Трайков: Договорът за "Белене" е каша

Нищо страшно нямало да стане, ако не построим централата
Обновена: 29 ное 2010 14:55 | 29 ное 2010 10:10,
193
Трайков: Договорът за "Белене" е каша
Снимка: БГНЕС

“Договорът за АЕЦ "Белене" е една каша. В него няма записана ясна цифра за неустойките, които България трябва да плати. Те ще зависят от пропуснатите ползи“, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

„В момента по АЕЦ "Белене" имаме споразумения и серия от анекси, но основни неща не са договорени“, уточни министърът пред Нова телевизия.

И България, и Русия имат интерес при предстоящите разговори интересите им да се срещнат, смята Трайков.

Той отказа да коментира тактиката на преговорите, но посочи, че и двете страни имат претенции към финансовия модел.

Затова БЕХ е наела авторитетна банка, която да направи нов критичен преглед на финансовия модел. Това ще струва на България само няколко милиона, заяви министър Трайков.

Той отбеляза, че резките изказвания и от двете страни по АЕЦ "Белене" са част от тактиката на преговорите.

Няма нужда да работим по нещо, което може да ощети данъкоплатците, категоричен е министър Трайков.

Той е убеден, че ако решим да спрем строежа на "Белене" днес, няма да имаме никакви проблеми, защото имаме и други възможности.

„Но ако в един по-напреднал етап решим да направим това, когато тези възможности вече не са налице по някаква причина, тогава ще бъде проблем. Във всеки един момент възможностите са различни", обясни министърът.
 

Изявлението на Трайков беше по повод твърденията на "Росатом" от миналата седмица, че строителството на АЕЦ "Белене" ще струва не по-малко от 6,4 млрд. евро, или 64% оскъпяване спрямо цената, с която е спечелен договорът за централата в края на 2006 г.

Руската компания поиска да влезе като акционер минимум с блокиращ пакет в централата, с 30-40%, и отново заплаши с неустойки при спиране на проекта.

Още по темата

 

"Искам "Набуко" да тръгне възможно най-скоро, защото решава и двата ни основни проблема – с трасето и източника на газ, докато "Южен поток" – само един – с трасето", каза още Трайков.

Той е категоричен, че "Набуко" е по-пазарно ориентираният от двата проекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: АЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
5
 
5
 
! Отговори
физик преди 13 години
Ако не се построи тази централа, след няколко години тока вече няма да достига, защото Козлодуй не е вечен и му изтича ресурса. Това обрича България и следващите поколения на пълна мизерия.
118
2
 
1
 
! Отговори
работещ преди 13 години
И с три пъти по-големи букви да го надраскаш, пак ще е лъжа, че в УАСГ не се вълнували от политика. От раз се сещам за поне 4рима заместник-министри, преподавали/ще в УАСГ и за поне двама сини. И все по-некадърни пишман инженери излизат от УАСГ. От ВИАС излизаха поне на някакво, макар и не много високо, ниво. Сега съвсем за нищо не ставате, повечето.
117
1
 
0
 
! Отговори
до 125 преди 13 години
Абсолютно си прав.
116
1
 
2
 
! Отговори
Lehr преди 13 години
Загрижил се Траичо за данъкоплатците... Как ли пък не, данъците растат скокообразно,най-вече в големите градове, а София продължава да разнася вонящи бали из страната, за което ние също плащаме, а да не говорим за потърпевшите, приели да складират софийската воня.
115
1
 
4
 
! Отговори
Коментарче преди 13 години
Народа ще плати 1 000 000 000 по договор, ако не се споразумеят за анулиране според .... и ще се отървен от този "проект". Да си ги дондуркаме БСП смехчовците векове напред.
114
3
 
1
 
! Отговори
работещ преди 13 години
А вие ви специалност "автоматика" в ТУ учили ли сте някоя икономическа специалност или пък някоя строителна. Защото електропреносните мрежи се изграждат от строително-монтажни фирми, не от фирми по автоматизация, а консумацията не електроенергия не нараства "паралелно с техническото развитие на човечеството", както са те учили в някой червен кръжок, а си е сериозна икономическа тема със значителни маркетингови аспекти, от която явно хал хабер си нямаш.
113
2
 
2
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Кои сте вие, бе момченце, нали сам каза, че си завършил автоматика в ТУ и че маркетингът били глупости. Какво разбираш от енергетика и какво от икономика?
112
3
 
2
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Да допълним, освен че си нагъл червен ***, си и неграмотен. Даже не знаеш, какво е било ВИАС.
111
3
 
3
 
! Отговори
работещ преди 13 години
ВИАС, червен ***, не е университет, а Висш институт за архитектура и строителство. Днес, същото ВУЗ се нарича Университет за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). А червени *** като тебе и във ВИАС и в УАСГ винаги е имало в изобилие.
110
2
 
7
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Недай да лъжеш, бе наглец ли си, *** ли си или и двете! КРЕМИКОВЦИ НИКОГА НЕ Е БИЛ НА ПЕЧАЛБА! НИКОГА! Хрантутеха ги (или "ви") , за да гласуват(е) за който трябва (преди това, за да пуши коминът и да отчитаме социалистически растеж). А за АЕЦ Белене изобщо не се изказвай като гледам, колко ти е акълът червен. Ако 6,4 милиарда ти е "добра цена", бръкни се и ги плати. или пък ги искай от ЦК, чрез ППО, ВПО, РК, ОК и ГК. Нали знаеш, какво значат съкращенията за Партията ти-майка.
109
2
 
7
 
! Отговори
Бай Счети преди 13 години
Тъй, тъй чоджум. Само як пазарлък!
108
3
 
2
 
! Отговори
Георги преди 13 години
До 111. Кремиковци много години било печелившо предприятие. ... Е то остава да е било губешо от самото начало. много умно И Кремиковци и Химко и други са били печеливши, но след 30 години работа не можеш да се конкурираш със старите си производствени линии. Трябват нови линии. А нашите искат да печелят със стари и амортизирани предприятия. Не става. Що се отнася до АЕЦ Белене веоятно и 6,4 млрд. са добра цено , но трябва да кажат експерти.
107
2
 
4
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 13 години
"Ако можем да построим с аналогични параметри за 6 милиарда, защо да плащаме 6,4" - съгласен съм 100%, но можем ли? Може ли друг да построи ТОЗИ ТИП централа по-евтино и ПО-НАДЕЖДНО?И стига с това набутване - ами гледат си интереса. Значи ние хем ръмжим по руснаците, че 45 години сме им били комунистически сателити, хем сега когато сме равноправни с тях, сме недоволни, че не ни покровителстват с по-тънка тарифа - я за газта, я за АЕЦ2...И аз искам днес АЕЦ Белене за 3-4 млрд. ама няма откъде.
106
1
 
0
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
Никой не обижда ВИАС! Но стане ли въпрос за енергетика мисля, че е по-редно да се обърнете към нас :)
105
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Комбината КРЕМИКОВЦИ и АЕЦ БЕЛЕНЕ са проекти с подобен недалновиден замисъл. Защо да забравяме милиардите загубени в Кремиковци и да не си вземем поука?
104
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всъщност излишно е да спорим, тъй като така или иначе КРЕМИКОВЦИ е ТРУП.Но знай, че този труп НЕ УМРЯ САМ, а беше УМИШЛЕНО УБИТ. Просто това исках да ти кажа. Естествено пак заради пустите му КОМИСИОННИ.
103
0
 
4
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
А във виас учили ли сте за електро-преносни мрежи и как консумацията на енергия нараства паралелно с техническото развитие на човечеството?
102
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
#116, Големи европейски металургични предприятия са близо до евтин морски транспорт, използват собствени въглища и желязна руда и са построени от хора които не са завършили рабФак.КРЕМИКОВЦИ Е ГУБЕЩО ПРЕДПРИЯТИЕ и е нанесло непоправи щети на Българската икономика и благосъстоянието на населението.Искам да знаете че сумите за дотации на Кремиковци се пазят в архивите на министерството на промишлеността и всякакви късокраки лъжи за печалба са смешни.
101
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как се роди идеята за АЕЦ Белене?>> Площадка Белене е утвърдена за изграждане на втора АЕЦ у нас с Постановление 9 от 20 март 1981 г. на Министерския съвет. На някои неграмотен комунист му е щукнало да прави АЕЦ.
100
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
113 - Аргументите ти против Кремиковци са доста архаични. Него така и така го няма вече, но само да те светна по някои въпроси, които ти си чел по вестниците, а аз съм ги видял с очите си.Изтърканата плоча, която се въртеше, че Кремиковци е построен далеч от рудни залежи беше до едно време актуална. Но само до едно време. От 1998 г. всичките големи ЕВРОПЕЙСКИ МЕТАЛУРГИЧНИ КОНЦЕРНИ работят с руда от Южна Америка и Китай. Но това ти няма как да го знаеш. Оборудването беше старо, много много старо и поради тази причина (като се отличи амортизацията), себестойността на произвежданата в Кремиковци стомана беше изключително ниска (към това се добавя и ниската цена на труда около 1000 лв заплата, при средна в бранша 7 хил.евро разбира се в цивилизованите страни). Кремиковската стомана беше конкурентна на международния пазар на метали, защото естествено че качеството й беше по-ниско, но около 10-20% по-ниско от това на евростоманите. Но забележи, цената й беше 2-3 пъти по ниска от същите марки стомани. Именно заради това, Кремиковци бе доведен УМИШЛЕНО до фалит. За да направим отново МИЛИ ОЧИ на новите ни Господари.