Тревожно: Ще се стопим ли до 5 млн. души?

Това е най-песимистичната прогноза пред страната ни
15 мар 2024 20:06, Нели Христова
273
Тревожно: Ще се стопим ли до 5 млн. души?
Снимка: БГНЕС

Според най-песимистичните прогнози за демографията в страната до 2040 година България ще бъде населявана от 5 860 000 души. Това обяви проф. Антоанета Христова, политически психолог към Института за изследване на човека и населението към БАН по време на научен форум в Бургас, организиран от Регионалния академичен център на Българската академия на науките, ръководен от проф. д-р Севдалина Турманова.

В научния доклад на проф. Христова се посочват още две варианта, разработени от експертите на БАН и Националния статистически институт – оптимистичен и реалистичен.

И при трите варианта имаме спад. Да, единият е много бърз, следващият е средно бърз, а последният е бърз. Ние не можем да кажем нещо различно от това, че населението ще спада. Това ще се случва до 2032-2034 година, защото така е заложено още преди 20 години. Не е имало мерки, които да стартират комплексни политики, с които да достигнем до така нареченото плато, след което може да се мисли за увеличаване на населението. Най-добрата е 2040 година да бъде 6 750 000 души и тя няма да се реализира, защото мерките липсват, посочи Антоанета Христова.

По думите ѝ факторът качество на работното място е изключително важен и това е една от причините хората да напускат страната. Здравните кампании за превенция на сериозни заболявания също биха могли да обърнат кривата на смъртността в страната в положителна посока.

На форум "Среща на жените от науката и бизнеса", който се провежда за девети път в Бургас, присъстваха декани и заместник-декани на факултети от държавния университет "Проф. д-р Асен Златаров" и Бургаски свободен университет, професори, доценти и доктори. Домакин бе инж. Видка Вълчева, зам.-председател на Търговската индустриална камара в Бургас, с която местната структура на БАН има договор за сътрудничество, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тази демографска криза е точно толкова криза.. колкото К19. И работните места ще се оптимизират, и потреблението, и производството. Просто някой някъде надува гайдата за да прибира едни грантове. Да ще спират фирми дейността си, но то и без "криза" е така. Някой някъде бил решил, че трябва да имаме 2.3 промила прираст..... еми не е нужно :) Ако беше нужно щеше да има целенасочена политика, подобряваща се образователна система, здравеопазване. А това всичко липсва. Криза => НЯМА!
158
10
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 2 месеца
По-малко население в Държавата, повече чист въздух за нас които ще останем да живеем. Няма хора в Държавата? Няма страшно! Ще поканим хора от Бангладеш, Пакистан, Афганистан, Еритрея, Мароко ... Нека да бъдем космополити, нека да разделим своето парче хляб с бедните хора по Света. Аз съм на 63 години, сам, с добри финанси и съм доволен от себе си; всяка година ходя по два пъти на море за по 10-тина дни. Смятам, че и пенсийката ще ми бъде добра, все пак цял живот съм на добри държавни ясли.
157
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
много ясно племе начело с говняр дерибеевски, говняра мутра от банкя и говняра киру и говнярите връзкари некадърни около тях няма как да съществува, рано или късно ще бъде превзето и заличено, случвало се е и преди
156
3
 
5
 
! Отговори
Да преди 2 месеца
И от тях 1 мил. мигранти от близкия изток и Африка, 2 мил. от племето синг от поречието на реката Ганг и 2 мил. пенсионери! Да ви питам ли, колко ще сме след още 30 год?!
155
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С кои, с многото чужденци, заселили се от запада, а сега и мигрантите, може да се задържи топенето на Бг айсбергът.:))
154
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Българин 156 - Почти щяхме да станем 9 милиона, ако от 1985 г. прирастът не беше станал отрицателен поради ниските заплати и квартирните проблеми в градовете, където бягаха младите. Но тенденцията да намаляваме нямаше да е катастрофална, ако не бяха отворили границите.
153
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Качеството е по-важно от количеството. Но у нас разчитайки само с на положителните си качества трудно ще напреднеш, затова кадърните бягат в чужбина.
152
1
 
5
 
! Отговори
om преди 2 месеца
няма страшно няма да паднем под 5 мил. ромите оправят прираста!
151
11
 
23
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
При лошия комунизъм бяхме 9 милиона с тенденция за ръст към 10 милиона. При хубавата демокрация - ами на път сме да изчезнем като държава и народ. Фактите са си факти. Числата са си числа.
150
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А ще станнем поне 10 милиона с емигрантите от близкия изток и китай.
149
11
 
1
 
! Отговори
Емигрант преди 2 месеца
Няма..Започнахме да се завръщаме .
148
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Половината ми банда от 30 чиляка, като бех лапе са на Запад, но това не значи, че не искат да се върнат, просто в БГ да си намериш читава работа е сложно и требват връзки, дори тогава не е сигурно :)))
147
1
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
До 150-тата/то, не знам дали си имал наблюдения над етноса които живее в махалите и на социални помощи, но при тях е катастрофа: деца раждат деца, доста често родителите са близки роднини, недоносени, в *** среда отгледани и куп други фактори които водят до въпросните проблеми с поколението им. От 10 я има 1 което да е сравнително здраво без някакви недъзи или недостатъци. Ако ти се спори по въпроса отиди при ТЕЛК комисиите или медиаторите и ще ти стане ясно.
146
1
 
12
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
До 148: е зависи кои питаш: ако питаш политиците, по време на избори сме към 8 милиона защото 6милиона и половина имат право на глас, ако питаш НОИ сме към 7 милиона защото доста умрели все още взимат пенсия, ако питаш данъчните сме крайно недостатъчно, ако питаш лекарите сме твърде здрави. Реалността е, че в момента сме около 5 милиона.
145
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Радослав,то разбираш ли какви глупости си написал " деформации, болести, умствена обремененост и тн'" ???Моля??
144
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То е образно казано това, щото има и такива, които работят на вънка и се връщат, има и такива, които са разочаровани тотално и не искат да се връщат, да не говорим, че си хранят децата в България една голяма част :)))
143
0
 
11
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 месеца
до 2040 ще имало около 5 860 000 души?! Хахаха, добре го давате като цифри, но то в момента надали реално пребиваващите в БГ са повече от 5 милиона, а 'специалистката' прогнозира за след 16 години да сме около 6 милиона хахахаха....при положение, че исторически данни на статистиката населението е намалявало сред но с около 1 милион на десетилетие през последнитге 30 години.
142
0
 
4
 
! Отговори
Танас преди 2 месеца
Боко Чарлз Дарвин 3 ни управлява. Неговите закони за лошия човешки матрял и за естествения подбор са ясни.
141
1
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
До Иво: сегрегация или расизъм е ако някой започне да ги избива, това е ненужно. Просто времето и природата ще си свършат работата, освен ако не искаш да обвиниш природата в расизъм и сегрегация? Но и да я обвиниш нищо няма да постигнеш, сигурно някога в миналото последният Хомо Хабилис се е чувствал като теб и е обвинявал природата в сегрегация!
140
4
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
До Иво: не е сегрегация, а естествен подбор, но откъде толкова бъбрек в теб. Дали защото те мързи или защото нямаш необходимите качества, природата ще те селектира и ще позволи на тези с необходимите белези да продължат. Ромите също се множат много, но както всички виждат масово продукта е с плачевни качества: деформации, болести, умствена обремененост и тн., ето ти нагледен пример защо масовката е зле, защото генома се изчерпва, България като беше 9 милиона и какво? Да не е просперирала?

Спонсорирани публикации