват ти повече пари, за да изкараш месеца.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 11: А при тиквата и крадливата му шайка ти защо си ги преизбираще 12 години бе избирателю? Тъй трябва да е. Целият свят си вдига заплатите, само ние сме дисциплинирано бедни.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 12. Той тоя не е от редовните програмисти у форумето. Чекай да се появят и ше ти кажат по колко КЪ земат.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Млад учител. На 99% от хората не им е мечтата това което работят за да оживяват.
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 1 хаха,нали програмистите вземахте по 10 000 евра заплата и карахте коли за по 100 000 продай колата и ще живееш,хаха
11
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А при Тиквата и крадливата му шайка от селски крадци - 14 години нищо. Нито пенсии, нито заплати помръднаха и със стотинка. Сега за 2 години имам 4 увеличения на пенсията. Общо 84 %.
10
2
 
11
 
! Отговори
Млад учител преди 3 месеца
На 28 години съм, завърших Немска филология в Нов Български Университет. Мечтата ми беше да завърша немски и да стана дипломат, посланик в Германия, уви, късно разбрах, че за такива служби баща ти ттябва да е депутат или министър, за да се навреш. За да не умра от глад и прося станах учител по немски език в една столична гимназия. Чисто взимам 1500 лв + събота и неделя ходя в една частна езикова школа преподавам немски, оттам взимам 2000 лв на месец. Свързвам двата края. Не ми беше това мечта..
9
0
 
4
 
! Отговори
Няма да има, преди 3 месеца
защото ще внесем работници от чужбина да работят за по-малко пари.
8
5
 
16
 
! Отговори
До данъчен преди 3 месеца
И аз и жена ми работим като чиновници в общината от 17 години. Аз съм на 1800 чисти, жена ми на 1400 чисти. Имаме и две деца. Не се оплакваме, но знаем да бюджетираме. След като платим ипотека, частните училища на децата, храна, ток, вода, телефони, парно, интернет, телевизия и двата лизинга на колите, успяваме да спестим по 3000 лева всеки месец.
7
4
 
6
 
! Отговори
ит преди 3 месеца
Няма увеличение на заплатат, за да си увелича или намаля заплатата просто сменям работа. Както съм тръгнал приз 1 год ще почна да сменям. Тях не ги еня че се вдигат цените, аз пък вече ще им искам минимум 10к и то за хоум офис.
6
1
 
5
 
! Отговори
Българче преди 3 месеца
И тате прогнозира, че ще ми купи колело, ама друг път!
5
2
 
10
 
! Отговори
Данъчен преди 3 месеца
Аз работя в НАП от 12 години. Доволен съм. Взимам 3800 лв. чисти. Друго си е да си държавен служител. Имаме и бонуси, пари за облекло в рамките на три минимални работни заплати.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Хора. Не знам за тебе и какъв програмист си, но че навсякъде има съкращения е вярно. А това горните писания са лъжи както и всички останали.