Напредъкът ни бил впечатляващ, вярва си Станишев

Таймс публикува интервю с премиера на "най-корумпираната държава в Европа"
23 дек 2008 10:01,
166
Напредъкът ни бил впечатляващ, вярва си Станишев
Автор: Александър Михайлов

Лидерът на най-корумпираната държава в Европа призова за страната му да не се съди със същите високи стандарти, установени в другите членки на Европейския съюз, пише в днешния си брой британският  "Таймс“.

"Не е справедливо да се очаква от България да е постигнала равнището на Швеция след само две години като член на Евросъюза. Винаги съм искал от международните експерти да оценяват и сравняват България с България.

Не България с Холандия или Швеция с техните исторически традиции, демокрация и пазарна икономика, а България отпреди пет години с днешна България", добавя премиерът.

Напредъкът ни е впечатляващ", казва още министър-председателят.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу смята, че България е била приета в ЕС прибързано, за да бъде избягнато връщането й към зоната на влияние на Русия, и отбеляза, че ЕС няма да толерира второкласни държави, пише още "Таймс".

Барозу изрази надежда, че през следващите няколко месеца ще получи доказателства, че реформите в съдебната система и в полицията дават резултат.

Станишев пък се стреми да убеди Брюксел да деблокира над 500 милиона евро помощи, които бяха замразени заради опасения от корупция.

В България се увеличават призивите, включително в средите на партията на Станишев, да се търси повече финансова подкрепа от Русия, която предлага изгодни енергийни сделки чрез "Газпром".

42-годишният Станишев, който се е дипломирал в Лондон в The School of Economics и е председател на Българската социалистическа партия, изтъква, че Брюксел не оценява справедливо напредъка на България в борбата с корупцията.

„Амбицията на правителството е да ускори реформите. Има натоварен график за реформи - законодателни промени, организационни мерки, смени на служители и всичко останало - който малко правителства в Европа биха могли да спазват“, допълва той.

Вестникът напомня, че България изгуби 220 млн. евро помощи, защото ЕС изгуби доверие в агенциите за разпределение на тези фондове.

Решението бе взето, защото директорът на Агенцията за пътища е предоставил договор на стойност 50 милиона евро на своя брат.

Станишев замени ключови хора във вътрешното министерство в опит да пречупи вътрешната корупция, но има твърде малко съдебни дела за корупция на високо равнище и нито един осъден мафиот въпреки 150-те гангстерски убийства.

Станишев убеждава "Таймс", че в Брюксел се изкривяват правилата за някои страни, за да могат те да останат в еврозоната.

Той има предвид, че на България трябва да се даде повече време да реши проблема с корупцията, дори ако това означава да се облекчат строгите финансови предпазни мерки, коментира изданието.

Отговорът на Барозу обаче беше неумолим:

"Нужни са ни конкретни и убедителни резултати в съдебната реформа, борбата срещу корупцията на високо равнище и борбата срещу организираната престъпност“.

Dnes.bg припомня, че в средата на октомври, пред американският всекидневник New York Times Станишев обеща, че ще дари благотворително всички пари, използвани в политическата кампания на БСП, за чийто произход има някакво съмнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
0
 
! Отговори
Тодор преди 15 години
ВИЕ СТЕ СМЕШЕН НАРОД НАИСТИНА ЦЯЛ СВЯТ ВИ СЕ СМЕЕ НЕ ЗАРАДИ ПРАВИТЕЛСТВОТО А ЗАРАДИ ВАШЕТО ОГРАНИЧЕНО МИСЛЕНЕ, ЩЕ ЛИ ДА МАХНАТ *** И ТУРЦИТЕ ХАХА .. ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО БЕЕЕ .. КОЙ ШЕ ПОЗВОЛИ В 21 ВЕК ТАКОВА НЕЩО ? ВСЕКИ СИ ИМА ДОМ РАБОТА БИЗНЕС И Т.Н. ВИЕ СТЕ НЕНОРМАЛНИ , ЕЛЕМЕНТАРНИ НЕЩАСТНИЦИ БЕЗ БЪДЕЩЕ ! ПЛЮЕЩИТЕ - ЗНАМ ЧЕ СТЕ ГЛАДНИ ЖАДНИ .. ИСКАТЕ ГОТОВИ ПАРИ И Т.Н. ИМАТЕ ЗЛОБА ЯД И ЗАВИСТ ! ПОЖЕЛАВАМ НА БЕРБАТОВ ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ ДА РАДВА БЪЛГАРИЯ С ГОЛОВЕТЕ СИ .. А ЗА ПОЛИТИКАТА.. ГОРДЕЯ СЕ С СТАНИШЕВ.. ! НЕ МЕ *** ДА ЛИ КРАДАТ ИЛИ НЕ !
144
0
 
0
 
! Отговори
Виктор преди 15 години
И аз съм от страна на управляващите.. всички дето плюят по Станишев сте едни елеметарни мишки .. цял ден ровите пред компютъра и плюете.. ВИНАГИ ЩЕ СА НА ВЛАСТ .. КАКТО ВИЕ СТЕ С ЗЛОБА И АЗ СЪМ С ЗЛОБА КЪМ ТАКИВА КАТО ВАС ! САМО БСП & ДПС ! Не ви е виновен никой.. вие сте виновни за всичко в БГ.. и все споменавате че вие сте плащали за всичко данъци а у .. а бие гниете в кал бе нещастници.. видя ли некав расист.. ще му дам една истинска националност .. !
143
0
 
0
 
! Отговори
SOCIALIST преди 15 години
VIE STE FA6ISTI I GNUSNI HORA KOITO MISLITE LO6OTO NA NARODA SI! NIE NQMA DA POVTORIM GRE6KATA SI OT 23 I VINAGI 6TE SME NA VLAST..ZA6TOTO STANI6EV E MLAD UMEN INTELIGENTEN I PROSPERIRA6T POLITIK.AKO NEBE6E STANI6EV SEGA NQMA6E DA SME V EVROSAIOZA A V AZOSAIOZA DO KOITO 6TQHTE DA NI DOKARATE VIE FA6ISTITE KOITO CQL JIVOT EKSPLOTIRATE NA6IQ NAROD.NIE VINAGI 6TE SME NA VLAST ZA6TOTO S NAS E TRUDOVIQ NAROD.SAMO BSP!!!
142
0
 
0
 
! Отговори
socialist преди 15 години
Vie ste gadni fa6isti i se radvam 4e zdraviq razum v BG naddelqva i nie vinagi 6te sme na vlast...edin pat napravihme gre6ka prez 1923 godina vtori pat nikoga...nikoga vlasta v fa6isti i 4erni sili koito milsqt lo6oto na nas naroda.Stani6ev e mlad umen inteligenten i nie sme 6tastlivi 4e toi ni vkara i v Evrosaioza za6toto ako 4akahme dosega na vas fa6isti takiva da sme v AZOzonata!SAMO BSP!!!
141
0
 
0
 
! Отговори
Бивш учител преди 15 години
...че или ни баламосват, или не си пият редовно лекарствата или живеят в паралелна вселена тези хора....
140
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
horaaaa glasuvaite za ne6to razli4no ne 4e ima nqkakav po-dobar variant no prosto tez komunisti da gi mahame ne ostavqite da budete manipulirani i glasuvaiteeeee
139
0
 
0
 
! Отговори
СТИВСТЕФАНОВ преди 15 години
БАБА МИ ЕДНО ВРЕМЕ НА КОМУНИСТИТЕ ИМ ВИКАШЕ САМУНИСТИ.ТЕ ЦЯЛ ЖИВОТ СА СВИКНАЛИ ДА КРАДАТ.НО ТОЗИ ПЪТ НЕ СТАНА ЗАЩОТО ЕВРОПА ИСКА РЕЗУЛТАТИ А НЕ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ.А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО др. серГЕЙ ЩЕ ВИ КАЖА ЗА НЕГОВОТО РАЗВИТИЕСЛЕДНОТО;2005-станиШЕВ-СТАНА ШЕФ.2006-2007-серГЕЙ-СТАНА2008-ПРОВАЛ СЛЕД ПРОВАЛ.2009-ЖАН ВИДЕНОВ НОМЕР-2.ЗАТОВА ПРЕЗ 2009 ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ДА ГЛАСУВАМЕ И ВЕДНЪЖ ЗА ВИНАГИ ДА ГИ МАХНЕМ ОТ ВЛАСТА.ВЕСЕЛА КОЛЕДА И Ч Н Г-2009
138
0
 
0
 
! Отговори
none преди 15 години
130, kakuv sram be, chovek? Chisto i prosto tova e zombiran infantil. Tova e!
137
0
 
0
 
! Отговори
Rosen преди 15 години
"Брей, каква новина измъдрихме !", повярваха си журналистите.
136
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 15 години
Никой не е влизал в главната квартира на ложата, но всички знаят че е нещо като клуб на БКП. Масоните от своя страна, знаят че има скрита камера, но къде точно, не са се замисляли. А и ложата преодолява този известен дизкомфорт, като напълва помещението с плуващи мисли - какви камери, че защо, че какво от това?Слетлин Русев има умението, винаги да е в едър план пред камерата, без да знае къде е, но се оказва достатъчно винаги да е на линия. Главният майстор беше свикнал отдавна, когато и да погледне към монитора, С.Р. да минава небрежно, или да говори с някой брат нещо важно, или затулил с гръб залата, да гледа с интерес в дълбочина. Когато Стоичков игра в Барцелона, при всяко спиране на играта за контузия или нещо, и играчите наобикаляха пострадалия, той така заставаше с гръб към камерата, че на телевизорите в цяла Испания и Европа, през цялия екран стоеше - Стоичков. Макар че за това се изисква известен интелект, ориентация от всяко място на терена за камерата и точно до си пласираш гърба, защото има и други футболисти със същия акъл, все пак ако за него е вродено, за С.Р. ще е осъзната необходимост.Един ден, пред камерата се разхождаше Симеон II и Светлин Русев като дойде, прояви известно учудване. Каза нещо приветливо, на което Симеон отговори с още по голяма любезност. Без повече излишни вежливости, Светлин запълни с гърба си екрана и се загледа надалече. Симеон II си плъзна ръцете по торса му, надоло към панталона и клекна, с което изчезна. С.Р. доста дълго стоя така, докато Симеон се изправи. По чуждестранното му лице нямаше ни любезност, ни вежливост.- Тук не върви, после - каза Светлив Русев тихо.- Тези мухлювци ли!С.Р. отиде до клозета да се пооправи. На връщане, от полуотворената врата на генералния мяйстор (което го почуди), чу: брате Русев, елате за малко.- Седнете. Незнам, Вие ум имате ли, - да се слагаш на царя! Че какво си ти, - нищо. Ти си пътник вече, и твоите картини от всички областни галерии и от националната, от Двореца на Сем, ще изхвърлят на буклука. Ако ние не се застъпим де. Защото ти рисуваш, като дъщерите си. Отсега се говори, че щом умреш, църквата на Ванга ще се прерисува от някое момче, - Кеазим Исинов да кажем. Че ти, не можеш инсталации да правиш. Наистина, след като не можеш инсталации, на какво учиш студентите? Как се шпаклова ли?- Страдах при комунизма, ще страдам и сега.- Ти си едно - нищо! Братята от Ротердам казват, каквото и от Франкфурт на майна, - профанизира бизнеса, да зида нещо друго. Аз се застъпих, - е, в клуба на посолството си го направете, - не искат да работят на загуба. Ти, брате, извинявай, казвам ти го като на брат - рисуваш като дъщерите си.
135
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
Моето "първо впечатление", от неадресираните Ви думи е, че не знаете за какво точно говорите... Подсъзнателния Ви нагон, за надменно пустословие, говори за продължителното ви обществено пренебрегване(най-вероятно и сексуално...). Непознаването на елементарни исторически истини, Ви дескридитира, като полуграмотен ... Непризнаването на чужди достойнства и качества, разкрива комплексарската Ви същност... Полуграмотността Ви, не Ви дава възможност да направите разлика между лакейското подаяние, което ви подхвърлят и справедливото заплащане, за свършена работа(независимо колко ***, кална и неприятна е работата). Ниското Ви самочувствие, не Ви дава възможност да се почувствате нормален и вероятно причина за това е дълго нелекуваната Ви социопатия..., породена от продължителното доминиране на властнта Ви майка... Вие никога не сте имали пръв приятел и първа любов, а най-вероятно сте напълно импотентен... Желанието Ви нещо "мъжкарско" да Ви "награби" е очевидно...Ако сте жена ще Ви помогна..., но ако сте мъж, напишете няколко писма до Софийския затвор и там ще намерите истински корави мъже!!!ВЕСЕЛА КОЛЕДА И ЧЕТИТА НОВА ГОДИНА!
134
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
HADJI RADEV 6TO NE SE GRYMNE6 4ERVEN ***,TI KOMUNIZAM LI 6TE MI NASAJDA6 BE LAINIO ,HORATA NE MOGAT DA VI GLEDAT ,AKO SI PRED O4ITE MI 6TI ZAVRA DIPLOMATA V 4ERVENIQ G.YZ,KRADLIVA PAPLA4,SMYRT ZA KOMUNIZMA 14:01:2009
133
0
 
0
 
! Отговори
искам да остана &quo преди 15 години
Да наистина сме "прости" господине - но ........сме напълно Реални....нямам желание да влизам тука в спор с "високо-интелектуална личност както се изтъкваш" НО........ние коментираме /макар и с технически грешки/.....какво смятаме за "ВЕЛИКОТО УПРАВЛЕНИЕ".......и къде е "ВПЕЧАТЛЯВАЩИЯ НАПРЕДЪК" на другаря Станишев....е.....г-н/другарю/ Хаджирадев....недей да коментираш само правописните грешки........определено не си прочел всички коментари/изпуснал си моя/........защитавай си другарите по друг начин - простолюдието го остави да си каже мнението/макар и с ТЕХНИЧЕСКИ грешки/........лека вечер и весела коледа....:-))
132
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
v toz truden za vsi4ki period moje6e da podkrepi6 horata s malko nadejda ,vqrno pravopisa ne ni e nai silnata strana ot koeto az li4no se 4ustvam tapo no tova ne ti dava pravo da sydi6 i da poricava6 toz koito ne trqbva,ot hora kato teb se o4akvat idei,a i plakatite moje da gi pi6e6 ti,horata ne sa glupavi a obezkorajeni i bolni,a nai tapoto e 4e obrazovani hora kato teb se skavate i kritikuvate ,samo tova li mojete?ako e tova to zna4i 4e obrazuvanieto koeto imate e bezsmisleno
131
0
 
0
 
! Отговори
Никола Хаджирадев преди 15 години
Първо ще отбележа, че не подкрепям политиката на правителството и респективно премиера. Сега по същество... Заех се да прочета всички коментари тук и тъй като статистиката ми е в кръвта (и работата) имам следното наблюдение:94,8% (до този момент) от писалите тук потребители са с (дебело подчертавам) ниско интелектуално ниво, коментарите им са просташки, смислово неиздържани. Огромна част от този процент са напоили мисловните си повръщни с евтин популизъм. Най-натрапчива обаче е самата неграмотност на масата от вас. Скъпи потребители, влизащи в процентното съдържание. Какви европейци искате да сте вие като още не сте заслужили да сте българи? Неграмотни сте, а се опитвате да разпръсквате (псевдо)национализъм из кибер-пространството. Засрамете се! Та вие ли ще организирате безредици и митинги на 14-ти Януари? Представям си лозунгите ви, пълни с правописни грешки... Неграмотни сте, средното ви образование (някои сигурно и такова нямат) ЯВНО е фиктивно (не заради образователна система, а заради вас). Е как искате да получавате високи европейски заплати като не заслужавате и българските? Вие не сте достойни да се наречете българи, а европейци няма да бъдете никога... Най-лошото е, че не можете да признаете личната си вина. Това не ви прави по-различни от Станишев. Засрамете се! П.С. Смешно е, че от толкова много писали мога да изброя имената на тези, чиито постинги заслужават четене:Потребители: "юли", "21 - Христо", "30", "обективен", "Ликтор", "Антонина", "82 Трън" "роро" и "GB"Единствено техните коментари заслужават размисъл и четене изобщо.Вярно, може да не съм съгласен с тезите на повечето от тях, но те поне опитаха да водят един нормален диалог на прилично ниво. Останалите... намерете си друго поприще. Може би място, където не се пише или писаното не се чете?!Хубаво е да се настървявате един друг... А хубаво ли е някой да ви сложи на място?
130
0
 
0
 
! Отговори
Желязко Желев jele преди 15 години
.............Срама нямате ли.Или лекарствата са виновни.Сменете доктора и излезте в отпуска.Искам да напиша нещо за което да ме съдите , ама повече с вас не искам да имам работа.
129
0
 
0
 
! Отговори
Slid преди 15 години
Не знам за друго, но мога да споделя на какво бях свидетел в Испания. Първо който каквото иска да казва, но испанците са по-мърляви от българите по отношение на спазване на чистота по улиците... НО: когато започнаха да строят нова зграда първото което правят е тротоарът около сградата, след което този тротоар се постила със найлон и отгоре му се излива бетон. Сградата се строи и след като свършат строителните работи бетонът се разбива, отдолу има чисто нов тротоар - чист и спретнат а не с плочки завъртени на е*ем ти страна и копка дълга 50 метра! Приятни празници и със здраве.
128
0
 
0
 
! Отговори
Обикновено си пиша и преди 15 години
...............Пряк наследник съм на партизански командир загинал преди девети.Срамувам се , че не следвам примера му и не взимам автомата и да хващам гората.Трябва да си сляп за да не виждаш докаде докараха народа.Пълна разруха,морална и материялна в мирно време.Оправдание за такова нещо няма.Тук във форума някои твардят ,че има напредък.Аз съм дипломиран икономист-икономическите параметри не дават основание да се говори за такъв.Оставям на страна въпроса доколко са достоверни и достатъчно на брои ли са за да дадът цялостна картина.Извън икономическото измерение няма какво да говорим,маико мила.Има напредък -иде сопа както се е изразил един от форумците.Хората са го сметнали и това-при такива икон, параметри да се чака револуция.Като се има предвид търпението на народа можем да очакваме че параметрите за нас следва да са с 1/3 по високи.Като се има предвид наглоста и некъдарноста на управляващите и тези параметри ще покрием.А Станишев е луд.Кои нормален човек ще съди престъпник като го измерва с него самия.Ако днес е заклал двама значи е добре щото вчера са били трима.И срами цяла нация.И наи чудното е ,че хора ползващи интернет го подкрепят.
127
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Строителството можеше да се регулира така, че да не се унищожат сума ти зелени площи, да не се разбият улиците, да не се унищожи крайбрежието и за това е виновно само и единствено правителството на тройната коалиция. Ако всичко се правеше по закон първо щеше да се запази екологията, второ щеше да има много по-малко провинциалисти (и не само) в капана на кредитите. За корупцията и престъпността е излишно изобщо да се коментира. Престъпността е толкова сериозно нещо, че при издънка моментално трябва да валят оставки. Едно куче ако не пази стадото веднага го сменят, не чакат да се свършат овцете...
126
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
май не си много наясно как работи икономиката. Само ще те светна, че милиярдите за фабрики не създават и един лев доход. Проблемът е, че многото пари отиват в малък на брой хора, а не се разпределят между всички. За това е виновна най-вече корупцията.