Парафирахме окончателно "Южен поток"

До края на 2010 г. сме готови и с техническия проект за АЕЦ "Белене"
Обновена: 13 ное 2010 19:04 | 13 ное 2010 18:45,
502
Парафирахме окончателно "Южен поток"
След края на срещата Борисов подари на Путин кученце. Снимка: БГНЕС

Споразумението за създаване и устава на съвместното дружество за изграждането на българския участък от „Южен поток“ бяха подписани в присъствието на премиерите на България и Русия Бойко Борисов и Владимир Путин.

Подписи под документите сложиха изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Мая Христова и председателят на Управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер.

БЕХ и „Газпром“ ще участват с по 50% от капитала си в дружеството „Южен поток България“ АД , което ще бъде регистрирано у нас. Споразумението предвижда възможност за заместването на Енергийния холдинг от правоприемник.

„С подписването на днешното споразумение за „Южен поток” правителствата в следващите 5-6 мандата ще получават над 2 милиарда в бюджетите си“, заяви българският премиер след края на срещата. По думите му страната ни работи и по проекта „Набуко”, така че действително България да бъде газов център.

Владимир Путин определи газопровода „Южен поток“ като проект с огромно общоевропейско значение и един от най-важните в отношенията между двете страни.

Още по темата

Руският премиер акцентира върху бъдещето на АЕЦ „Белене“ и съобщи, че до края на годината ще бъде одобрен техническият проект на централата.

„Отнасяме се с голямо уважение към позицията на българския премиер, който настоява този проект също да стане общоевропейски“ , каза Путин и подчерта, че руската страна е готова да работи в максимално благоприятен за България режим и с присъединяване на западни компании към него.

Стойността на централата обаче остава неясна. Путин заяви, че Русия е готова да назове крайна цена за АЕЦ „Белене“ още сега, но това е въпрос, който трябва да се съгласува с българска страна.

„България има крайно негативния опит, например с „Цанков камък“, когато се обява една цена, а с анекси се добавят нови суми, които понякога надвишават цената в договора 2-3 пъти“, коментира от своя страна Борисов.

Тойи отново посочи, че реалната стойност на централата не е такава, каквато е обявявана досега.

Българският премиер определи отношенията между двете страни като прагматични и подчерта, че никога не са обвързвали един проект с друг.

По отношение на цената на природния газ, Владимир Путин заяви, че тя се определя на пазарен принцип, възоснова на цената на петрола, а не се определя от „Газпром“.

„Южен поток" изобщо не е свързан с цените на природния газ", допълни Путин. Той се обяви за премахването на посредниците при доставките на газ за България.

По време на днешната визита бе подписано и споразумение за прилагане на договор за социална сигурност между България и Русия. Документът бе подписан от българския социален министър Тотю Младенов и зам.-министъра на здравеопазването и социалното развитие на Русия Юрий Воронин.

Българският министър-председател изтъкна, че споразумението е от особена важност, тъй като засяга над 60 000 души.

След края на съвместната пресконференция между двамата премиери Борисов подари на Путин българско овчарско куче.

След това руският премиер се отправи към президентството за среща с Георги Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


502
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
409
1
 
3
 
! Отговори
бакал преди 13 години
Казах ти, че си неинформиран. В момента транзитираме по 17 млрд куб. м. руски газ годишно. Собствеността върху тръбите е 100% и таксите достигат около 100 млн долара.65 млрд. куб. м. е максималният капацитет на Южен поток, който обаче прогнозируемо може да бъде достигнат едва през 2020 година. Дотогава очакванията са, че ще бъдат транспортирани около 50 млрд. куб. м. газ годишно (оптимистично според мен, но да не се заяждаме). Направи си сметката сега :)
408
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЩЕ изядем голямото дърво... Бойко се прави на голям тарикат.
407
2
 
5
 
! Отговори
COPY :::)))))))))) преди 13 години
BIG AL...Руслане , ТЕ си искат да има САМО едим магазин - за Москвичи и толкова ..Не можеш да обясниш на гулия, че трябва да има ИЗБОР на коли - нови , стари , всякакви - тръбопроводи..Искат да си чакат Ладата, на каквато цена каже партиятя , и когато - след 10-15 години- КАЖЕ ..Сложно е руски роб , крепостен , ТОВА да разбере ..Не си губи времето..Аиде...:)))))
406
0
 
0
 
! Отговори
? преди 13 години
a ot Balgaria kade 6te otiva trabata?
405
2
 
0
 
! Отговори
сметка преди 13 години
За какви транзитни такси ми говориш в момента,за къде транзитираме и КАКЪВ ОБЕМ в момента,това май не ти е ясно.През "Южен поток" ще транзитираме 65 млр.кубометра годишно!Сега колко десетки кубометра транзитираме и за къде?
404
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
кой е вкарал проекта Белене през 1981 _ кой ? сега сме 2010 - 2011 !!!
403
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре де, на Бойко не му ли дожаля за кучето?Кой знае къде ще го захвърлят сега като нежелан подарък!Дано поне го дадат на някой, който да се грижи за него!
402
6
 
7
 
! Отговори
BIG AL преди 13 години
Класически снимки , на безспорни руски шутове, слуги ТРЪГНАХА българските милиарди на ..вятъра..Борисов е едно жалко недоносче ,което говори глупости- след 15- 20 години , щяло да има полза и прочие)))като Тошо..и неговия комунизЪм..Историята се повтаря..Това недоразумение, вкарва Бълкгария -СЕГА пак в блатотоСЕГА обаче тези 2-3 години започва НОВОТО ограбване на бедна България..И както до сега нешастието идва ПАК от изток ..Най- долната прослойка на българския народ- от много години вече са руските ***, робите на Русия ..Няма държава прокопсала , когато я управляват червени , ГУЛИИ.. Няма такава ..Готови са ОЩЕ едно поколение българи- да си отиде ЗАЛУДО..Така става , когато тодорживковци /борисовци/ управляватКагебистчетат , /кадесарчетата/ искат пак и пак да обират България..Друго не могат .
401
6
 
7
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 13 години
Искаме ОБЩАТА снимка на руските шутове, ЗАЕДНО : ГОЦЕ , ГЕЯ , Р.Овч. и Б .БорисовС ордени , руски , за добре продадени БЪЛГАРСКИ национални интереси !!!!
400
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не е казано НИКЪДЕ 2,5 (ДОЛАРА)- ??? точно това е, че не е спомената валутата !пак ще гриземе дърво !
399
5
 
3
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Аз немога да разбера злобата на някои хора тук!Щом като ще влиза нещо в приходната част на бюджета има ли значение милиони ли са или милиарди за дълги години напред.Важното е че братушките ще си плащат за транзита.Интересното е новите ни "приятели"американците с какво допринасят за благосъстоянието на държавата ни освен с военни бази и приток на наркотици и престъпност? Това е въпроса-оставете Путин и Русия,те могат и без нас,но изглежда ние неможем без тях и това е факт с 20 год.давност!
398
4
 
3
 
! Отговори
Dupedavec преди 13 години
...така че действително България да бъде газов център...правописна грешка - ГЪЗОВ център сме и ще бъдем! Споко!
397
1
 
2
 
! Отговори
бакал преди 13 години
Престани, човек! Няма такова нещо - изключително неинформиран си. Тия 2.5 млрд долара може да е стойността на частта от газопровода, която ще минава през България, но не и годишните приходи. Транзитните такси, които ще получава България, са по-ниски от досегашните, защото собствеността върху тръбата ще е само 50% и затова при прогнозираните количества транспортиран газ няма приходите как да достигнат 150 млн долара годишно поне до 2020 година.
396
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
зашто бе , ти да не би да се засегна , какво те спровоцира ...истината .
395
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На Белене тури му пепел. Това е много опасно както играта с елекричеството е опасна.
394
1
 
3
 
! Отговори
до Киро преди 13 години
Добре сега да поясним . Магна Булгария е превземат и унищожават Монголо татарите. Иван Грозни превзема и избива всичко живо Казанското ханство ,. Патриарха е БЪЛГАРИНА ГРИГОРИИ ЦАМБЛАК . ЗА азбуката си прав. Да никои не мисли за нас . НИЕ ЩЕ СИ ПАЗИМ БЪЛГАРИЯ .За склавяните - 10 процента от нас са склавяни по ДНК експертизи и не само
393
1
 
1
 
! Отговори
сметка преди 13 години
Най-интересното е,че същата цифра я каза и Бойко,а там преводач не ни е нужен.
392
0
 
1
 
! Отговори
чакарака преди 13 години
Педофил си ти Кирченце щом като зяпаш в гуглето монтажи и от там събираш материал за "ръкоделие"
391
4
 
5
 
! Отговори
бакал преди 13 години
Ако е казал 2.5 млрд долара приходи за България, значи Е лъжец и то от най-големите. ;)Но все пак смятам, че или е била грешка на преводача, или ти като неинформиран рашафил си разбрал погрешно. Прогнозираните приходи за България от Южен поток са около 131 млн. долара годишно. Точка.
390
1
 
4
 
! Отговори
чудо преди 13 години
Напълно съгласен със теб. Да ама не можеш да го обясниш на неадерталците те си знаят пещерата и не искат да си покажат носовете на вън и да се огледат .Обаче има надежда човека е мъжкар и иска да работи ,даржи на думата си иии.. Другари няма да е далече времето когато ще получите партиино нареждане от много високо място . ДА СЕ ПОДКРЕПЯ БОРИСОВ . НЕ Е ЛОШО ДА ГО ЗАПОМНИТЕ ДОБРЕ И СИ ГО НАПИШЕТЕ НА ЧЕЛАТА. е някои от вас ще се самообият и какво от това други ще са наи върлите потдръжници ,