Али Юзеиров: Всичко започва от София

Интервю на Dnes.bg с лидера на Мюсюлмандемократичния съюз
2 окт 2009 11:01,
290
Али Юзеиров: Всичко започва от София
Али Юзеиров. Снимка: БГНЕС

26.09.2009. На тази дата беше учредена политическата партия Мюсюлмандемократичен съюз. Този ден ще остане в историята на мюсюлманите в България като последния зимен ден от 130-годишна зима. На 26.09.09 се появи първата пролетна птица, която предвещава идващата пролет. Дори и пролетта да не дойде веднага и първата птица да не оцелее, след нея ще дойдат други по-многобройни и силни.

Това са думи на Юзеир Юзеиров, публикувани в сайта на "Българския червен полумесец" – предишната организация на братята от Славяново, която предизвика скандал преди три месеца.

Али Юзеиров, лидерът на Мюсюлмандемократичния съюз, потвърди в интервю за Dnes.bg, че брат му е автор на "пролетното“ виртуално послание.

Мобилният телефон на Юзеир Юзеиров обаче е изключен. Затова потърсих за разговор Али като възможно най-компетентния тълкувател на "пролетните метафори":

- Какво символизираше паметникът в Славяново?

- Ние през цялото време повтаряхме, че никога не сме акцентирали, че този паметник е на незнайния турски войн, но никой явно не поиска да ни чуе. Този паметник беше за всички загинали за тези земи. Било то мюсюлмани, било то християни. Без да се разделят. За всички, които не са почетени по някакъв начин.

- В сайта на Българския червен полумесец брат ви Юзеир пише: Този ден (26.09.2009) ще остане в историята на мюсюлманите в България като последния зимен ден от 130-годишна зима. Какво е станало преди 130 години, г-н Юзеиров, защо е започнала толкова дълга зима?

- Не знам, питайте него, аз не мога да гадая какво е имал предвид. Преди 130 години нито съм бил жив, нито пък знам как са живели.

- ...на 26.09.09 се появи първата пролетна птица, която предвещава идващата пролет. Да използваме метафората на вашия брат все пак – как си представяте пролетта, която предстои?

- Ами в буквалния смисъл, когато видим първия щъркел, се радваме, че пролетта идва.

- После Юзеир пише: Дори и пролетта да не дойде веднага и първата птица да не оцелее, след нея ще дойдат други по-многобройни и силни. Къде са силните птици, г-н Юзеиров?

- Нямам идея, питайте го него.

Лидерът на Мюсюлмандемократичния съюз заяви още, че подписите за регистрацията на партията "са събрани вече над 80%“:

- И знаете ли кое е най-хубавото? Хората правят подписки и просто ни докарват декларациите. Ние не ходим почти никъде. Хората се обединяват в определено населено място, подписват 50 декларации или 70, и ни ги доставят.

- А къде извън Славяново разчитате на подкрепа?

- Ние неслучайно заявихме, че няма да направим регионална партия. И затова при 2800 гласа спряхме да записваме в района имена и подписи. И затова казахме, че другите ще ги направим от цялата страна.

- Откъде?

- От Гоцеделчевско, Мадан, Рудозем, отвсякъде. Да не говоря за Разград, Силистра и т.н.

- А поддръжници в София имате ли? Ще правите ли свой партиен клуб в столицата?

- Най-вероятно, като внесем документите, след като излезе решението, ще поискаме да ни се даде някакъв офис в София. Или ще си наемем. Ние ще си решим вече.

- Но имате ли достатъчно симпатизанти в столицата?

- Дори и да нямаме... всичко започва от София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Neznam za Germania obachi kadeto kazvam che sam Bulgarin vseki mi gleda kato svodnik a bulgarkite kato *** a kogato kazvam che sam Tur4in vseki mi posreshta dobre taka che napravi si izvoda
251
1
 
3
 
! Отговори
Turkinq преди 14 години
Naste dedi naistina malko sa *** mirizlivite slivki na vasite babi, zavistlivi *** takiva, ta samite bulgarski avtori, jiveli i tvorili po tova vreme, kazvat kakva e istinata za izrodenite izcadiya kato vas, sednal da mi odumva jeneneto mejdu bratovcedi, oligofreni izkriveni, miizlivi, splesnyli ot lajna gazove! Sedni malko opoznaj bulgarskata si kultura, koyato tolkova jivo zashtitavas
250
0
 
2
 
! Отговори
ФЕС ЕФЕНДИ преди 14 години
ДО ЛЕВСКИ. НЕ ПЕТНИ ИМЕТО НА АПОСТОЛА. МРЪСЕН МИРИЗЛИВ ФЕС;***;*** И БУРГИЯ РЯЗАНА.
249
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
da si pravi pametnika v mangaliy .Ako ne korhum v tikvata.Vreme e za iselvane reza4ite van ot БЪЛГАРИЯЛ
248
0
 
3
 
! Отговори
Turkinyta преди 14 години
ако братска Турция Ви натисне вас ще се *** за нищо не ставащи ***, нас ако ни няма и от глад ще умрете, веднъж завинаги разберете - за нищо не ставате, скоти сте били и такива ще си останете. Не 500 години, а 5000000..години няма да ви стигнат за да се осъзнаете *** такива. Я поразсъждавайте малко, защо бакиите на всички партии, с изключение на дпс, излязоха наяве. Ами не му стиска на бат Ви Бойко, защото турчина ще му го тури отзад,а нали знаете рязаната *** е най-болезнена
247
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Коментарите са излишни. Европа трябва да реши дали, а не кога, да има подобни "партии", от чиито основатели се чуват думи като разстрел за иначемислещите! Щом в България трябва да има паметник на незнайния турски войн,то логично във Волгоград трябва да има на загиналия немски,румънски и финландски войн или на загиналия японски във Ню Йорк- някъде до статуята на свободата например!!! Да Ви е честита новата придобивка! Днес партия,утре УПРАВЛЕНИЕ и следва Северна Турска Република- ***!
246
0
 
2
 
! Отговори
Syunetliev преди 14 години
Do tnnt: Abe izmi li si dupeto ? Nali ako ima takava ekskurzia 6te omrete ot glad kato prez 90-te godini...
245
0
 
2
 
! Отговори
хамалите преди 14 години
Получи се голямо недоразумение: Той не е Юзеир, а юзър/в превод- потребител/, не е паметник на незнайния турски войн, а е паметник на дружбата на исляма и християнството, не е червен полумесец, а червен сърп и чук, не е мюсюлман демократична партия, а партизан демократична партия.:)
244
0
 
2
 
! Отговори
fesev преди 14 години
Do 235: Mnogo se laje6-Ela v Antalya,Kemer,Bodrum i 4e6me da vidi6 Balgarkite koy gi...sanuva!Pogledni okolo tebe ima li ot tyah-vsi4ki sa v Anadola.Mnogo si naiven.Vzemi da pro4ete6 ne6to za Anadola(Anatolia).Mnogo si ograni4en!
243
0
 
2
 
! Отговори
tnnt преди 14 години
Време е за нова голяма екскурзия. Еднопосочна.
242
0
 
2
 
! Отговори
РУСИЯ преди 14 години
Браво на KORG ! Гаден турски фес и загубен еснаф си ти #224 ! Урода си ти турски вазелинов *** ! Марш в анадола. Никога няма да бъдете в Европа еничъри неграмотни !!!
241
0
 
2
 
! Отговори
295 преди 14 години
да но там не е като тук - да си приказваш каквото си искаш и да правиш каквото искаш, техната държава не знае какво е демокрация нека си погледнат историята
240
0
 
2
 
! Отговори
koko преди 14 години
Хайде с тези декларациики поименно и с маршова стъпка през Капитан Андреево и в Анадола там да се развиват както си искат !
239
0
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 14 години
Neka sazdadat partiqta... zashtoto ako ne stane neshtu podobno nie bulgarite nikoga nqma da se osaznaem i da se obedinim kato edin narod... i da varvim napred a ne kato mishoci samo da zatavame i da ostavim da pravqt s nas kakvoto si iskat...
238
0
 
2
 
! Отговори
295 преди 14 години
Abe tia cifuti stanaha mnogo nagli.tova tuk e Bqlgaria - bila e i shte bqde a koito ne mu iznasia - Vqnnnnnnnnn
237
0
 
2
 
! Отговори
295 преди 14 години
do levskiabe mrqsen *** ne oskverniavai imeto na Diakona.ako tvoite sa ni e...500 godini to sega nie te e....mamkati i cifut
236
0
 
2
 
! Отговори
бг преди 14 години
Ами нормално с намаляване на броя на българското население, да започнат подобни провокации, защото ние вече не контролираме цялата територия на страната. Ставаме от мнозинство малцинство и е нормално мнозинството да вземе контрола в свои ръце.Ако искате да сме силни правете деца, братя българи и не емигрирайте! Възспитавайте децата си на патриотизъм!
235
0
 
2
 
! Отговори
до 224 преди 14 години
ето заради това сте нежелани тук- все си измисляте. никого не си докосвал 500 годинини, драги, защото българка ти няма да видиш. За теб само твоите грозни там с фереджета кадъни. Българките ще ги сънуваш, защотот не си достоен за тях и си под нивото им. Хайде марш в пещерите в адандола
234
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
еее, това за 130-годишната зима е върховен цинизъм!!!скъпи мюсюлмани, ако в България ви е студено - идете в по-южни мюсюлмански държави!малцинствата да могат свободно да изразяват своята идентичност - това значи да могат свободно да се наричат с името на своята народност, свободно да говорят на своя език, свободно да четат вестници, книги и т.н. на своя език и т.н. а не да създават политически партии и да се опитват да участват в управлението на страната и да променят конституцията й
233
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
еее, това за 130-годишната зима е върховен цинизъм!!!скъпи мюсюлмани, ако в България ви е студено - идете в по-южни мюсюлмански държави!малцинствата да могат свободно да изразяват своята идентичност - това значи да могат свободно да се наричат с името на своята народност, свободно да говорят на своя език, свободно да четат вестници, книги и т.н. на своя език и т.н. а не да създават политически партии и да се опитват да участват в управлението на страната и да променят конституцията й