БНБ прогнозира увеличаване на заплатите

Причина е недостигът на работна ръка
26 яну 2024 14:42, Стела Стоянова
105
БНБ прогнозира увеличаване на заплатите
Снимка БГНЕС, архив

Затегнатите условия на пазара на труда и нарастващият недостиг на работна ръка ще продължат да оказват натиск за увеличаване на заплатите у нас, превишаващо по темп растежа на производителността на труда.

В резултат повишението на заплатите ще подкрепя нарастването на реалния разполагаем доход на домакинствата и частното потребление през целия прогнозен период, но ще доведе и до по-високи разходи за труд на единица продукция на фирмите.

Това се прогнозира в Макроикономическата прогноза на БНБ, цитирана от Pariteni.

От банката очакват растежът на номиналните разходи за труд на единица продукция да достигне 12.6% през 2023 г. и постепенно да се забави до 6.2% през 2024 г. и до 5.2% през 2025 г. По-високите разходи за труд от своя страна биха могли в дългосрочен план да понижат ценовата конкурентоспособност на българските фирми, което би ограничило и възможностите за растеж на износа, пише в анализа.

По отношение на лихвите от банката посочват, че процесът на повишаване на лихвените проценти в страната продължава да протича сравнително бавно, като по-съществено нарастване се наблюдава в сектора на нефинансовите предприятия. Очаква се възходящата динамика на лихвените проценти по депозитите и кредитите да се запази до началото на 2025 г., след което до края на прогнозния хоризонт лихвените проценти да се задържат близо до достигнатите нива, но да са малко по-ниски от тези в предходната прогноза, което отразява актуализираните пазарни очаквания за по-съществено понижение на краткосрочните лихвени проценти на паричния пазар в еврозоната.

Същевременно  безработицата остава на исторически ниско равнище през 2023 г. в съответствие със затегнатите условия на пазара на труда и запазващата се тенденция към по-голямо търсене на работна ръка в икономиката в сравнение с предлагането. Очакваме коефициентът на безработица да се понижи плавно до 4.1% през 2024 г. и до 3.6% през 2025 г. в резултат на прогнозирания икономически растеж и намаляването на населението в трудоспособна възраст.

От БНБ прогнозират растежът на реалния БВП в България за 2023 г. да възлезе окончателно на 1.8% (спрямо 3.9% през 2022 г.), което ще се определя най-вече от нарастването на частното потребление и положителния принос на нетния износ, докато изменението на запасите ще има значителен отрицателен принос за изменението на икономическата активност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още по темата: БНБзаплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До HR лидер до 39. Стига фантазира бе. Хората ти казаха че не си интересен. Стига преписва от укипедията.
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Фирми които разичтат на HRки да им намерят кадри са пълен провал. В някакъв момент го осъзнават и започват сами да си провеждат интервютата или да прилагат старата техника на шуробаджанащината и да наемат разни роднини и приятели.
41
6
 
2
 
! Отговори
HR лидер до 39 преди 3 месеца
Наричат се рикрутъри и са ни подчинени. Ние ги ръководим и ние правим пресявката. Те само се свързват с работниците, ние преценяваме кой да продължи за среща с мениджър и кой не.
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 37. Тоя е абсолютно никой бе не му се връзвай. *** е.
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До HR лидер, не наемате вие :) Наемат hiring manager-ите. Стига се надува. Ти си обслужващ персонал. намалете го това самочувствие, че не сте забавни вече!
38
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А и защо човек да учи висше образование, като не е сигурно дали въобще ще си намери работа след завършване! Чиновник най-много да стане с 1200 лв заплата, като един продавач-консултант в Билла вече взима 2000, един фризьор докарва и по над 3000 лв месечно. А ти си учил 5-6 години висше, накрая едно нещо с три букви получаваш за 1200 лв на месец
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"и можем да ви направим живота черен и повече да не ви наемат никъде" - Е това отдавна го подозирах. Че сте едни дребни отмистителни и озлобени душици. Яйчарките само пречат, а не помагат. На една такава и бяха забранили да се обажда на интервюто и тя демонстративно ми го заяви след като се представи, че от сега нататък тя спира да говори и ще си говоря само с колегите и.
36
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До HR лидер до 31, млъквай бе въшкав не си интересен.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Троленягите са пълни некадърници не знам откъде са ги събирали.
34
8
 
2
 
! Отговори
HR лидер до 31 преди 3 месеца
Неграмотен си и под нивото си ми. Освен това, нали знаеш, че не си анонимен. Ще те намеря кой си и ще те сложа в черния списък и повече никой няма да не наеме никъде на работа. Ние сме с много власт по света и имаме едни специални списъци, а всички кандидати минават първо през HR департамента. В нас е и хляба, и ножа. Както искаш така го разбирай.
33
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 32. Тц тцъ тцъ няма а ? Еми виетнамци няма ли нали тва се хвалиха... Ха ха ха ха ха ха ха нанизаха са у форумето един след друг и програмисти дето зимат много Къ и работодатели... ха ха ха ха ха ха...леле кви сте смешници.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"за много позиции дори на 5000 лв стартова заплата пак няма да има нито един подходящ кандидат" - То не че сега като някой обяви 5000 старт и е пълно с подходящи кандидати. Не останаха свестни хора вече. Или са избагали зад граница, или са започнали свой бизнес и не ходят по интервюта.
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До HR лидер. Кои вие бе въри си гледай жувотинките в обора не пиши глупости по форумите.
30
11
 
3
 
! Отговори
HR лидер преди 3 месеца
Тук нещо много говорите срещу ейчарите, ама като дойдете на интервю сте по-тихи от тревата и ви гледате с тревожен поглед и ни се умилквате да ви наемем на работа. Знаете много добре, че ние сме вторите хора по власт в една компания след собственика/борда на директорите и можем да ви направим живота черен и повече да не ви наемат никъде.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 29. Работа се намира само с връзки или по случайност. В останалите случаи или няма да те вземат колкото и да се натискаш или ще си намериш работа коята нито ще ти харесва нито ще ти плащат нито ще те уважават.
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз завърших Счетоводство в Стопанската академия в Свищов. Честито, не мога да си намеря работа! Всеки ми иска 4-5 години опит, не знам си какво! Чакай малко, бе, аз съм на 25, току-що завършил, откъде да го набера тоя опит! Ако нямате връзки, умирате! Поне сега ми се отвори възможност за Германия да работя по специалността си, за доста повече пари. Изобщо няма да се занимавам с неориентираната ни държава.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Наближава времето в което за много позиции дори на 5000 лв стартова заплата пак няма да има нито един подходящ кандидат!
26
3
 
4
 
! Отговори
Айде сега... преди 3 месеца
Нали ИИ измествал хората от работните им места? Нали само програмистите щели да имат работа? Това се разбира от заглавието, а от публикацията и Макроикономическата прогноза на БНБ нищо не се разбира.
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 23. Тцъ тцъ тцъ и кво от туй. Твоето напомняне какво било през социализма ще промени ли сегашното положение ?
24
1
 
2
 
! Отговори
ит преди 3 месеца
Да и аз не исках да съм ш.н програмист но се продадох за 30 сребърника. Ако работиш каквото искаш печелиш малко, това е.