Костов: Няма действия срещу кризата

"Да не спекулираме с 1,8%, увеличението на осигурителната вноска е 10-11%"
Обновена: 24 окт 2010 12:23 | 24 окт 2010 12:01,
188
Костов: Няма действия срещу кризата
Снимка: БГНЕС

Внесен е вече бюджетът на здравеопазването и на НОИ. Вече е ясно какво иска да реализира правителството като политики. Ясно е за какво отидоха толкова много усилия, за какво се преговаряше, ясни са нещата.

Това каза пред БНР Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция и лидер на ДСБ.

Цялостното ни отношение към всичко това ще стане ясно във вторник на парламентарна група, след като анализираме цялостната ситуация, допълни Костов. Тогава ще заявим позициите си.

Вероятно във вторник ще кажем как ще гласуваме или още една седмица ще уточняваме как да постъпим. Няма реформи и няма действия срещу кризата, няма мерки, категоричен бе Костов.

Не е реформирано болничното здравеопазване. Там предстоят много сериозни мерки, но дали това са тези, които са набелязани, аз много се съмнявам, подчерта лидерът на ДСБ.

Бюджетът се атакува от политическия център. Вътре в тези атаки влязоха всички на практика, които имат сериозно отношение към управлението на страната, което означава, че ГЕРБ ще се измести силно вляво, поясни Костов.

1,8 пункта увеличение на осигурителната вноска – това е над 10%, защото 16% се плащат в момента, като сложите 1,8, това са малко над 11% увеличение на парите, които реално осигуряващото се лице и работодателят трябва да увеличат вноската към НОИ, каза Костов.

Това е смисълът, нека да не спекулираме с 1,8, всъщност увеличението е 10-11%. Ако един работодател внася 10 000 лева за осигуряване, сега трябва да внася близо 12 000 лева, което е сериозно увеличаване за него.

Същото се отнася и за хората, които се самоосигуряват. Това са пари, които на практика се отнемат на работниците, категоричен бе съпредседателят на Синята коалиция.

Това са пари на работодателите, които са ги дали на работниците, а работниците са ги дали на частни фондове. Никой не може да влиза между частни отношения. Това е лична собственост и ако някой ми каже, че аз нямам право да се разпореждам с нея, а вие ще се разпореждате, защото сте държавата, това е нахлуване в частните отношения. Това не е никаква пенсионна реформа, категоричен бе Иван Костов.

Целият дебат по бюджетните политики, които правителството ще осъществява, трябва да става вътре в парламента, правителството трябва да търси съюзници в парламента за подкрепа, каза Костов.

Преобърна се политическият диалог, дебатите и диалогът, ако бяха водени с нас, със сигурност щяхме да напреднем много повече, заяви още лидерът на ДСБ.

Сигурен съм, че който иска в момента смяната на финансовия министър, това означава, че иска правителствена криза, защото много трудно ще се намери човек, който от името на този финансов министър да довърши неговата работа, като изпълни актуализирания бюджет и изпълни неговата проектобюджетна политика за следващата година, заключи Иван Костов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Костов,съжалявам,че си се родил в държава пълна с изродени чудовища.Ако беше някъде другаде,със сигурност биха те оценили и биха ти били благодарни цял живот,за това,което би направил за държавата.
112
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
A za6to myl4a !? Za6toto razbra, 4e kakvoto i da govori stadoto ne moje da go razbere! Stadoto ne razbira ot normalno govorene, ot logi4no mislene. To se pod4inqva na stadniqt instinkt, nejelanie za promqna, super ograni4eno mislene i t.n. Nie imame Mafiot za premier!? Kakvo moje da govori tova !?
111
1
 
17
 
! Отговори
кочо преди 13 години
КОСТОВ НЯМА И ДА ИМА ДОКАТО СА НА ВЛАСТ ,ТЕ КОНСУЛТИРАТ ,НЕ ДЕЙСТВАТ
110
6
 
29
 
! Отговори
ot UK преди 13 години
Костов бил продал предприятията - ами какво да ги прави !? Той ли да ги управлява!? Нали предприятията трябва да имат собственици за да вървят добре. Това, че *** ги изкупиха и провлиха някои от тях това не е вина на Костов. Нима ако бяха държавни щеше да е по-добре!? Вие все още очаквате някой бащица като сегашният борец-мафиот да се грижи за всичко. Евтин популизъм, вместо промяна на закони и реални резултати. Народа не е дорасъл да разбере или заслужи Костов. Mного, много жалко.
109
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Надуши старият лешояд аромата на *** и живна:)))
108
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Костов-Мостов... ама за осигуровките е прав човека... По време на криза е недопустимо да се взема от заплатите на работещите и да се дава под формата на социални придобивки на неработещите(в мнозинство ***)..
107
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Komandira e po-umen ot stado komuneta........iskam da vidia Kostov premier pak
106
3
 
22
 
! Отговори
1234 преди 13 години
А всички неграмотници тук, дето ръкопляскат на Герб, да се обадят след 2-3 месеца, когато ще вият от глад и безпаричие и пак ще плюят то гадните работодатели и ще величаят милиционера ББ. Нищо, хак ви е. На *** селяни - *** управници им се полагат!
105
1
 
23
 
! Отговори
1234 преди 13 години
До 110 - Ти явно никога не си бил работодател, нито си плащал собствените си осигуровки. За 20 човека, осигуровките няма как да бъдат 400 лева, дори да са на минималната заплата. Има минимален осигурителен праг, който е 420 лева и се плаща върху него. Не знам защо се изказваш без да имаш елементарна икономическа грамотност. Поне си погледни фиша на заплатата и после плямпай тъпотии по форумите!
104
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ама още как е в парламента не ми е ясно ?
103
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе вие нормални ли сте??????????ЗАБРАВИХТЕ ЛИ КАК *** МЪЛЧА ЦЯЛА ГОДИНА???
102
1
 
15
 
! Отговори
do 89 преди 13 години
gluposti. Towa e polowinata istina. Imaha ogromni aktiwi. Samo srebyrniq filtyr na ATZ-to w Stara Zagora se go prodadoha w Germaniq za 15 miliona!!! Wsi4ko neprodawaemo za skrap. Stawa duma za MILIONI i MILIARDI, koito UMI6LENO bqha razgrabeni ot zawodite. Edin mnogo iskusen scenarii, kojto prodylji 4ak do dne6no wreme s Kremikowci.
101
9
 
18
 
! Отговори
за 104 преди 13 години
"Като имаш 20 човека смятай колко са ти осигуровките !"Ще ти сметна. Увеличението на осигуровките плащани от работодателя за 20 човека ще е максимум 400 лева, дори заплатите ви да са и повече от 3000 лева. Има таван от 2000 за осигуровките. Така че плача на Костов си е просто пиар изява и нищо повече.
100
4
 
19
 
! Отговори
до 103 преди 13 години
Бе човека по-надолу ти направи сметката върху средния осигурителен доход за страната за последния месец. И е абсолютно прав. Т ими давах пример с заплата 3000 хиляди ми дори и 20000 да е тя се осигурява върху 2000 лева това е тавана, но има и осигуровки върху 120 лева минимална заплата на 4 часов рработен ден например. Така че макс. осигуровка скача с 20 лева , за да плати 2000 повече работодателя трябва да има мин 100 работника с мин . 2000 лева заплата. Сега разбра ли.
99
10
 
18
 
! Отговори
do Kostow преди 13 години
Kostow, za6to ne razkaje6 za twoqte WELIKA priwatizaciq? A? Za6to ne kaje6 ot kyde idwa krizata. Za6to ne kaje6, koq mutra dyrji zawod Beroe w SZ. Za6to ne kaje6, koj narqza na skrap ATZ-to w SZ. Za6to ne kaje6 na koj kelner i koq mutra razdade stoticite zawodi iz cqlata strana? I te s sobstwenata si nekadyrnost i prosta6tina gi sysipaha. Q kaji kak ni se skapa indurstriqta. Ti leke takowa mirizliwo si za dojiwoten ZATWOR!!!
98
10
 
17
 
! Отговори
хахахахахаххахах преди 13 години
Костов!
97
0
 
14
 
! Отговори
Ташунко сапа преди 13 години
политическа икономия и ИКОНОМИКА едно и също ли е вече,при нас в прерията ги учим като различни науки ,ама ние сме назад в развитието си ,там при вас може да е друго ,при такива изявени преподаватели дето ги имате ,знае ли се
96
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Костов разграби държавата!Разпродаде за 1$ квото се сети.Вие които все още го харесвате сте ***!!Тези предприятия имаха дългове НО ИМАХА И МНОГО АКТИВИ.Когато фалираха в последствие имаха САМО ДЪЛГОВЕ.Българите в масатата са силно неграмотни и наивни селяци които можеш да ги лъжеш както си искаш.БАЛЪЦИ.
95
1
 
21
 
! Отговори
103 преди 13 години
какви 2 лева бе хора, стегнете се. Казвам ви, че в IT брашна заплатите са ДЕКЛАРИРАНЕ в повечето фирми, ние сме една от тях. Заплатите са по 2000 - 3000 лв чисто на месец. Като имаш 20 човека смятай колко са ти осигуровките !10-11% промяна има ефектИ ако преди кризата щях да кажа "колкото - толкова", то сега работата е в ПЪТИ по-малко, а персонала се стараем да си го запазим максимално. Резултат = бюджетът е по ръба непрестанно.Не е сложна сметка, не всички работодатели са "пумияри"
94
3
 
15
 
! Отговори
до 97 преди 13 години
Е и ти сега искаш да кажеш че като ти увеличат осигуровката с 2,5 лева и заради 2,5 лева ще освободиш 1 работник, едва ли някой ще ти повярва че е така.