"Спасителната ръка" на Борисов пожали обсерваторията в Рожен

След среща премиерът склони да им отпусне 245 000 лева
Обновена: 14 дек 2010 14:31 | 14 дек 2010 14:25,
74
"Спасителната ръка" на Борисов пожали обсерваторията в Рожен
Снимка: НАО "Рожен"

Правителството отпуска 245 000 лева за Националната астрономическа обсерватория на Рожен, обяви премиерът Бойко Борисов след среща с ръководството на обсерваторията.

"Няма да затварят, да разпродават или какво ли не чух за обсерваторията ни в Рожен, тъй като там се обучават и студенти, работят по проекти. Именно това е и реформата, която искаме да направим в БАН – институтите, които работят, които са важни, които дават и необходимата информация на държавата, да бъдат второстепенни разпоредители с бюджета, сиреч да си знаят сметката, да си плащат и да си разработват своите проекти, това е всъщност и основната ни цел", каза премиерът.

Борисов изрази надежда догодина с влизане в сила на новия закон за БАН да не влиза в "подобни разговори".

Директорът на обсерваторията д-р Таньо Бонев благодари за "спасителната ръка", която правителството подава на обсерваторията "в този тежък момент".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
5
 
! Отговори
тъпанар преди 13 години
51 добре са ти рендосали празната тиква щом гледаш в канчто на гладния с заплата 240 лева и не виждаш , богатия крадлив *** се вози в розова джипка, и плюска кифтета без пари, с кинтите събрани от баламурници като теб. За това на такива тикви като теб такива управници, чалга и еван до дупка т.е. докато шаваш.
36
1
 
7
 
! Отговори
тъпанар преди 13 години
Сега остава да почнеш да гориш книги по кладите, да вдига ръката високо и да скандираш "Хаил Боко тиквата"
35
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Уважаеми pmp, изглежда не сте много умен, защото все още ви убягва факта, че България в икономически аспект е по-зле от бананова република, така че не намирам за редно да храни звездобройци. И не разбирам защо трябва да съм прочел някоя книга "по случайност". Явно за такъв фундаментален учен като вас е страшно глупаво човек да мисли първо за гладните пенсионери и после за разширяването на вселената. Представете си, че просто няма пари за такива луксове.
34
3
 
0
 
! Отговори
Анониме преди 13 години
Ах, вние комунаги-учени, лекари и какви ле още не "интелектуалци", вие сте ***, България не се нуждае от вас, ще ви направим на криви, ще се скъсвате да благодарите докато ви ликвидираме. Това е най-якото възмездие, мачкаш ги, те пищят и в същото време ти се молят и благодарят. Тепърва ще изпитвате това което трябвва да изпитате.
33
3
 
0
 
! Отговори
Министър Д. преди 13 години
Хайде, достатъчно щети понесохте около финансовия обръч, който ви спретнахме. Ние ще управляваме до 2035 г. не си мислете, че ще оцелеете дълго. Науката, образованието и здравеопазването са комунистически ***, които трябва да бъдат ликвидирани. Браво Дянков, мачкай ги.
32
0
 
18
 
! Отговори
pmp преди 13 години
Това не е вярно! На Рожен няма телескопи детски играчки. Всъщност търсенето на време на телескопи от 2 метров клас е изключително високо в световен мащаб. Аз работя на 8 метров телескоп и много добре знам, че има задачи за които този телескоп е "прекалено голям". И ако това, че телескопите на Рожен са играчки, беше вярно, защо нашите съседи се опитват да построят обсерваторий с телескопи ~ 2 метра. Лично аз съм започнал на Рожен и много добре знам какво означава Обсерваторията за България.
31
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Верно, че много пари са вкарани, за да се построи тази обсерватория, но ако няма нужда от нея-няма нужда да се наливат повече (сигурно телескопите им са като детска играчка в сравнение със съвременните)
30
0
 
9
 
! Отговори
pmp преди 13 години
Уважаеми Анонимен! Такива като вас за щастие не вземат тези решения. Астрономията е на държавна издръжка във всички цивилизовани страни. И не е на особена почит в банановите републики. От вашите коментари разбирам, че имате огромно желание да живеете в бананова република. И дълбоко се съмнявам, че сте разбрали "Малкият принц", дори и да сте го прочели по случайност.
29
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като е ДЪРЖАВНА, да ги закрият и да си търсят работа в реалния сектор. Умрял съм аз да храня звездобройци... Звездобройците са безполезно племе, четете "Малкият принц".
28
0
 
6
 
! Отговори
Ян преди 13 години
Само като се замисля, че за *** кръгово движение след моста в гр. Бяла бяха хвърлени с лека ръка 7 млн. лева и беше създадена една уникална простотия, където всеки ден или през ден става тежко ПТП, а за 245хил. лв. става такъв проблем... Явно бат Боко не знае как да си определя харчовете...И стига с това какво правили предишни - не съм червен или син или жълт или розов! Критикувам тези, които са на власт вече повече от година и половина, а не спряха да се сравняват и оправдават с предишните.
27
1
 
5
 
! Отговори
Скок преди 13 години
Ами,че ББ отпусна 100 мл лв за подслушване,които са излишен разход.По добре да ги бе дал за БАН,за здравето на БЪЛГАРИНА.То *** го има в изобилие,а и цялата здравна систима работи за ***.Не като отида до доктора/когато се наложи/ и да ми се искат пари/независимо,че си плащам осигуровките и ЗО педовно.Но моите,а и милиони пенсионери и неродени БЪЛГАРИ парите отиват за мангалпартията.
26
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бе тези нали имат планетариум, не могат ли да развият някакъв ученически туризъм там, хем ще просвещават децата, хем ще си изкарват пари. Какво само лежат като просяци на държавна издръжка...
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"След среща премиерът склони да им отпусне 245 000 лева""Директорът на обсерваторията д-р Таньо Бонев благодари за "спасителната ръка", която правителството подава на обсерваторията "в този тежък момент"."Бащицата щедро дава от собственият си джоб, а благодарният мужик му целува ръка!България в 21век.
24
8
 
1
 
! Отговори
астроном преди 13 години
За спасяването добре, защото онея горе не са добре с акъла и не е ясно какво можеха да направят. Много ме притеснява обаче, че същите тези некадърници, които си почиват на "Панпорово", искат да са от национално значение заедно с НИХМ-смешно! Ако Бойко знаеше на кой дава пари, нямаше и 1 ст да даде, ама нали мазнене, нали Дянков там...така стават нещата в БГ, не с труд, а с навеждане на глава!
23
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе всъщност каква е ползата от тази обсерватория,освен инструмент за източване на средства и заплати на някои ,които се чудят кякво всъщност правят там...наблюдавали звездите ,че и аз снощи си ги наблюдавах,ама никой не ми плаща за това ...
22
2
 
2
 
! Отговори
пловдивчанин преди 13 години
Хайде да се разберем така. Никой не искам да ми отпуска, но и моето си остава в Пловдив, а не отива при разни "амбициозни" и "работливи".
21
8
 
2
 
! Отговори
пловдивчанин преди 13 години
То бива и на мен някой да ми отпусне 245 000 лева, но явно не съм достатъчно национален или астрономически.
20
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Еей,на косъм беше да затворят обсерваторията и хората да измрат от глад...цяло чудо е че я спасихме ...
19
2
 
12
 
! Отговори
pmp преди 13 години
По времето на предишното правителство, имаше достатъчно пари за рутинната работа на обсерваторията. И никой не пееше дитирамби, че видите ли "спасителната ръка" се намеси... Само за алуминизацията на главното огледало целево бяха отпуснати съпоставими със сегашната сума средства. Това пак не беше отразено в никоя медия. Не е честно да се прилагат такива похвати на ученически побойк - притискаш слабия до станата, даваш глътка въздух и после това изкарваш това като висше благородство.
18
1
 
10
 
! Отговори
до 25 преди 13 години
Сите плюете по бай Тошо, а още има за крадене. А и кой я построи тая обсерватория ? Само да отидете до там и да я видите, ще стане ясно каква държава сме имали.