Дълго време кабинетът ни заблуждаваше, че сме №1

Лидерът на СДС анализира икономическата криза у нас
19 май 2010 14:25,
80
Дълго време кабинетът ни заблуждаваше, че сме №1
Снимка: БГНЕС

"Дълго време правителството ни уверяваше, че сме номер едно в ЕС по някои икономически показатели, а не е така и анализът на класацията за конкурентоспособност на икономиките показва, че не е така".

Това заяви Мартин Димитров, шеф на парламентарната комисия по икономическа политика, на дискусия в Института по изследване на демокрацията.

България е на 53-то място по конкурентоспособност на икономиката, или с 15 позиции по-назад от 2009 г. Това са данните, изнесени в Годишника на световната конкурентоспособност 2010, поясни той.

"Резултатите на икономиките, включени в годишника, се следят внимателно от международните инвеститори, което прави данните за 2010 г. още по-важни, предвид продължаващата криза в България", подчерта Огнян Шентов, председател на Центъра за изследване на демокрацията.

Според изследването икономическата криза се е отразила в България на всички сектори в икономиката: търговия, инвестиции, заетост, финанси, производителност, реформи в социалната сфера, каза още Шентов.

Индексът за 2010 г. показва, че дефицитът по текущата сметка е свит в резултат на кризата, което отразява спада на чуждите инвестиции и потиснато вътрешно търсене, а не подобрена конкурентна позиция, показват още резултатите от изследването.

"Като основни предизвикателства на преден план излизат дефицитът в консолидирания бюджет, намаляването растежа на БВП, безработицата, продължаващото изтичане на мозъци, намаляването на търговията и капитализацията на фондовата борса, подчерта Шентов.

Той допълни, че пречки пред бизнеса продължават да бъдат нелоялната конкуренция, сивата икономика и корупция, както и качеството на човешките ресурси.

Според Мартин Димитров пък голяма част от проблемите идват от недомислие в законите. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
2
 
2
 
! Отговори
щкщ преди 13 години
Хахахахха... та значи само "умните" гласували за Костов? Значи в следващия парламент окончателно ще се отървем от него.
76
2
 
1
 
! Отговори
Криста преди 13 години
направо ме развесели,много свежо хахахахаха
75
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мартин Димитров от СДС... чакай, кой, от къде? Сините бяха поредните лузъри чиято репутация се срина в небитието и пак тръгнали да дават акъл... аиииииии сиктер.
74
3
 
18
 
! Отговори
Агата преди 13 години
Наистина комунистите и милиционерите са по-зле от станишевци-която и област да докоснат следва разсипия. Отдавна трябваше да прогледнат какви са заплатите и пенсиите в останалите страни от ЕС, а не само ежедневните милиционерски сводки
73
3
 
0
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 13 години
2)Нека ако има такива "интелегентни" хора като този "Анонимен номер 47" да го последват извън БГ, че тук става пренаселено от "интелегентни"-ци...Ако и останалото им е като граматиката, горко и тежко на чужбината. :-)
72
4
 
4
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 13 години
1)Анонимен, прочети първото мнение на "Анонимен" под No. 47 и тогава пиши:"Лошото е че в Бългърия интелегентните хора са 4-5 %,другите изчезнахме навреме в в чужбина и при тази ситуация Димитров и Костов едва ли ще дойдат на власт ,тъй като простотията напредва с бързи темпове сред населението...Е нищо де,избирайте си мутри ,бивши царе и *** да ви управляват и драскайте срещу 10 лева против Костов,Димитров и всеки който може да направи нещо за тази държава,всичко ви се пише на ***"
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прав е 69 - през Май не се крадеше ! Но през Януари .... Април и Юни, Юли ... Декември !
70
3
 
5
 
! Отговори
Ренитуууууу преди 13 години
За това е виновен Сергей, той даже е виновен и за световната икономическа криза! Това между другото съобщиха световните агенции, не го е казвал Б.Б.
69
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 69 "Абе май при Костов спря да се краде" Голям виц ще си го запиша ! ! !
68
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе май при Костов спря да се краде,спомнете и СИК ВИС,Орион ,Чорни и как ги навря в миша дупка след това..освен това успя да отърве държавата от фирми които изсмукваха милиони от държавния бюджет --Еее някой нямаха възможност да грабят повече и затова реват срещу него сега..
67
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
МАРТИН Е НАИ ДОБРИЯ ПОЛИТИК
66
14
 
9
 
! Отговори
Да така е... преди 13 години
Да не се заблуждаваме,Костов е добър политик.Мисля,че той може да измъкне страната ни от тази криза.
65
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
При Костов България бе разграбена от мафията, най-вече от мутренската част на мафията. Сега какво да се промени - да се върне времето назад ли?
64
6
 
13
 
! Отговори
здсщскш преди 13 години
МАРТИНЧО, ПРАВИШ ЛИ РАЗЛИКА МЕЖУ ДЕМОКРАЦИЯ И ДЕМАГОГИЯ....МЕЖДУ ПРОЗРАЧНОСТ И ЗАБЛУДА?
63
5
 
11
 
! Отговори
Joy преди 13 години
Голям *** тоя ...
62
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
МАРТИНЧО ТИ ОТКРИ ТОПЛАТА ВОДА!ЧЕ ТАЗИ ПЕСЕН Я ПЕЕ ВСЯКО ПРАВИТЕЛСТВО,КОЕТО ДОЙДЕ НА ВЛАСТ.ВИНАГИ СМЕ НА ПЪРВО МЯСТО,ОТЛИЧНИЦИ И МИЗЕРУВАМЕ КАТО ЗА СВЕТОВНО.
61
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ГРЯХ НА КОСТОВ Е- И З Л Ъ Г А Н И Т Е Н А Д Е Ж Д И НА Е Д И Н Н А Р О Д
60
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е ако си някое *** на дърт *** и достатъчно си се налапал,може и да убеждаваш да останат кадърните хорар да останат и да ти слугуват,но май няма да познаете,така ще ви запустеят и откраднатите заводи и постоените хотели и магазини,защото за тази работа се иска акъл,не само нагласт ...
59
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Правителството на Костов тогава беше първото НЕкомунистическо такова от 10г. и естествено получи цялата подкрепа на запада. Да, подкрепиха ни и с валутния борд и това бяха задължителни мерки, но...всеки що-годе добър икономист и управник щеше да направи същото. Костов управляваше тоталитарно, смачка всички свои политически опоненти, с разследване, обвинения и всякакви други мерки, а и мнооого краде, мнооого...просто доста добре се прикри, но...ако беше толкова читав, дали щеше да спечели 5% ??
58
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Затова всички българи успяват на запад и не искат да се връщат, защото ги прогонваме с подобни определения. Всеки има право на мнение, а че е потърсил щястието си извън БГ няма нищо лошо. Никой не е длъжен да стои в тази простотия тук. ВЪпрос на избор. А българина си е българин и на другия край на света. Сега, че е фен на Костов не го прави НЕбългарин. Все пак малко толерантност. А иначе си права за Костов.