Без повече безсрочни лични карти за хора над 70 г.

Според регламент на ЕС те ще са с валидност
16 апр 2024 10:35, Инна Ангелова
93
Без повече безсрочни лични карти за хора над 70 г.
Снимка: БГНЕС

Нови промени предвижда Министерски съвет - личните карти ще могат да се вадят в рамките на един работен ден, но да става само на определени места. Другата промяна е свързана с документите за самоличност на хората, навършили 70 години - те вече няма да са безсрочни, както до сега, а със срок от 30 години. Изменението се налага заради влизането в сила на Закона за електронното управление.

Според него личните карти, заявени с експресната услуга (до 8 часа), ще могат да се получават само на определени места. Това са столичната дирекция на полицията и областните дирекции в страната, както и в централата на “Български документи за самоличност”. Тя все още е на бул. “Мария Луиза” в София, но се очаква скоро да бъде преместена в нова сграда.

Новата наредба, която отменя безсрочните лични карти, се налага заради регламент на ЕС, който се прилага в държавите членки от 2 август 2021. Там няма възможност за издаване на безсрочни лични карти. Записано е, че в съюза личните карти са с максимален срок на валидност 10 години, но е посочено, че всяка държава може да предвиди и по-дълъг срок.

Сега човек на възраст над 70 г. може да ползва личната си карта например за пътуване в чужбина за срок от 10 години. След това тя не важи. С 30-годишна лична карта ще имат повече време за пътуване зад граница.

При подаване на заявление за издаване и подмяна на шофьорска книжка самоличност ще се доказва и със старата, предвиждат още промените в постановлението. Този документ освен правоспособност за управление на автомобил доказва и самоличност чрез личните данни, въведени в него. Сега това става с лична карта, временен документ за самоличност или паспорт. Постановлението ще прави и по-лесно подаването на документи в някои случаи

Хората няма да имат задължение да носят документ от различни институции, където вече има единен електронен регистър. Така например при придобиване или губене на българско гражданство да няма заявление с данни, които вече са въведени в Националния автоматизиран информационен център. Те ще се получават служебно от Министерството на правосъдието.

Също така информацията за удостоверяване на трайни увреждания ще се получава служебно от Единната информационна система на медицинската експертиза. Хората ще носят документи оттам, ако не е налична, за да ползват намалената такса за издаване на документ за самоличност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от Общество
Липсата на редовен кабинет не е пречка за еврозоната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тези са измислили начин да ошушкат с още някой лев портмонетата на пенсионерите. Имаш безсрочна лична карта - *** да я смениш и плати още 50 лева за това.2 300 000 пенсионери х 50 лв. = 115 000 000 лв. у чекмеджето на ченгето.Грабителска държава, грабителски ЕС!
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Хи-хи! При планираната пенсионна възраст - 70, някак не върви да те отпишат от към подновяване на документи, нали? Затова, хем ще вървят едни разходи, хем 70 годишните ще се чувстват като неотписани.
17
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нашите близки да са живи и здрави и след 30 години да си сменят документите.
16
1
 
13
 
! Отговори
Ник преди 4 седмици
Придружавал съм няколко пъти майка ми при пътуване със самолет в чужбина, тя е с безсрочна лична карта, при чекиране срок на валидност въвеждам някаква произволна дата, например 31.12.2034, споделял съм го това на летището, и на гишето казват, че е те така правят, като имат пътник с безсрочна лична карта. сега, не разбрах, безсрочната лична карта задължително трябва да се смени ?
15
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Поредната глупутевина , спусната от началниците в ЕС. И българските власти решават да замажат гафа.
14
0
 
14
 
! Отговори
Танто за кукуриго преди 4 седмици
Абе, ний да направим жизнения срок без граница, пък докИментита нека са със срок и валидност )))
13
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И ко на 100 години трябва да ходиш по опашките да си вадиш карта, до там ли опря бюрокрацията?
12
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Съгласен съм ако мюлюционерите ходят по селата с фотоапарат и принтер и дават личните карти на място на хората
11
2
 
49
 
! Отговори
Ееее преди 4 седмици
Гражданин на 80+ години ще обикаля гишетата за да подаде заявление и да му се издаде лична карта. Как би стигнал до тези институции и попълнил необходимите документи. Може би целта е да не се изплаща пенсия на такива граждани с оглед изтекла валидност на документа
10
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Вие нормални ли сте? Как ще заведеш 80 90 годишен човек да се реди цял ден по опашки за лична карта ??
9
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Крайно време беше и не е над 70, на 60 е. Пробвайте да купите билет за самолет от Бългериа Еър, има поле до кога е валиден документа, а той безсрочен. Човека ако няма паспорт какво прави, а паспорт не ти трябва никъде в Европа, реално беше пълна глупост.
8
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 7 - Ами! Предложението предвижда 70-годишните да получат лична карта, която да важи през следващите 30 години, а след това да си извадят нов документ за самоличност. Значи ще се живее повече от 100 години! Ура!
7
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
защо,как ще ги водим в инвалидни колички те не могат да стоят прави да ги снимат накои вече не могат да се подпишат от деменция
6
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това засяга малцината, които по чудо въпреки пенсионната реформа ще доживеят до 70.
5
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Защо трябва да приемаме всички тия безумни европейски регламенти? Как някой дядо или баба на 80 г. и живеещ на село в Родопите примерно ще се придвижи до град за смяна на лична карта. Защо ЕС се занимава с всевъзможни наистина безумни решения, които само натоварват хората, а не са им в помощ. Тия наред ли са в главата???
4
0
 
45
 
! Отговори
Баба гуси преди 4 седмици
Окрадаха всичко и останаха само столетниците и тях да окрадат
3
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
и как 100+ годишен човек ще си подмени ЛК?
2
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако бяхме държава щяха да се издават всички колкото може по-бързо, без изкуствени забавяния заради дескриминация по финансов признак и безплатно, защото е задължение на държавата да ги издаде, а не да плащаш данък че си се родил тук.
1
0
 
14
 
! Отговори
ze nigmar преди 4 седмици
Конрад дяволът:)))