Порошенко от парада: Митът за братство с Русия ни дърпа назад!

Украйна празнува 25 г. независимост
24 авг 2016 16:07,
183

 Снимка: БТА

За 25 години независимост Украйна не успя да постигне целите, провъзгласени през 1991 г. - най-вече заради "постоянното равнение по Москва", заяви украинският президент Петро Порошенко по повод 25-ата годишнина от обявяването на независимост.

"Не бяхме способни да скъсаме с миналото, оплетохме се в клоните на (политическата) многовекторност и седяхме на два стола", каза той на парада в Киев по случай Деня на независимостта. "Постоянното равнение по Москва и вярата в митичното братство, социалистическият светоглед се бяха загнездили в нас, като тежки топузи висяха на краката ни и не ни даваха да се движим напред."

Именно Украйна бе инициаторът да се ликвидира Съветският съюз, отбеляза специално Порошенко. "Преди 25 години си избрахме независимо бъдеще, така причинихме онова, което Путин нарече по-късно най-голямата геополитическа катастрофа", заяви той.

Президентът на Украйна обвини Русия, че продължава да спъва европейския вектор в развитието на страната му, като се мъчи да й наложи икономическа блокада и води война в Донбас. По думите му през последните 2 и половина години в Източна Украйна са загинали 2504 украински военни.

Основен гарант за суверенитета на Украйна са нейните въоръжени сили, а не Будапещенският меморандум, подчерта президентът.

Будапещенският меморандум е подписан през 1994 г. от Русия, САЩ, Великобритания и Украйна и затвърждава безядрения статут на украинската държава. Страните се задължават да зачитат независимостта, суверенитета и съществуващите граници на Украйна.

В Москва говорителката на външното министерство Мария Захарова заяви за радио "Лайф Звук", че "САЩ постоянно дават указания на украинските власти и управляват ситуацията в страната", предаде ТАСС.

"Знаем, че г-н (вицепрезидентът на САЩ Джо) Байдън се обажда в Украйна както у дома си по няколко пъти седмично и дава указания. Това са само официално съобщаваните обаждания. Мога да кажа със сигурност, че повечето обаждания изобщо не се огласяват", каза тя.

Според Захарова подобен натиск щеше да е уместен, за да бъде принуден Киев да спазва договореностите от Минск. Щом обаче стане въпрос да се търси от Украйна отговорност за провалянето на тези договорености, "никой не заплашва да бъдат спрени траншовете или да бъдат върнати парите", добави руската представителка.

Тази седмица сп. "Атлантик" помести интервю с Байдън, в което американският политик разказва, че Вашингтон е настоявал Порошенко да уволни предишния украински генерален прокурор Виктор Шокин, заплашвайки да не предостави на Киев кредитна гаранция от 1 милиард долара, пояснява ТАСС.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
6
 
32
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 7 години
БРАТЯ УКРАИНЦИ,ПЪРВО ТРЯБВА ДА ОСТАНЕТЕ ПО ГОЛИ ***,ТОГАВА ЩЕ РЕШАТ БАТКОВЦИТЕ КАКВО ДА ПРАВЯТ С ВАС,ДАЛИ ДА ОТИДИТЕ ПРИ ТЯХ И ДА ИМ РОБУВАТЕ,ИЛИ ДА ВИ ПОЛЗВАТ КАТО ПУШЕЧНО МЕСО СРЕЩУ РУСИЯ.КАТО ГЛЕДАМ ВСИЧКО ТОВА СЕ СБЪДВА,МУТРИТЕ НЯМА ДА ВИ ПОМОГНАТ,ТЕ ЩЕ ОГРАБЯТ КАКВОТО Е ОСТАНАЛО И ЩЕ ДУХНАТ НА ЗАПАД,ТЕ ЗА ТОВА СА БОГАТИ,ЗАЩОТО ЦЯЛ ЖИВОТ СА ЦОЦАЛИ ОТ НАС.
115
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не знам с какви поляци общувате. Ама във Великобритания вече съществува приказката "полски водопроводчик" като синоним на много евтина и силно невзискателна работна ръка
114
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това, че корените на руснаци и украинци са общи не е мит, а исторически факт. Гръмогласното му отричане говори достатъчно за намеренията на отричащия го.
113
23
 
6
 
! Отговори
До 127 преди 7 години
Напълно съгласен с 88. Не знам ти с какви поляци общуваш в Лондон, но тъй като на мен ми се налага да обикалям доста, мога напълно да потвърдя това което 88 казва. Дори в момента съм в Украйна... Разликата между развитието на двете държави е очевадно. За съжаление, Украйна е десетилетия назад. Наистина се надявам да успеят да се откъснат от Руското влияние, защото такава голяма държава има потенциала да е водеща икономика. Честит ден на Независимостта!
112
8
 
29
 
! Отговори
за половин нощ преди 7 години
Твърдението, че Русия може да превземе, вече бивша Украйна, за една нощ е лъжа. Истината е, че Русия може да превземе Украйна за половин нощ!
111
1
 
15
 
! Отговори
фф преди 7 години
Мафиот крадла хората бедни станаха той глупости говори ограби бедна украйна
110
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Митът за братство с Русия ни дърпа назад!"А като им чуеш езика и им видиш физиономиите първото нещо, за което се сещаш е Русия. Кого заблуждават не ми е ясно.
109
2
 
33
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
Откакто се откъсна от "вредното" руско влияние Украйна просперира ли просперира!
108
25
 
5
 
! Отговори
демократ преди 7 години
Браво на Бандеровците-герои!Мачкай агресора!Както през Втората ,пак с немците.
107
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПетровНай-добре се живее в "руския свят" който го рекламират по руските телевизии, сайтове и медии. Тежко ти и горко ти ако наистина ти се наложи да живееш в този "руски свят".
106
12
 
4
 
! Отговори
dn13 преди 7 години
До РусофилКолко много патос и глупост само!
105
8
 
21
 
! Отговори
Петров преди 7 години
Най добре се живее в демократична България където не дават заплати но Великия Бойко Ни построи магистрали. Това го няма в нито една страна по света, да славим Бойко и демокрацията.
104
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 131Анонимен 130, изхожда от 300 годишната руска мантра, че Русия воюва само на собствена територия и ако все пак случайно воюва на чужда територия тя я освобождава. Така беше освободена цяла Източна Европа от свободата и беше превърната в руски колониален протекторат. Сега на същия освободителен руски огън се пече и Украйна.
103
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европейския вектор на развитие е богатите държави да стават по-богати, а бедните по-бедни... Европейските ценности се свеждат до елементарна търговия с влияние. Ех, Украйна ние вече минахме по този път. Стига сте лъгали хората, които си мислят, че към тях ще потекат реки от пари.
102
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 130:)) Не е работа на Русия да прави каквото и да е в Украйна. Все едно комшията ти да ти се бърка в двора и гаража и да си прави каквото си иска с довода че иначе другият комшия ще го прави. Малоумно е !
101
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да Украйна няма да слуша Русия.....сега ще слуша американците....тази държава скоро няма да е независима
100
16
 
13
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Украйна си е Украйна, не е длъжна да си преотстъпва територията на някакви азиатски идьоти, коити кой знае защо са решили, че целият свят тряа да пие квас и да блъска чело в ботушите на Путин. Правят всичко по силите си, страдат, такава им е съдбата. Факт е, че имаха силата и доблестта да се опънат на най-силната сухопътна армия и факт е, че провалиха плановете на Путин за блицкриг. А сега вече са и по-силни от преди 2 години.
99
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До t-rexУкрайна се ориентира накъдето си иска. Ако ще към Бразилия. не е работа на Русия да диктува какво да става или не в чужда държава.
98
4
 
14
 
! Отговори
до 88 преди 7 години
Какви поляци са добре бе мой? Всеки ден имам пряк досег със тях живея в Лондон. Набили се в една къща по 20 човека спат един въздруг бачкат най-мръсните работи в Англия но защо ли? Нали викаш Полша е икономическа сила? Добре ви облъчват будали.
97
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горкият украински народ. Също като при нас, една крадлива клика задушава страната и народа си под чужда диктовка.