Трайков: Договорът за "Белене" е каша

Нищо страшно нямало да стане, ако не построим централата
Обновена: 29 ное 2010 14:55 | 29 ное 2010 10:10,
193
Трайков: Договорът за "Белене" е каша
Снимка: БГНЕС

“Договорът за АЕЦ "Белене" е една каша. В него няма записана ясна цифра за неустойките, които България трябва да плати. Те ще зависят от пропуснатите ползи“, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

„В момента по АЕЦ "Белене" имаме споразумения и серия от анекси, но основни неща не са договорени“, уточни министърът пред Нова телевизия.

И България, и Русия имат интерес при предстоящите разговори интересите им да се срещнат, смята Трайков.

Той отказа да коментира тактиката на преговорите, но посочи, че и двете страни имат претенции към финансовия модел.

Затова БЕХ е наела авторитетна банка, която да направи нов критичен преглед на финансовия модел. Това ще струва на България само няколко милиона, заяви министър Трайков.

Той отбеляза, че резките изказвания и от двете страни по АЕЦ "Белене" са част от тактиката на преговорите.

Няма нужда да работим по нещо, което може да ощети данъкоплатците, категоричен е министър Трайков.

Той е убеден, че ако решим да спрем строежа на "Белене" днес, няма да имаме никакви проблеми, защото имаме и други възможности.

„Но ако в един по-напреднал етап решим да направим това, когато тези възможности вече не са налице по някаква причина, тогава ще бъде проблем. Във всеки един момент възможностите са различни", обясни министърът.
 

Изявлението на Трайков беше по повод твърденията на "Росатом" от миналата седмица, че строителството на АЕЦ "Белене" ще струва не по-малко от 6,4 млрд. евро, или 64% оскъпяване спрямо цената, с която е спечелен договорът за централата в края на 2006 г.

Руската компания поиска да влезе като акционер минимум с блокиращ пакет в централата, с 30-40%, и отново заплаши с неустойки при спиране на проекта.

Още по темата

 

"Искам "Набуко" да тръгне възможно най-скоро, защото решава и двата ни основни проблема – с трасето и източника на газ, докато "Южен поток" – само един – с трасето", каза още Трайков.

Той е категоричен, че "Набуко" е по-пазарно ориентираният от двата проекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: АЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пак ги натиснаха от Вашингтон. Набуко бил по-пазарен... АМИ ЗАЩО ПОДПИСА ДРИГИЯ---------------- Набуко е два и половина пъти по-евтин от Южен поток.А за последния е подписано само съглашение са проучвателни работи, до започване на строителство има мнооого време. Истината е, че той вече е неизгоден и за руснаците.
138
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако в последните 7-8 години строяхме Белене, вместо да храним ***, тя вече щеше да работи !!! --------------- ... на загуба.
137
1
 
2
 
! Отговори
бафанабафана преди 13 години
каша е у главата на това провинциално ***! Много по-умни хора от него са го правили, и е нормално провинциалист със семпли интелектуални възможности да гледа като мишка у брашно на тази нелека материя! Това не е договор за наем на сергия, а многопластов документ. На първо време да седне и да чете, а не да плямпа глупости! Невежа!
136
0
 
1
 
! Отговори
iva преди 13 години
ако имаше неустойка тя щеше да се дължи без да е нужно да се доказва конкретна вреда - достатъчно е неизпълнение на задлъжението за което е уговорена. Наличието на клауза за неустойка не ограничава кредитора да търси реалните си вреди и пропуснати ползи и над този размер, ако успее да докаже такива.
135
2
 
8
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Ако в последните 7-8 години строяхме Белене, вместо да храним ***, тя вече щеше да работи !!!
134
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Няма нужда да работим по нещо, което може да ощети данъкоплатците, категоричен е министър Трайков.АМИ СПРЕТЕ ДА ХРАНИТЕ М***АЛИТЕ С ПАРИТЕ НИ, БЕ !!! Значи за енергийната независимост на България пари няма, ама да се хвърлят по над милиард годишно за издръжка на престъпните и мързеливи *** - за това пари винаги има !!!
133
0
 
2
 
! Отговори
mitko преди 13 години
ot edna malka durjava da stane tolko nezavisima..ai ..ai
132
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да не ти приседне кафето като вземат да аварират мрежи тази зима.
131
1
 
4
 
! Отговори
outsider преди 13 години
По строителството на АЕЦ "Белене" е имало постоянно движение по модела "крачка напред-две назад" и затова още е на проектна готовност и с поръчано основно оборудване. Най-голямата грешка е спирането на строителството по времето на правителството Димитър Попов. Проектът е изгоден преди всичко за България, макар че очевидно никой няма да се съгласи да го строи без печалба.
130
5
 
6
 
! Отговори
spartak преди 13 години
Как да не е каша като ще дадем пари на руските кучета да ни продават ток.
129
4
 
3
 
! Отговори
Хамериканец преди 13 години
Пак ги натиснаха от Вашингтон. Набуко бил по-пазарен... АМИ ЗАЩО ПОДПИСА ДРИГИЯ< БЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!?!?!?!
128
0
 
1
 
! Отговори
лусифер преди 13 години
как сме със субсидиите...
127
4
 
5
 
! Отговори
KOI преди 13 години
KOITO ISKA AEC , RUSKI ATOMEN SAMOVAR , SAMOLET4ETO I V MOSKVA ! OSTE POMNIM POSLEDNIA VZRIV , CERNOBIL !!!!
126
1
 
6
 
! Отговори
СССРейчо преди 13 години
КАША, ама не наша..................Такую кашу любят только красние мафиоти......ГЕРБ ще ги обслужи, май....
125
5
 
11
 
! Отговори
пешо преди 13 години
Кашата е в главите на управляващите. Забърква я чичо Сам, защото не му е удобна силна Балканска енергетика. Ще престанем да бъдем послушни.
124
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
- - банк
123
6
 
9
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
"Това ще струва на България само няколко милиона, заяви министър Трайков."Машалла.... Само няколко, викаш... А мога ли да запитам коя е банката, дето едвам я навихте да работи за тея жълти стотинки?
122
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не е каша, а добре замислен сценарий целящ заробването ни от русия за кой ли път, осъществен от агентите им тук - ***, които пък се надяваха и да откраднат някой друг милиард покрай строежа както им е обичай.
121
0
 
4
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
ДА учили сме тъкмо 2 икономики и промишлена енергетика :), но това какво си учил в университета не е всичко, университета ти дава не повече от 30% другото сам си го набавяш като знание и умения, стига да имаш желание а не да плямпаш по форуми глупости и да се перчиш какъв университет си завършил.
120
3
 
10
 
! Отговори
слънце преди 13 години
Договорът по принцип не е каша, но тепърва може да стане попара ----- Дали обаче ще я сърбат тези, които ще я надробят, или пак народа