Готвят протест: Какви са исканията на събирачите на гъби и диви плодове?

Не се допитват до нас, диалогът се къса, смятат от бранша
29 апр 2024 13:05, Анисия Иванова
15

Редица организации на събирачи на горски гъби и диворастящи плодове алармират, че ще последват фалити, ако депутатите променят Закона за доходите на физически лица.

"От началото на април стартира дейността на нашия бранш по новия закон. С учудване разбрахме за исканите промени в последния момент, в рамките на 3 дни се направи опит този закон да бъде отменен. Мотивите са несериозни - единият е, че се плаща до 25-о число на предишния месец таксата, която включва 30 лв. данък, 36 лв. горска такса 130 лв. осигуровки. Проблемът е, че се плаща авансово. Може да се промени до 15-о число на текущия месец", заяви инж. Юлиян Колев в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че за два месеца след влизането в сила на законодателните промени Министерството на земеделието и храните е събрало от бранша повече средства, отколкото за цялата минала година.

"Таксата е поносима и ще се събира. Нашето искане е инвалиди, пенсионери и студенти да се освободят от нея, както е при други браншове", добави инж. Колев.

Около 30 000 души се занимават с бране на гъби. Председателят на Съюза на преработвателите, търговците и събирачи на трюфели, гъби и горски плодове Антон Донков каза пред Bulgaria ON AIR, че голяма част от заетите в сектора са хора с нисък образователен ценз.

"В протеста ще участват 9 асоциации, от които 6 са на събирачи, една на преработватели, търговци и събирачи, две са на преработватели и търговци", заяви Донков.

Костадин Коджабашиев от НАТТБ посочи, че трябва да се даде шанс на закона да се докаже дали работи, или не, а не да се искат спешни промени.

"В 8:30 утре излизаме пред НС. Ако не можем да го променим, да го спрем това. За 3 дни без мнението на бранша този закон се опитват да бъде хвърлен под килима, това е огромен труд на много хора. Проблемите могат да бъдат решавани в диалог, а той в момента се руши", алармира Коджабашиев.

100% от браншовите организации са обединени. Гостите отбелязаха, че предложенията, които са направили през миналата седмица, не са качени за обсъждане. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от София
Ще има буферни паркинги край трите линии на метрото
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Ъхъ ! преди 2 седмици
Събирачите вече не искат да събират гъби. Искат да събират столевки . Може и 50-толевки. Дори и сгънати като гъби , пак само банкноти искат да събират. Безкрайни са цирковете в България. Докато не падне купола един ден и не затрупа всички ни без въздух !
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз диворасляци от разни събирачи не консумирам, ако ще ме тровят да ме тровят полските гъби. Но, който иска да си яде от гъбари, гъби.
13
0
 
0
 
! Отговори
Банкеръ преди 2 седмици
Тия дето изкупуват гъбите колко ще плащат на държавата?Очаквам и те да излязат на протест понеже ако така вървят нещата трюфелите ще изгният в гората,както си е било преди да почнат да ги купуват.Да си плащаш да бягаш из горите подир кучетата и да те ядът кърлежите е меко казано смешно.Отделно трябва джипка,бензин,здрави крака и къс акъл.Разумно е данъците да се плащат на пункта още на кантара,както желязото.Всичко останало е ала бала.Отделно ще има конфликти един платил,друг не,спукал му гумите
12
0
 
1
 
! Отговори
888 преди 2 седмици
Шантавъ държава, вместо да създадат правила за събирачите на Трюфели, удрят бабите дето изкарват по някой лев към мизерните си пенсии, докато техните "западни връстници" обикалят по света!
11
0
 
3
 
! Отговори
А преработвателите преди 2 седмици
Какво искат?Едно бурканче сладко от горски плодове 250гр.е 6-8лв в магазините.Те на каква цена изкупуват продуктите?
10
0
 
4
 
! Отговори
Значи преди 2 седмици
30000 събирачи,а 9 асоциации,които лапат от тях.Тези на снимката какво точно събират?
9
1
 
5
 
! Отговори
Да,бе преди 2 седмици
Да не плащат такси,данъци и осигуровки.А да берат плодове,които на практика да на всичкиИ после да продават боровинките на пазара по 20лв.за кг.,без касови апарати.А човек не може да си откъсне една горска ягода за детето,ей така за вкус.Вдипко са поискали и стъпкали..
8
1
 
2
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 2 седмици
Едно хубаво нещо. Няма да ходят за гъби,а ще ходят да гласуват на 9 юни.
7
0
 
2
 
! Отговори
Истина преди 2 седмици
До никояПечеля повече, но получавам по-малко от всички останали когато стане дума за здравеопазване, за задължения, за права... Не няма да стане така, ако ще плащам повече, ще имам ред пред останалите на всякъде, а не да си плащам и за здраве, а другите на мой груб да ми използват парите за тяхното и да не плащат защото имаш фалшив телк или каквото и да е друго извинение!
6
0
 
5
 
! Отговори
Истина преди 2 седмици
Исканията на всички ги знам, искам да попитам какви са им задълженията, да си ги научат и после ще говорим за искания!
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кой каквото и да ви говори, винаги става дума за пари. Сега очакваме протест от преброителите на диви зайци, от отглеждащите охлюви и жаби и т.н.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Инвализите да бъдат освободени. Ми то 90% са фалшиви инвалиди. После, щом са инвалиди как ходят да вадят гъби? Щом могат да ходят из горите, защо да са овободени?
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всички лъжат. Никой не иска да плаща данъци, а после - Майка й държава. Държавата сме ние. Парите в държавата са от данъци.
2
1
 
5
 
! Отговори
никоя преди 2 седмици
Премахване на 10% данък , и всеки който печели повече -да плаща повече , за да се сравняваме с нормалните държави ! Кажете в коя страна от ЕС има 10 % данък
1
2
 
6
 
! Отговори
реалист преди 2 седмици
Значи ще ги следят под лупа ,а олигарсите които печелят милиарди закона не ги лови !! Тази очина е най-корумпираната в света !