Работещите бедни се увеличават, какво се търси на пазара на труда?

Случва се да назначават хора на около 60 години на мениджърски позиции

18 апр 2024 18:00, Инна Ангелова
83
Работещите бедни се увеличават, какво се търси на пазара на труда?
Снимка: Malachi Witt от Pixabay

Към момента ситуацията на пазара на труда е по-скоро в застой, каза за БНР Георги Първанов - експерт по човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта.

Първанов допълни, че има лек спад на търсене в IT аутсорсингa, както и в производствената сфера. Това не се е случвало в последните 10 години. Експертът допълни, че в момента безработицата е застопорена на малко над 5%.

"Тези 160 хил., които остават безработни, са по скоро трайно безработни. Техните знания, умения и опит - като че ли не могат да се реализират на пазара на труда. Въпросът е и колко от тях наистина активно търсят работа", уточни Първанов. Това са хора с ниско образование и част от малцинствата, които не търсят активни възможности.

В София, Пловдив и други населени места човек може да започне много бързо работа, обясни Първанов. И добави, че се връща голямото търсене на хора с езици, а също така и на счетоводители, всякакви видове техници, инженерни и медицински кадри. В най-високия сегмент е най-малко търсенето, посочи той.

"Ако преди сме си говорили за около 200 хил. души, които не стигат, сега тази бройка намалява. Това, което виждаме, е плавно, но трайно намаляване на очакванията на работодателите да наемат повече персонал в следващите месеци до края на годината".

Георги Първанов изрази притеснение, че се засилва тенденцията хора да работят на 2 или 3 места и една да свързват двата края. “Между 400, има дори цифра за 670 хил., са работещите бедни. Това са хора, които работят на пълен работен ден, но доходът им е 60 или по-малко процента от средния за страната. Притеснява ме, че тази бройка се вдига постоянно".

Изтъкна също, че продължава натискът към работодателите за повишаване на заплащането. Работодателските организации продължават да са твърди за плавен, но не малък ръст от 9-10% за цялата година. Има стъпки в тази посока, посочи Първнов. По думите му обаче има диспропорция в очакванията на пазара на труда:

Средната заплата в IT сектора е 5040 лв. и в момента е замразена.

Експертът коментира и застаряващото население, което продължава да работи, но когато се пенсионира ще остава голяма дупка в пазара на труда. Все по-често се случва да се назначават хора на около 60 години на мениджърски позиции, както и на средни експертни. Имаме екзотични случаи на хора над 70 години, на които сме намерили работа, както и на възрастни над 80 години, които продължават да работят на пълна заетост, разказа той.

Прогнозите са за добър летен сезон, коментира още Георги Първанов, но обяви, че има огромен недостиг на работна ръка в туризма за сезона. Според него това, което ще се случи, е масиран внос. Краткосрочно решение, по думите му, е и по-малко работници да имат повече работа. Той е умерен оптимист. Според него са нужни дългосрочни решения в тази посока.

"Ако през последните години основно внасяхме от трети страни нискоквалифицирани кадри, лека полека работодателите отиват към експерти, техници, заварчици, инженерни кадри. Вероятно е въпрос на време да започнем да внасяме също преподаватели, медицински кадри, но да търсим квалифицирани такива", коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Запомнете само едно тези които стоят тук зад голямата стена на сайта 24 часа 7 дни и не могат и да изкарат 5 лева днес са най-изпадналите.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
400 до 600 000 били работещите бедни с под 60% от средната заплата месечен доход. Като сметнем, че тази заплата е 2100лв, някак заплатите на тези хора отиват много близки до таблицата с минимални заплати по длъжности. Дали пък случайно тези 25-30% от заетите не са основно осигурени на минимум и получаващи в плик, за да се крият данъци? Не друго, ама едни плащаме хиляди на месец, други не и пищят да им се дава още и да се вдигат данъците на плащащите глу па ци.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В Германия е по-зле, там заводите масово се изнасят в САЩ и в Китай, но там са стандарат е по-висок и още не им е опрял ножа до кокала.
8
0
 
7
 
! Отговори
До 6 преди 3 седмици
Не си, ама пишеш тук. Защо като не поглеждаш назад. Стой си там, ава и не гласувай. Трябва да има пълна забрана за гласуване на хора живеещи извън България.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Tesla спира доставките на Cybertruck и уволнява 14 000 служители. Причината - ниски продажби заради глобален спад на световния пазар на електромобили
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Едни работят за стотинки,други ги издържаме по хотели Ол инклузив с години.Сбъркана държава
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нямам идея какво се търси на пазара на рoби в България. Откакто преди 20 години дойдох тук в Мюнхен никога не съм поглеждал назад.
4
0
 
20
 
! Отговори
Някой преди 3 седмици
Бизнеса търси хора да работят по 10-12 ч 6 дена за минимална заплата и без осигуровки. Ама вече няма балъци и постоянно реват няма хора. Има работливи и талантливи но искат заплащане. А на бизнесмените не им се дават пари. Няма да даде 1000 лв за рез части но за джуки и цицици на мутресата може.
3
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русия и Китай ще повишават стандарта си на живот, а населението на ЕС и САЩ ще продължи да обеднява.
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
друсане,алкохол, ядене, кючеци, салфетки, малдивите, дубай, 3000 евро квадрат пълни колички в големия магазин, бал за 5 бона, айфон за 2 бона а пари няма беднотия.
1
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Работещите бедни се увеличават, какво се търси на пазара на труда?"------------------Роби, очевидно.