Без повече безсрочни лични карти за хора над 70 г.

Според регламент на ЕС те ще са с валидност
16 апр 2024 10:35, Инна Ангелова
93
Без повече безсрочни лични карти за хора над 70 г.
Снимка: БГНЕС

Нови промени предвижда Министерски съвет - личните карти ще могат да се вадят в рамките на един работен ден, но да става само на определени места. Другата промяна е свързана с документите за самоличност на хората, навършили 70 години - те вече няма да са безсрочни, както до сега, а със срок от 30 години. Изменението се налага заради влизането в сила на Закона за електронното управление.

Според него личните карти, заявени с експресната услуга (до 8 часа), ще могат да се получават само на определени места. Това са столичната дирекция на полицията и областните дирекции в страната, както и в централата на “Български документи за самоличност”. Тя все още е на бул. “Мария Луиза” в София, но се очаква скоро да бъде преместена в нова сграда.

Новата наредба, която отменя безсрочните лични карти, се налага заради регламент на ЕС, който се прилага в държавите членки от 2 август 2021. Там няма възможност за издаване на безсрочни лични карти. Записано е, че в съюза личните карти са с максимален срок на валидност 10 години, но е посочено, че всяка държава може да предвиди и по-дълъг срок.

Сега човек на възраст над 70 г. може да ползва личната си карта например за пътуване в чужбина за срок от 10 години. След това тя не важи. С 30-годишна лична карта ще имат повече време за пътуване зад граница.

При подаване на заявление за издаване и подмяна на шофьорска книжка самоличност ще се доказва и със старата, предвиждат още промените в постановлението. Този документ освен правоспособност за управление на автомобил доказва и самоличност чрез личните данни, въведени в него. Сега това става с лична карта, временен документ за самоличност или паспорт. Постановлението ще прави и по-лесно подаването на документи в някои случаи

Хората няма да имат задължение да носят документ от различни институции, където вече има единен електронен регистър. Така например при придобиване или губене на българско гражданство да няма заявление с данни, които вече са въведени в Националния автоматизиран информационен център. Те ще се получават служебно от Министерството на правосъдието.

Също така информацията за удостоверяване на трайни увреждания ще се получава служебно от Единната информационна система на медицинската експертиза. Хората ще носят документи оттам, ако не е налична, за да ползват намалената такса за издаване на документ за самоличност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от Общество
Липсата на редовен кабинет не е пречка за еврозоната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
17
 
! Отговори
И преди 4 седмици
Интересно, след като в регламента пишело, че местните правителства могат да сложат други срокове, по каква причина нашите сервилни гъъъзолизци в държавното управление не можели да въведат безсрочен срок или срок примерно 50 години за възрастните хора??? Не, те не се интересуват от собствения си народ, ще си счупят краката да търчат да сервилничат на фикс идеите на някакви EU бюрократи...
58
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Защо хората не протестират срещу срока на издаване на межд. Паспорти,който е 5 ГОДИНИ!Шест месеца от крайния срок не може да пътуваш,остават 4,5 години.После пак вадене...Абе ние имаме право на 10 години!Ща спим,що не шаваме поне..
57
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Цензурата на днес бг Това е то демокрацията по американски - демократично нямаш прваво на нищо, което евентуално дразни господарите. С пяна на уста ни обясняваха за свободата на словото, демокрацията и въобще за свободата, която се оказа, че липсва в "демократичния" концлагер, в който ни набутаха
56
0
 
3
 
! Отговори
ще доживеем до 900 г преди 4 седмици
КАТО АДАМ иЕВА, АСАН И АЙШЕ !!! ЧЕТЕТЕ БИБЛИЯТА НА АРАБСКИ ЕЗИК И ЩЕ ДОЖИВЕЕТЕ ДО 900 години !!!
55
0
 
1
 
! Отговори
Цензурата на днес бг преди 4 седмици
СА МУСЮЛМАНИ !!! АЙШЕ НЕ Е ЗАБРАНЕНА ДУМА, ноЕВА е ЗАБРАНЕНА ДУМА !!!
54
0
 
3
 
! Отговори
Цензурата на днес бг преди 4 седмици
СИГУРНО СА МУСЮЛМАНИ, ЗАЩОТО думатаЕВА Е ЗАБРАНЕНА И Я ПОДМЕНЯТ С 3 звездички ! ЩЕ ПРОБВАМ вместоЕВА да напишаАЙШЕ, да видим АЙШЕ дали е цензурно ???
53
0
 
13
 
! Отговори
Интернет Конспиратор преди 4 седмици
не може да има БезСрочни, защото за предстоящото Въвеждане на така наречената "Европейска Цифрова Самоличност" - всички трябва да са "Прошнуровани и Прономеровани" в рамките на последните 5 години от Местните си МВР. Също вече Гласуваха в Брюксел, че към Дигиталната Ви Лична Карта се Връзва Цифров Портфейл и само там може да имате пари - плащане Кеш ще стане НеЗаконно, а и Кеш няма да има. Така, че ако не Слушкате - Запориране на Цифровият ПортФейл!!
52
0
 
7
 
! Отговори
ДОКУКАНЕ преди 4 седмици
ПАРЛАМЕНТАРНИкукувци !
51
2
 
10
 
! Отговори
до 50 преди 4 седмици
пише, че Може, само за Прах в Очите, че вече в ЕС - Суверенни Държави - Няма! има Васални Провинции на Брюксел - Поробени сте - не го ли разбирате?!
50
0
 
4
 
! Отговори
българи столетници преди 4 седмици
НИЕ СЪС ВЕЗСРОЧНИТЕ ЛИЧНИ КАРТИ ЩЕ ЖИВЕЕМ ПО 900 ГОДИНИ КАТО АДАМ И *** ! А КАКВО СТАВА СЪС 10 ГОДИШНИТЕ БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТИ НА КОИТО ИМАМЕ ПРАВО, НО ЧАКАМЕ ИЗВЪНЗЕМНИТЕ ДА НИ ГИ ОТПЕЧАТАТ ! ЧЕ ИНАК 180 ПЪТИ ТРЯБВА ДА СИ ВАДИМ 5 годишни паспорти !
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Интересно, след като в регламента пишело, че местните правителства могат да сложат други срокове, по каква причина нашите сервилни гъъъзолизци в държавното управление не можели да въведат безсрочен срок или срок примерно 50 години за възрастните хора??? Не, те не се интересуват от собствения си народ, ще си счупят краката да търчат да сервилничат на фикс идеите на някакви EU бюрократи...
48
0
 
1
 
! Отговори
61 преди 4 седмици
"Записано е, че в съюза личните карти са с максимален срок на валидност 10 години, но е посочено, че всяка държава може да предвиди и по-дълъг срок." ... Добре де, нашите институции не могат ли да проявят инициатива и просто да слагат срок на валидност не 30 а 60 години?
47
1
 
4
 
! Отговори
до 44 преди 4 седмици
вече е квото ЕС - каже, а да не ти казвам, как като 59 годишен с Лична карта, на коята пише "БезСрочна", какви ядове брах в Западна Европа - където ми казаха, че Картата ми била разбираш ли "фалшива", щото нямала Срок на Годност. Обаче, не Ние трябваше да Отстъпваме от 58 години, а да Настояваме цял ЕС да стане като Нас, щото това е Справедливо!!
46
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Продължават да се подиграват с хората и да правят живота им все по-тежък. Измислиха електронна система, за да им пречат да си купят лекарства, сега ще ги разкарват на преклонна възраст, за лични карти, без които фактически живота им е обречен. За някои болни пенсионери тези номера са фактически издевателство и мъчение. Как да иде някой пенсионер болен на легло да си сменя личната карта???
45
0
 
7
 
! Отговори
Историк Фактолог преди 4 седмици
може да си Проверите - до скоро в България, към Началогто на тази Години беше Всички над 58 години - с БезСрочни Документи. Сега Искат - дори над 70 годишните да се Премахме!!
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Е така е в колониите... господарите от другата страна на земното кълбо решават какво да правят и да не правят ***.
43
2
 
9
 
! Отговори
Не е вярно! преди 4 седмици
Безсрочните лични карти се издават след навършване на 58г възраст. Проверете, преди да пишете, че били над 70 години!
42
1
 
10
 
! Отговори
Представяте ли си преди 4 седмици
Прегъбнетите с Бастуни, едвам държащи се на краката си как се редят, не 1 път, а 2 пъти пред Отдели Лични Документи на МВР - веднъж да подаване, веднъж за Взимане, щото следващият месец без валидна Лична Карта и Гоулемата Пенция не могат да си вземат!
41
3
 
5
 
! Отговори
Майната Ви преди 4 седмици
До Христо Христов, че си *** се вижда дори от Космоса извън Слънчевата система! В ЕС НЯМА изискване да няма безсрочни документи! Измисли някоя друга опорка! Това да сме с три имена е направено по образец още на руската царска полиция! В цял свят са с име и фамилия. Така, че затвори лай.но.метката!
40
0
 
8
 
! Отговори
до35 демек преди 4 седмици
трябва да влизат парици в $чекмеджетата$