Недостиг на кадри: Работодатели стимулират служители с пътувания

Най-често се организират от IT сектора, каза Димитрина Горанова
26 яну 2024 17:00, Анисия Иванова
96

Все повече работодатели организират фирмени пътувания и почивки за своите служители.

Димитрина Горанова, която е председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, посочи пред Bulgaria ON AIR, че от години съществува този интерес.

"Това е сегментът от нашата дейност, който беше най-много засегнат по време на Ковид пандемията. Това е един от секторите, които се възстановиха най-бързо. Хората имаха нужда да се събират. Работодателите, с този недостиг на кадри, търсят алтернативи как да стимулират своите служители, така че работата да е атрактивна и да има добавена стойност", обясни тя в "България сутрин".

Има изцяло почивки, които се считат за награди за най-добре представилите се служители. Има и пътувания, които са свързани с работни срещи, конференции или просто смяна на работната обстановка, стана ясно от думите на госта.

Почивки като наградни пътувания се организират най-често от IT сектора, но и от други сектори. Фирмените пътувания вече се провеждат през седмицата, тъй като хората държат на личното си време и искат да прекарат уикенда със семейството си.

"За поколението Z, което търси динамиката във всичко, това е инструмент за стимулиране на вършене на работа и да си харесваме повече работното място", изтъкна Горанова и добави, че административните пречки пред работодателите не са сериозни и в страната лесно се организират такива почивки.

Оказва се обаче, че капацитетът за провеждане на семинари и конференции е ограничен. Дестинациите в цяла България за голямо събиране се броят на пръстите на ръцете.

Горанова каза още, че българският потребител пътува въпреки инфлацията и не иска да се спира. Разходите за пътуванията ни обаче са по-високи. Някои българи пък си позволяват да заделят десетки хиляди лева за пътуване.

"Хората търсят все по-екзотични и нестандартни места, обиколили са Европа. Круизният туризъм представлява все по-голям интерес за българите", отбеляза Горанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
10
 
! Отговори
Юрданка преди 3 месеца
С тези круизи всичките ще фалирате. Поколението Z ще се окаже най-мързеливото в историята.
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 24, и? Какво от това? Има пазар. Има и отворени позиции! Вземи потърси малко. какво уволнява фирмата ти няма никакво значение :) Научи се да мислиш извън твоя свят. Има разместване на кадри. Има липса на кадри. Както искаш така го разбирай.
25
1
 
9
 
! Отговори
Пешев преди 3 месеца
Младежите пият много пластмаса и масово обръщат резбата. Всеки втори юноша е гей и си скубе веждите.
24
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е да, че те работодателите са в парламента, това е ясно на всеки работник! Но поне направете безплатно пътуване за баджанаците по влаковете и автобуските, за хранене по заведенията и нощните клубове, хотели, почивни домове, на тия който ще препредават заповедите за работа на стадото работещо по полетата, горите! Понеже ние работещите като чуеме заповедта, да приготвиме някоя кака Сия или Гергана Пиле Шарено да посрещне Баджанаците на Парламентажистите с целувки и цветя!
23
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Веселинъ 7112136860, ти просто им бе цил. Днес.бг няма ли да го разкарате този?
22
9
 
1
 
! Отговори
Русия=выгребная яма преди 3 месеца
Вкарвайте руснаци! Разликата в заплатите вече е драматична, за същата работа в България ще получават 3-5 пъти повече пари! Скоро руснаци ще чистят тоалетните ни!
21
1
 
10
 
! Отговори
до 23 преди 3 месеца
Какво говориш. Компания съкрати 5 човека точно такива, каквито на нас ни трябват. 8 брутни заплати обезщетение- разбирай 100-140 бона. Айде пиленца при батко за 20% по-високи заплати. Пазар.
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Интересна идея, но не се случва толкова често :) Липса на кадри има. И в ИТ няма криза. Просто разместване на служители. Февруари месец ще се понаместят нещата. Заплатите са високи, когато няма хора. И това е добра новина за онези с образование, опит и знания. За онези, които сега навлизат на пазара на труда съветът е: образование, опит и знания. От първият ден това са ви целите. Иначе ще мрънкате по форуми колко е несправедлив живота.
19
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо са ниски доходите у нас? Защото плебсът е страхлив роб. Революции прави от дивана с ракията в ръка, ама на работа по-нисък от тревата. Метежи прави, преврати, ама не смее увеличение на заплатата си да иска и да помогне на човек в беда на улицата. Аз защо взимам над 10 пъти над максималния осигурителен праг? Защото не ме е страх. Борбен съм, развивам се, квалифицирам се. А 80% от "народа", както го наричат плебеите, си е добре с ракията и софрата. "Сит търбух за наука глух!"
18
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В ИТ сектора недостигът е брутален. Особено за Cloud Data хора и AI. А комбинация от двете не можеш да смогнеш... Аз съм на ТД и отделно през 2 мои компании работя за клиенти, имам и хора на заплата. Ако си в крак с модата, нещата са топ. Вече как бачкерите се залъгват какво било в ИТ това не ме интересува. Нека си вярват. Докато едните можем да вършим всичко на тоя свят и тяхната работа е наше хоби (дърводелство, ВиК, плочки и какво ли не), те си ринат дъното и си тъпчат на едно място.
17
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какви пътувания бе льо льовци при 1300лв заплати хората се стимулират с ваучири и бонуси за да могат да си покрият тока и храната, вие *** ли сте?
16
1
 
10
 
! Отговори
Вулгар от Волга преди 3 месеца
КМЕТА НА КУСТЕНДИЛ ---- СЪС 7000 ЛЕВАС -- ЗАПЛАТАС НА МЕСЕЦ !!!!...ЯСССОО ПАЛИКАРИИИИС !
15
7
 
3
 
! Отговори
Виетнамски кадър: преди 3 месеца
Ас инджинер иска работи взема 350 евро заплата яде куче спи в склад в не плаща квартира на ***. После иска пътува далеч от най най далеч *** взема виза Австрия не иска връща работи пак *** иска евроценности и евро. Господин Жиляскоф плаща мене вземе мои 15 деца оправи демография безплатно дава семе за жени и салам за мъжки жени от сглобка. Помага после виза Германистан и не връща *** чао.
14
1
 
21
 
! Отговори
Много интересно преди 3 месеца
Кои са тия българи дето заделят "десетки хиляди левове" ?
13
0
 
18
 
! Отговори
Поколението Z-ъ преди 3 месеца
А всичко останали поколения преди тях, които все още бачкат като волове, дори след пенсия? Тях с какво бихте стимулирали, освен с ниски пенсии и пренебрежително отношение на всички нива?
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички да фалират. Това заслужават.
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ВНАСЯЙТЕ ОТ У С РАЙНА,БЕ ТАРИ КАТИ
10
0
 
21
 
! Отговори
Шоу преди 3 месеца
Тези сами си изгониха работниците а сега реват?!
9
2
 
17
 
! Отговори
Стимулиран преди 3 месеца
И мене така ме стимулира шефа. Пътуваме с колеги до вилата му за да я подготвим за предстоящия летен сезон...
8
1
 
29
 
! Отговори
Социалните преди 3 месеца
придобивки не са никакви придобивки, а са най-вече данъчни облекчения за работодателя. Вместо ваучери с краен срок на валидност бих предпочел 200 лева, които нямат краен срок на годност и вместо да ходя на екскурзия организирана от работодателя, бих предпочел да ми даде парите на мен, а аз сам да си преценя дали ще ходя с тях на екскурзия или ще ги вложа в друго нещо, а защо не и да ги спестя? Социалните придобивки са илюзия за наивници.