Бонус - малус: Повече щети, по-скъпа "Гражданска отговорност"

Актуализират се минималните застрахователни суми
13 мар 2024 16:52, Стела Стоянова
29
Бонус - малус: Повече щети, по-скъпа "Гражданска отговорност"
Снимка БГНЕС, архив

Със свое решение правителството в оставка одобри днес проекта на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането, засягащ определянето на цената на "Гражданска отговорност".

С него се въвеждат в националното законодателство изискванията на Директива (ЕС) 2021/2118 за изменение на Директива 2009/103/ЕО относно застраховката „Гражданска отговорност" при използването на моторни превозни средства и за контрол върху задължението за сключване на такава застраховка. Със законопроекта се въвеждат нови дефиниции за „превозно средство" и „използване на превозно средство". Предложението предвижда изключение от задължението за застраховане на ремаркета категория 01 (до 75-0 килограма), самоходна техника с мощност на двигателя до 10 kW, велосипеди с двигател, индивидуални електрически превозни средства и самобалансиращи се превозни средства.

Предвидено е удостоверенията за застрахователни претенции да се издават централизирано от Гаранционния фонд въз основа на данните за застрахователни претенции, съдържащи се в поддържания от него електронен регистър. По този начин се отразява цялата история на причинените щети при използване на превозното средство, независимо от застрахователя, при който водачът е бил застрахован. В тази връзка, се предлага промяна в действащата национална уредба на коригирането на застрахователната премия по задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите в зависимост от предявените претенции ( система „бонус-малус”). Въвежда се задължение за застрахователите да публикуват собствените си политики относно използването на удостоверенията за застрахователни претенции във връзка с определянето на застрахователните премии по задължителна застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилистите и да приемат собствени правила за коригиране на застрахователните премии (система „бонус-малус”).

Актуализират се минималните застрахователни суми по задължителната застраховка ,,Гражданска отговорност" на автомобилистите, както следва:

- за неимуществени и имуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт от 10 420 000 лв. за всяко събитие, независимо от броя на увредените лица, на левовата равностойност на 6 450 000 евро;

- за вреди на имущество (вещи) от 2 100 000 лв. за всяко събитие, независимо от броя на увредените лица, на левовата равностойност на 1 300 000 евро.

Въвежда се хармонизиран на ниво ЕС режим за обезщетяване на увредените лица в случай на неплатежоспособност на застраховател по задължителна застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилистите в държавата на тяхното пребиваване чрез гаранционен механизъм, в който участват оправомощените компенсационни органи в държавите членки. Гаранционният фонд е определен за такъв орган в България. В тази връзка, се предлага промяна на механизма на финансиране на фондовете на Гаранционния фонд. Предвижда се вноските в Обезпечителния фонд по задължителна застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилистите да се определят като процент от начислената застрахователна премия, а не като фиксирана сума.

Предвидени са изменения и в Закона за Комисията за финансов надзор във връзка с въвеждането на регистрационен режим за организациите за провеждане на професионално обучение на служители на застрахователни брокери, както и заплащането на такси за вписването им и осъществяването на общ финансов надзор върху тях. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
7
 
! Отговори
MNENIE преди 1 месец
Този Бонус Малус стана като Мики Маус - върви 30 години и едно и също - зависи дали си застрахован във Фирмата на Жените на Пепи Еврото или във Фирмата на Децата на Нотариуса . Парите са едни и същи - България е разделена на Две от Мафията .
21
2
 
4
 
! Отговори
до 10 преди 1 месец
през комунизма нямаше и долари,сега някои работим за долари, хахааре у лево!!
20
1
 
8
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 месец
До ...: Защо само 2000. Да ги направят застраховките по 20 хиляди. Нека само мутрите и политиците да карат коли. Съгласен ли си?
19
2
 
12
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 месец
Шофьорите ще получат само малус. А застрахователите, ако могат да смъкнат повече пари няма да се откажат. Разбойници на всеки ъгъл.
18
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоест за застрахователите бонуса, а за шофьорите малуса.
17
15
 
6
 
! Отговори
... преди 1 месец
Хайде! Време е! Стига по улиците са се моткали брички и "шофьори" без образование и с мизерни застраховки! Шофирането не нито задължително, нито право! Шофирането трябва да стане отговорно. Иначе си плащаш здраво. Примерно едно 2000 лв. на година е добра сума. Да видим тогава дали ще има ле ш пери да хвърчат с таратайки!
16
7
 
4
 
! Отговори
преди 1 месец
И какво става ако служебна кола или камион го карат много служители, и причинителя на ПТП напусне, след него всички ще плащат луди застраховки. Не случайно чеха изобрази държавата като турски кен3еф... поздрави отСиднейАав$тралия
15
3
 
4
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Бонус-малус-Аналус!В крайна сметка !
14
3
 
11
 
! Отговори
Истина ви казвам! преди 1 месец
Това има смисъл само ако застраховката е на името на водача а не на автомобила както е в момента! АПАШИТЕ КАРАТ КОЛИ НА ИМЕТО НА ЖЕНА СИ ИЛИ НА ТЪЩАТА ИЛИ НА ИЗМИСЛЕНА НЕМСКА ФИРМА С НЕМСКИ НОМЕРА!!! Освен това защо като имам две коли трябвя да им плащам 2 граждански???
13
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не са направили най-важното - задължително застраховки за тротинетките и велосипедите, както и задължителни шофьорски книжки за тези, които ги управляват.
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди 1989 застраховката се плащаше заедно с данъка на колата влиза нямаше такива измислици за оскъпяване на застраховката.
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е някакъв абсурд - за тротинетките да няма изискване за гражданска отговорност, като се има предвид колко са опасни и как безотговорно ги управляват собствениците им?! Ами ако някой с тротинетка блъсне и потроши някой, тогава кой ще плаща?
10
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През комунизма нямаше застраховки.
9
1
 
29
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
С други думи това е поредното поскъпване на Гражданска отговорност. За никой няма да има намаление.
8
3
 
27
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Застраховката е за автомобила, а нарушенията и катастрофите ги правят шофьорите. В този смисъл този бонус-малос е дива безсмислица. Използват го само, за да може мутрите застрахователи да ни дерат още повече.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това поне както го разбирам пак няма да накара mилиционерите да си плащат на ГО на личните автомобили... ноо пак е нещо добро.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лъжат ви за всичко, правят живота ви ад!
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крайно време е и тези които са големите състезатели да останат без книжки и никой да не желае да ги застрахова дори. Писта били искали, ами направете си но околомръсното не ви е писта, особени *** са в локалното там със 180.
4
3
 
23
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 1 месец
от сякъде ще ви дялкаме , няма как!
3
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те ако не вземат от вас от къде ще плащат за украинските лимузини да си карат 2 години на воля с чужди номера и без европейска застраховка