Порошенко от парада: Митът за братство с Русия ни дърпа назад!

Украйна празнува 25 г. независимост
24 авг 2016 16:07,
183

 Снимка: БТА

За 25 години независимост Украйна не успя да постигне целите, провъзгласени през 1991 г. - най-вече заради "постоянното равнение по Москва", заяви украинският президент Петро Порошенко по повод 25-ата годишнина от обявяването на независимост.

"Не бяхме способни да скъсаме с миналото, оплетохме се в клоните на (политическата) многовекторност и седяхме на два стола", каза той на парада в Киев по случай Деня на независимостта. "Постоянното равнение по Москва и вярата в митичното братство, социалистическият светоглед се бяха загнездили в нас, като тежки топузи висяха на краката ни и не ни даваха да се движим напред."

Именно Украйна бе инициаторът да се ликвидира Съветският съюз, отбеляза специално Порошенко. "Преди 25 години си избрахме независимо бъдеще, така причинихме онова, което Путин нарече по-късно най-голямата геополитическа катастрофа", заяви той.

Президентът на Украйна обвини Русия, че продължава да спъва европейския вектор в развитието на страната му, като се мъчи да й наложи икономическа блокада и води война в Донбас. По думите му през последните 2 и половина години в Източна Украйна са загинали 2504 украински военни.

Основен гарант за суверенитета на Украйна са нейните въоръжени сили, а не Будапещенският меморандум, подчерта президентът.

Будапещенският меморандум е подписан през 1994 г. от Русия, САЩ, Великобритания и Украйна и затвърждава безядрения статут на украинската държава. Страните се задължават да зачитат независимостта, суверенитета и съществуващите граници на Украйна.

В Москва говорителката на външното министерство Мария Захарова заяви за радио "Лайф Звук", че "САЩ постоянно дават указания на украинските власти и управляват ситуацията в страната", предаде ТАСС.

"Знаем, че г-н (вицепрезидентът на САЩ Джо) Байдън се обажда в Украйна както у дома си по няколко пъти седмично и дава указания. Това са само официално съобщаваните обаждания. Мога да кажа със сигурност, че повечето обаждания изобщо не се огласяват", каза тя.

Според Захарова подобен натиск щеше да е уместен, за да бъде принуден Киев да спазва договореностите от Минск. Щом обаче стане въпрос да се търси от Украйна отговорност за провалянето на тези договорености, "никой не заплашва да бъдат спрени траншовете или да бъдат върнати парите", добави руската представителка.

Тази седмица сп. "Атлантик" помести интервю с Байдън, в което американският политик разказва, че Вашингтон е настоявал Порошенко да уволни предишния украински генерален прокурор Виктор Шокин, заплашвайки да не предостави на Киев кредитна гаранция от 1 милиард долара, пояснява ТАСС.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно така "побратимете се" с Американците, та да ви станат хазяи в собствената ви страна.
95
7
 
18
 
! Отговори
t-rex преди 7 години
Ама толкова тъпотии чета тука, че не ми се вярва толкова да са промити мозъците. Другари, не е нужно да вярвате на друг освен на Путин. Просто се разходете малко в Полша, Литва, Латвия, Естония и отскочете после до братска Русия, Молдова, Беларус и като се върнете ще ви е срам какви глупости пишете за великата руска държава.Сами ще си направите извода на къде е по-добре да се ориентира Украйна.
94
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До rusnak а теб оправи ли те царя за 800 дни, заплатата ти добре ли е, или дъщеря ти ти прща от Холандия всеки месец...на *** пенсията успява ли да я изхарчи или й остава?
93
1
 
13
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
До национални празнициКато си ги копирал така тези редове от Уикипедия в Notepad-а и после ги пльокаш насам-натам - обърна ли внимание, че "СССР" и "Болшевишка Русия" са вече несъществуващи държавни формирования?А обърна ли внимание на колко държави празникът е освобождение от Великобритания, Франция и Испания?
92
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Медведе каза на кримските пенсионери да се держат и да чкат светлото кремълско бъдеще, за сега по-високи пенсии няма да има, вода и ток също няма да има, а туристи да не чакат
91
12
 
16
 
! Отговори
rusnak преди 7 години
До Анонимен"и какво стана с Крим, вдигнаха ли пенсиите 4 пъти ?"За съжаление времето на Путин стигна само да вдигне 4 пъти цените в Крим.
90
5
 
16
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
До Анонимен (114)"и какво стана с Крим, вдигнаха ли пенсиите 4 пъти ?"Не знам, но отвъд северната граница на Крим пенсиите паднаха 4 пъти. Това устройва ли те?
89
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РусофилАбе какво да ти кажа, като гледам какво става по КПП-тата с Гърция всеки уикенд, и как цяла севрна Гърция е научила български, хич не ми мяза българина да пъшка :)))
88
12
 
9
 
! Отговори
до анонимния гейзер преди 7 години
Ами Крим си е руски. Скоро и други части от Украйна. Дай боже и в България руски войски, че с НАТО и ЕС не можем да спрем талибаните.
87
12
 
11
 
! Отговори
Русофил преди 7 години
САЩ нападнаха Украйна по нареждане на Обама. Путин спаси украинците от лютото американско робство под което пъшка българина с кървава пот по тялото си.
86
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и какво стана с Крим, вдигнаха ли пенсиите 4 пъти ?
85
6
 
8
 
! Отговори
до шопския малоумник преди 7 години
Да, много е нормално да се обузиш на САЩ и убиеш майка си. Вероятно и ти ще сториш същото. За вас е нормално.
84
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според тъпaта руска пропаганда САЩ са нападнали Украйна, а Русия помага на украинците да се освободят от американското робство. Управляващата класа в Русия до толкова изперка, че преди 2 дни губернаторът на Самарска област изпрати стачкуващите работници от АвтоВАЗагрегат които от 2 години са на минимална заплата да отидат да си вземат пълните заплати от американското посолство в Москва (демек стачкуват по нареждане на Държавния Департамент на САЩ).
83
13
 
12
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
2013 г. Украйна бележи 8% ръст и започва да се отскубва от руските окови.2014 Янукович подписва указ за разпускане на наборната армия, и минаване към професионална, точно след седмица Путин започва хибридната война. Предателят Янукович, бивш затворник, лежал за грабеж и изнасилване, бяга при Путин и оттогава никой не го е виждал наживо.
82
20
 
13
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Слава на Украйна и честит празник!!!! България е с Вас момчета и момичета от горда Украйна
81
5
 
20
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Браво на Порошенко - достоен президент на Украйна, ученик и последовател на великия Елцин с отлична алкохолна подготовка на професионално ниво и сериозни успехи с чашката. За постиженията си е удостоен в Русия с престижното звание "Горький пропойца". Също Порошенко е достоен наследник на баща си, лежал присъда в СССР за усвояване в особено големи размери.
80
2
 
9
 
! Отговори
Факт преди 7 години
До ШопОткога на заповедите им викат консултации?????
79
4
 
8
 
! Отговори
Факт преди 7 години
До АнонименА бе алан*коолу,къде са приятелите на Америка?Няма такова нещо-има само слуги и един господар-Израел!
78
8
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Нормално е Байдън постоянно да консултира Порошенко, след като САЩ са се нагърбили да са гарант за целостта на Украйна. Нормално е и Виктория Нуланд да им раздава курабии. Не е нормално Путин да не изпълнява същия ангажимент на Русия и не е нормално Захарова да говори глупости.
77
3
 
9
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
А,няма проблем-след като смятат,че братството с Русия им е попречило през тия години,то нека опитат и другия вариант-изтривалка на САЩ!Две години изкараха и резултатите са "чудесни",нека продължават в тоя дух.Току виж разбрали,че проблема е вътре в тях.Впрочем много от сегашните управляващи са били на власт доста години от тия 25 и очевидно не са допринесли с нищо за Украйна,та сега ли ще го направят....