Адвокат: Документите за детската болница да станат публични

Решението е взето на тъмно, смята Мария Шаркова
2 май 2024 09:00, Анисия Иванова
32
Адвокат: Документите за детската болница да станат публични
Снимка: БГНЕС, архив

Решението за създаване на частна болница за детско здравеопазване в София беше взето в условията на информационно затъмнение, каза пред БНР адвокат Мария Шаркова - член на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница.

Вчера министър-председателят Димитър Главчев разпореди решението да бъде отменено. Обсъждането на частната болница, докато държавният проект за Национална детска болница все още се бави, породи напрежение между институциите.

Още по темата

"Това решение дойде преди множество почивни дни, на тъмно, без никаква предварителна информация, включително информация към обществото за поредното лечебно заведение, което ще бъде построено на територията на град София, където според приетия наскоро анализ на здравните нужди за страната - в София има излишък на болнични легла с изключение на педиатрични и легла и легла за продължително лечение. При това положение - защо има одобрение на подобен проект - ние не знаем. Всичко беше в условията на едно информационно затъмнение", обясни адв. Шаркова.

По думите ѝ откриването на една частна болница, в която има педиатрични структури, ще задълбочи кадровия проблем, който съществува и в момента. Освен това една частна болница няма да работи в обществен интерес, в интереса на децата и подобряване на детското здравеопазване, а ще работи в частен интерес и той е свързан с това, че разкритите структури обикновено се избират да са по-рентабилни, финансово изгодни клинични пътеки, както и да се приемат не толкова тежки случаи, при които лечебното заведение няма да губи финансови средства, подчерта тя в предаването "Преди всички".

"Националната детска болница не е просто една сграда, която трябва да бъде построена. Това е концепция, свързана с развитието на детското здравеопазване, което има множество проблеми. Идеята на изграждането на детската болница е да се решават проблеми в детското здравеопазване и работещите в нея да участват пряко в решаването на тези проблеми", обясни адв. Мария Шаркова.

Според нея привидно се изразява подкрепа за този проект, но всъщност се изпращат послания, които са напълно противоречиви.

"Министър-председателят не вярвам да разписва определени решения като селски кмет, които просто му ги подават, а той поставя подписа си. Би следвало да се запознава с документите, които съпътстват вземането на това решение. Какви са тези документи - ние от Обществения съвет ще настояваме да станат публични, за да можем да се запознаем с всички анализи", обяви адвокат Шаркова и бе категорична, че обществеността трябва да бъде запозната с обстоятелствата.

Общественият съвет настоява също да се изясни правния статут на Националната детска болница. Следим и решаването на други належащи проблеми, каза адв. Шаркова.
 
"Следим отблизо какво се случва и поддържаме връзка с Националната инвестиционна компания, за да можем да информираме обществото при възникнали проблеми".

Имаме представен график на дейностите - в случай, че не възникнат някакви форсмажорни обстоятелства би следвало да имаме Национална детска болница след 3-4 години, заяви още адвокатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от Общество
Как по нова схема "ало" измамници взеха пари от 93-годишна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
MNENIE за сезон 2024 преди 2 седмици
Частните Болници бяха Създадени за Богати Хора . Тези Болници приемаха пари в Брой и по Банкова Сметка .Сега нещата се Обърнаха - Държавните Болници приемат пари в Брой , а Частните Болници работят със Здравната Каса .Това обяснява защо 90% от Частните Болници в България са собственост на Ердоган и Турция - просто източват Здравната Каса и Парите на Данъкоплатците - това са 8 милиарда Лева - по 1300 лева годишно на човек .В България парите за здраве се търкалят по земята - трябва да се наведеш
29
2
 
4
 
! Отговори
Ей онико преди 2 седмици
Ще ти кажа аз какво съм плащал , на трудов договор съм и на добра заплата .Чети внимателно ! Един пър 900ла единпът 1100 деца под 10 години .След обикаляне , 24 поликлиника ,нямат спешо , пращат ме в окръжна , няма никой на рецепцията , поход в исулт нямат детски лекъри , в 14 съм в пирогов .казват ми защо не дойде по рано - детския лекър си тръгна на обят .Токуда 1100 4 годишно дете с ларенгит едвам диша 3 дни на кислород.Плащам си всички данъци и осигуровки инвсеки път кихам кинти за деца ми
28
0
 
5
 
! Отговори
Е те защо преди 2 седмици
Не са публични..какво секретно има в изграждането на детска болница ....да не правим ядрени бомби я ...какво крият ?
27
0
 
5
 
! Отговори
Геле преди 2 седмици
Баща ми го оперираха от херния в частна болница по здравна каса, инвалид е с над 90% инвалидност. Платихме 300лв консумативи за някаква мрежичка, 50лв за анестезиолог, и още 100лв за 3 дни в болницата. Така че грубо 500лв за една херния. Та толкоз за здравната каса, плащаш като поп.
26
2
 
1
 
! Отговори
оник преди 2 седмици
До Анонимен::Кажи де,колко и за какво си плащал и в коя болница.Не само да тракате по копчетата.Кажи :плащах това и това въпреки,че съм по здравна каса.Ако се лекуваш без направление,разбира се ,че ще плащаш.А за Марс не ми споменавай,защото учих астрономия,навигация и мореходна астрономия.Звезди планети ги зяпах години на ред сутрин и вечер.Чакам да прочета защо си плащал лечение.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Отбиите частните болници от Здр. каса.
24
2
 
7
 
! Отговори
Молиер преди 2 седмици
Не се ли премахнат търговските дружества,ще мрем като мухи.Откакто болниците станаха търговски дружества,здравеопазването се принизи.Също така са нужни и още здравни каси.Но пък се очаква и те да направят картел.Абе,нищо не върви в тази държава.
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 21 Ти наред ли си с главата ,или си паднал от Марс на главата си!?
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще има болница Гламавия,,Буци и детето- чудоШишко
21
0
 
2
 
! Отговори
до 18 преди 2 седмици
До Ами::пенсионер съм по възраст и стаж.Два пъти лежах в болници във Варна.4дни в държавна и 11дни в частна която работи със здравната каса.Плащах единствено само за храна която беше и добра.Чисто,културно и приветливо.Без каквито и да е връзки и познати.С листа от семейния лекар.Та се чудя как така плащате и защо ви искат пари за лечението.
20
1
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 2 седмици
Хахаааа, Чайките бая пари сигурно са снесли някъде за да им мине разрешението, ама греда :)))))))))))))))))))))))) Ся някой ще връща паричките :))))))))))))))))))))))) Пък държавна болница ще има след 100г. някъде. Тая болница я строят от 1979г.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Под шапката на "Търговска лига" са болничната верига "Сърце и Мозък" и още няколко кардиологични болници в страната, производителят на лекарства "Чайкафарма" и застрахователят "Дал Бог живот и здраве". Търговска лига на Тихомир Каменов ще гради болничен комплекс Сърце и мозък в кърджалийския парк Арпезос Север.
18
0
 
10
 
! Отговори
Ами преди 2 седмици
Аз да питам: Ако е държавна детската болница, всичко безплатно ли ще е? Щото и сега ходя по държавни/общински болници и плащам като поп!!!
17
1
 
6
 
! Отговори
До 11 преди 2 седмици
Ти слабоумен ли си другарю? Защо държавата ще плаща на частна компания да строй болница? Инвестицията е изцяло частна и държавата няма никакво участие.
16
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
С това комунистическо мислене здравеопазването ни винаги ще е некачествено. Висококачествено здравеопазване в цял свят се предлага в частни болници и клиники, държавните такива навсякъде предлагат нискокачествена услуга - това са фактите! Доводите на Шаркова са повече от абсурдни и в тях прозират нейните лични интереси и стремежи. В интерес на пациентите е да имат правото на избор, а не разни велики вождове като Шаркова да налагат къде да се лекуват!
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
селските кметове не подписват подхвърлени решения, защото са сами, нямат екип, само една секретарка *** половин ден, решенията ги вземат сами и отговарят за тях
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
в турция болниците са построени на принципа: публично-частно партньорство . И затова там се строят бързо. При нас искате социализъм (всичко държавно), а все сте недоволни от лечението и ходите в турция.
13
0
 
8
 
! Отговори
В България преди 2 седмици
е тъмница. Как да се вземе решение на светло?
12
8
 
4
 
! Отговори
99 преди 2 седмици
Много дълго още ще ходят хората в безисходица из Турция,Германия и т.н.Тука едва ли ще направят държавна детска болница .Оставете човека да направи болница за нашите деца и внуци не да се дават по 200000лв. и повече на Турция и другите там.
11
4
 
9
 
! Отговори
до 2 преди 2 седмици
Какво им пречи ли? Ами най-малкото е това, че частна болница ще се строи със 120 млн държавни пари. Ама не им мина над мера на герберастките крадци този път