Напредъкът ни бил впечатляващ, вярва си Станишев

Таймс публикува интервю с премиера на "най-корумпираната държава в Европа"
23 дек 2008 10:01,
166
Напредъкът ни бил впечатляващ, вярва си Станишев
Автор: Александър Михайлов

Лидерът на най-корумпираната държава в Европа призова за страната му да не се съди със същите високи стандарти, установени в другите членки на Европейския съюз, пише в днешния си брой британският  "Таймс“.

"Не е справедливо да се очаква от България да е постигнала равнището на Швеция след само две години като член на Евросъюза. Винаги съм искал от международните експерти да оценяват и сравняват България с България.

Не България с Холандия или Швеция с техните исторически традиции, демокрация и пазарна икономика, а България отпреди пет години с днешна България", добавя премиерът.

Напредъкът ни е впечатляващ", казва още министър-председателят.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу смята, че България е била приета в ЕС прибързано, за да бъде избягнато връщането й към зоната на влияние на Русия, и отбеляза, че ЕС няма да толерира второкласни държави, пише още "Таймс".

Барозу изрази надежда, че през следващите няколко месеца ще получи доказателства, че реформите в съдебната система и в полицията дават резултат.

Станишев пък се стреми да убеди Брюксел да деблокира над 500 милиона евро помощи, които бяха замразени заради опасения от корупция.

В България се увеличават призивите, включително в средите на партията на Станишев, да се търси повече финансова подкрепа от Русия, която предлага изгодни енергийни сделки чрез "Газпром".

42-годишният Станишев, който се е дипломирал в Лондон в The School of Economics и е председател на Българската социалистическа партия, изтъква, че Брюксел не оценява справедливо напредъка на България в борбата с корупцията.

„Амбицията на правителството е да ускори реформите. Има натоварен график за реформи - законодателни промени, организационни мерки, смени на служители и всичко останало - който малко правителства в Европа биха могли да спазват“, допълва той.

Вестникът напомня, че България изгуби 220 млн. евро помощи, защото ЕС изгуби доверие в агенциите за разпределение на тези фондове.

Решението бе взето, защото директорът на Агенцията за пътища е предоставил договор на стойност 50 милиона евро на своя брат.

Станишев замени ключови хора във вътрешното министерство в опит да пречупи вътрешната корупция, но има твърде малко съдебни дела за корупция на високо равнище и нито един осъден мафиот въпреки 150-те гангстерски убийства.

Станишев убеждава "Таймс", че в Брюксел се изкривяват правилата за някои страни, за да могат те да останат в еврозоната.

Той има предвид, че на България трябва да се даде повече време да реши проблема с корупцията, дори ако това означава да се облекчат строгите финансови предпазни мерки, коментира изданието.

Отговорът на Барозу обаче беше неумолим:

"Нужни са ни конкретни и убедителни резултати в съдебната реформа, борбата срещу корупцията на високо равнище и борбата срещу организираната престъпност“.

Dnes.bg припомня, че в средата на октомври, пред американският всекидневник New York Times Станишев обеща, че ще дари благотворително всички пари, използвани в политическата кампания на БСП, за чийто произход има някакво съмнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
Приятелю,Партийте спечелили избори, чрез държавните инструменти - Правителство и Парламент, създават "ПРАВИЛАТА НА ИГРАТА"...ПРИНЦИПА Е МНОГО ***..., ВСИЧКО СТАВА С ПАРИ, А ТЕ СА КАТО ЕЛ. ТОК - ВЪРВЯТ ПО НАЙ-МАЛКОТО СЪПРОТИВЛЕНИЕ...СЛЕДОВАТЕЛНО...,ПРАВИТЕЛСТВАТА , С ПОМОЩА НА ПАРЛАМЕНТИТЕ, СЪЗДАВАТ ИЗГОДНИ УСЛОВИЯ ЗА ИНВЕСТИРАНЕ(ОТРАСЛИ И ПРОИЗВОДСТВА С "НАЙ-МАЛКО СЪПРОТИВЛЕНИЕ") ЗА ПАРИТЕ...ТРИ ПЪТИ ДА, НА ИСТИНАТА , ЧЕ ТОЧНО ПРОВИТЕЛСТВАТА НИ СА ВИНОВНИ ЗА ТОВА, ЧЕ ПАРИТЕ СА ОТИШЛИ В БЕЗПОЛЕЗНИ НА ИКОНОМИКАТА НИ ОТРАСЛИ... И КАТО ДОБАВИМ НАЙ-ГОЛЯМАТА "СЪПРОТИВЛЕНИЕ", КОЕТО ЕДНИ ПАРИ МОГАТ ДА СРЕЩНАТ - КОРУПЦИЯТА(А ТЯ У НАС Е С КОСМИЧЕСКИ РАЗМЕРИ), ТО СТАВА ЯСНО ЗАЩО СМЕ НАЙ-БЕДНИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ ЖИВЕЕЩИ В ЕДНА ОТ НАЙ-БОГАТИТЕ ДЪРЖАВИ!!!
124
0
 
0
 
! Отговори
р.д. преди 15 години
Комунистите са замесени от тесто от изсушени листа и корени на татул , а маята им е от змийски език . Комунистите са необходими в политическия живот на България / и сега вече и на Европа/ както въшките и другите *** , напомнящи на човек , че трябва да се изкъпе .цитат на г-н Петко Илиев.
123
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Станишев след такова управление не се и съмнявам, че има напредък в банковите ти сметки..........лошото е, че твоя личен напредък не го усеща обикновения човек.........
122
0
 
0
 
! Отговори
роро преди 15 години
Разбира се, знам за какво или по-точно защо народите създават държави. Ти в случая явно говориш за разпределителната функция, която е една от многото функции на държавата. Но, приятелю, съгласи се, че за да се разпределя някакъв ресурс, на първо място трябва да го има тоя ресурс, т.е. ДА БЪДЕ ПРОИЗВЕДЕН. Правителството ли е винивно, че милиярдите раздадени кредити от банките последните 15 години отидоха не за изграждане на фабрики и предприятия, а за прекупвачество и жилищно строителство. И това е само един дребен пример. С оплаквания и псуване пред салатата нищо не се произвежда, следователно келепирчийството и мрънкането, нашия национален спорт, са виновни за ЛИПСАТА НА РЕСУРС ЗА РАЗПРЕДЕЛЯНЕ.
121
0
 
0
 
! Отговори
Мк преди 15 години
Виж какво, тук не става въпрос затова кой колко заплата взима, а за състоянието на държавата като цяло. Аз пътувам често до Централна Европа и мога да ти кажа, че тези държави са се справили доста по-добре, нищо че тръгнахме от що годе едно и също положение през 89-а. Дори и от Румъния сме вече доста по-зле. И до това доведе именно некадърното управление на НДСВ/ДПС и сега на БСП/ДПС. Все още има икономически растеж, но то е по-скоро не заради, а въпреки усилията на това правителство да съсипе тотално нещата.
120
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
Приятелю,Срамно е да не знаеш, за какво е създадена държавата и защо всички народи живеят в държави... Ти или си с незавършен 7 клас или се правиш на ***...СТАНИШЕВ Е ПРЕМИЕР на ДЪРЖАВА и като такъв носи огромна отговорност, освен за всичко друго и за това да НЯМА ГЛАДУВАЩИ ГРАЖДАНИ (с доходи под 180лв) и да няма икономически неактивни граждани - ИНВАЛИДИ И ПЕНСИОНЕРИ е т.н., с доходи под "социалния минимум" от 470лв.,освен това,"Издръжката на едно дете" е 290лв. СЛЕДОВАТЕЛНО ИКОНОМИЧЕСКИ АКТИВНИТЕ ГРАЖДАНИ, дори най-ниско образованите, ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАВАТ НАЙ-МАЛКА ЗАПЛАТА ОТ 760лв....ОТ ТАЗИ ГЛЕДНА ТОЧКА....,Празнословието на Станишев И ЦЯЛОТО МУ УПРАВЛЕНИЕ е ЛИПСА НА МОРАЛ И СЪВЕСТ... Какво направи ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ и в часност СТАНИШЕВ, за народа си, ЗА ДА ПОПРАВИ ОБЩЕСТВЕНОТО ЗЛО..., НАРЕЧЕНО БЕДНОСТ...ПРАВИТЕЛСТВОТО НАПРАВИ ЛИ ЧРЕЗ БЮДЖЕТА;1. Минималната пенсия за труд - 471лв. и от там нагоре според личните коефициенти...?2. Минимална работна заплата от 760лв. и от там нагоре, според образованието и квалификацията...?...Отговора е НЕ!!! С което БЕШЕ УЗАКОНЕНА ЯСНАТА ПРАВИТЕЛСТВЕНАТА политика на ГЕНОЦИД СРЯМО БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ...,И АКО ПРЕМИЕРА НА ТОВА КАЗВА ВПЕЧАТЛЯВАЩ НАПРЕДЪК..., МУ ПРИПОМНЯМЕ ЗА... ИДВАЩИЯ СЪД...:...КОНСТИТУЦИЯТА ИМА ПРЯКО ДЕЙСТВИЕ...Чл. 29. (1) Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение...... Чл.31(7) Не се погасяват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за престъпления против мира И ЧОВЕЧЕСТВОТО.Чл. 108.(2) Министър-председателят ръководи и координира общата политика на правителството И НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА НЕЯ....
119
0
 
0
 
! Отговори
роро преди 15 години
Не казвам, че инвалидите не са хора, а че са неконкурентноспособни и не могат сами да подобрят положението си.Колкото до Европейската комисия, " най - високата камбанария ", тя ни критикува вече три правителства, но сега по-остро, защото вече сме в ЕС. Много, ама много се съмнявам, че ако управлението беше друго, състоянието на страната щеше да е по-добро. Нали не чакаш премиера да ти сложи вечерята? Всеки сам се бори за благоденствието си и никой няма право да обвинява другите за неуспехите си. Това е!
118
0
 
0
 
! Отговори
GB преди 15 години
Не знам от камбанария ли наблюдаващ или от минаре на джамия, ама тук въпросът не е з напредакът, ами затова, колко е голям и дали ако имаше правилно управление и по-малко корупция нямаше да е много по-голям. И понеже освен теб и много други ни наблюдават и то от много по-високи места, та чак от ЕС в Брюксел ни наблюдават и ни пращат доклади за резултатите от наблюденията. Изпитвам доста голяма конфузия, като сравнявам резултатите от тези наблюдения с твоите, понеже доста се различават! Не знам кои наблюдения са по-добри, но мисля че от "по-високата камбанария" по-добре се вижда!
117
0
 
0
 
! Отговори
pav4e преди 15 години
nai slaboto opravlenie sled jan videnov darjavata abdekira pred korupciqta koqta e nalegnala.a apatiqta na naroda se vijda.Stani6ev da si podava ostavka
116
0
 
0
 
! Отговори
GB преди 15 години
Не знам от камбанария ли гледаш или от минаре на джамия, ама тук въпросът не е за напредъкът, който си забелязал, а за това колко голям е той и дали не би бил много по-голям, ако имаше по-правилно управление и по-малко корупция. Пук не само ти наблщдаваш, ами и други наблюдават от още по-високи "камбанарии"-чак от Европейската комисия в Брюксел ни наблюдават напредака и ни поднасят резултатите от наблюденията в прав текст написан в пронумеровани и прошнуровани официални доклади! Та като сравнявам резултатите от техните наблюдения и твоите изпитвам някои конфузии, защото май много се различават! Та не знам кой по-добре наблюдава, ама си мисля че който гледа от по-високата "камбанария" по-добре вижда!
115
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Гледай си от камбанарията колкото искаш. Вероятно си в някоя долина заобиколена с високи хълмове или вероятно си част от 'елита'. Инвалидите не са ли хора? От неговата камбанария гледал ...
114
0
 
0
 
! Отговори
роро преди 15 години
В сравнение от преди 5 години България наистина е отбелязала напредък, това го преценявам според себе си, семейството ми и приятелския ми кръг. Близките ми хора изповядват различни политически убеждения, всеки от нещо е недоволен, но пък и всеки е отбелязал сериозен напредък в материалното си състояние. " Сериозен " за българските стандарти. Човек съди за развитието на света около себе си според себе си, всеки човек е мяра сам по себе си. Следователно, за да не мръднеш и милиметър напред за 5 години и държавата да ти е виновна за това, трябва да си или: 1/ пенсионер; 2/ ниско образован; 3/ инвалид; 4/ мързеливец или 5/ ***. Общото между всички е, че са неконкурентноспособни. Т.е. те освен да псуват пред салатата, друго не могат да предприемат за да подобрят положението си.
113
0
 
0
 
! Отговори
дедо поп преди 15 години
да Гея говори че благунчо му е влезъл още по надълбоко на УКРАЙНСКОТО *** ***!!!с ВИГЕНИНИ ще се оженят на женско парти като Гоци трипера пардон трапера ще ги гощава с печана лисица
112
0
 
0
 
! Отговори
GB преди 15 години
И по-голям напредък се очертава! По цени настигнахме и задминахме и най-развитите държави от ЕС! Отдавна трябваше да стане. Дотук добре, ами по доходи? Ама за това трябва висока производителност и качество! А това не се постига лесно, защото иска яка и кадърна работа! Ето тук управляващите хич ги няма! Това е голямата им слабост. Липсата замениха с познатите комуняжки приоми на корупция и лично облагодетелстване от постове, та поне някои да достигнат стандарт на живота. Естествено тези някои са самите те, техните роднини и приятели, както и твърдия електорат, на който разчитат за закрепване на власт. А тя им трябва за да продължават да си поддържат "равнището" на най-равни сред равните- до болка познато! Ето затова трябва да си ходят от властта, белким се намерят по-кадърни! Не е сигурно, че ще се намерят, но поне тия трябва да си ходят, защото са доказано некадърни. А по-нататъшното им оставане е опасно, защото в борбата за кокъла пак ще направят поразии та да ни затрият отново за поколения наред, както вече са го правили! И за това ли ви трябват още доказателства?
111
0
 
0
 
! Отговори
Коледана преди 15 години
Понеже ми изтрихте една нецензурна думичка,която много приляга на Станишев,аз ще я напиша така,че да се подразбира.И така-Станишев е най-голямата политическа труженичка на магистралата.Така добре ли е?
110
0
 
0
 
! Отговори
Коледана преди 15 години
Ама много е прав човечецът!И аз съм съгласна!Можете ли да отречете,че имаме НАПРЕДЪК?Заради този "напредък" ни спряха милиони евро.Изводът е ,че напредваме в краденето и вече сме стигнали тавана.Напредваме в агресията,простотията и наглостта,като първенството държат онез 240 тапигьоза в парламента.Станишев е типичният лъжец-на черното казва бяло и е една от най-големите политически ,без извинение.
109
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
Абе, тоя ненормален ли е или се прави на такъв. Как е възможно такова дебелоочие. Къде го вижда тоя напредък, та ние затъваме още повече.
108
0
 
0
 
! Отговори
бях там преди 15 години
Няма да ти хареса!При *** е невероятна мръсотия и беднотия,а при белите обществото е затворено за външни...
107
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Постигнали сме невероятен напредък, успяваме да крадем все повече и повече"
106
0
 
0
 
! Отговори
Тодоров преди 15 години
"Това се случи в Белгия, където цялото правителство подаде оставка заради обвиненията в опит за оказване на влияние върху съда при разглеждането на съдбата на една от водещите банки в страната Fortis."Ей така се постъпва доблестно. "Подадоха оставка, ПО ОБВИНЕНИЯ...", а тук... обвинения 2893642390462346 броя... и по всяко едно от тях нашият комунистически управленски апарат е чист като сълзица... Че и говорят за напредък... напредваме... към Орландовци 6.5 млн, народ...г-н Гей Станишев, посипете се с пепел и спешно емигрирайте в Исландия... ако ви приемат там, за да не ви посипем ние.. с всенародна обич...Лошото е, че на висчки избори се опитваме със "стари к**ви, нов бардак" да правим...