МС гони 47 дипломати. Петима нямат картончета

Борисов изтъква пред Първанов подкопаването на международния авторитет
Обновена: 30 дек 2010 07:01 | 30 дек 2010 06:55,
255
МС гони 47 дипломати. Петима нямат картончета
Снимка: Булфото

47 предложения за уволнения на посланици и генерални консули са приети от правителството, а само за 42-ма от тях мотивът е принадлежност към ДС и военното разузнаване до 1989 г.

Това съобщава в днешния си брой вестник „Труд“.

Осем генерални консули ще бъдат отстранени веднага, защото мандатите им се прекратяват от кабинета без санкция на президента.

Това са генералните консули в Ниш Георги Юруков, в Шанхай Иван Димитров, в Одрин Вълчо Марков, в Чикаго Валентин Дончев, в Санкт Петербург Георги Михов, в Истанбул Евгени Генев, в Битоля Илиян Караманов и в Мюнхен Атанас Кръстин.

Консулът в Мюнхен се освобождава поради изтичане на срока на назначението му.

Имената на останалите са в списъка на сътрудниците на службите. Георги Михов пък сам подаде оставка след огласяването му.

Илиян Караманов е изпратен като временно управляващ в Битоля от правителството на ГЕРБ. А Евгени Генев е брат на Таня Джаджева, ръководила пресслужбата на експремиера Сергей Станишев.

Още по темата

39 от приетите от кабинета предложения за отзоваване са за посланици, за които се изисква и съгласие от президента.

Четирима от тях са предложени не поради съпричастност към комунистическите тайни служби, а поради изтичане на мандата – Ради Найденов (Виена), Сергей Мичев от мисията в Мексико, която е в списъка за закриване, Петър Драгнев от Йордания и Здравко Попов от Чехия.

Останалите 35 са т. нар. посланици ченгета. Мотивът, който премиерът Борисов изтъква писмено пред Георги Първанов, е сериозно подкопаване на международния авторитет на България.

Повечето документи са подписани и оформени на 27 декември. Един по-малък транш дипломати за уволнение – само шест, е получил изходящ номер в сряда.

За всяко име има отделно решение на кабинета.

Това обаче се прави не за да се даде въможност на президента да приложи индивидуалния подход, за който настоява (да одобри оставките на едни, а други да остави на постовете), а защото практиката досега била такава, пише изданието.

В средата на декември Комисията по досиетата обяви принадлежността на около 45% от проверените ръководители (192-ма – бел. ред.) на български мисии в чужбина към ДС и разузнавателните служби на българската армия.

От тях към момента 88 са служители на МВнР, по информация от ведомството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
1
 
0
 
! Отговори
Бг преди 13 години
Ами, колкото и да ги плюете в Герб си личи, че се работи и най-важното, че на вън ги оценяват, а в бедната Бг - журналистите-драскачи и разни измислени комици и тем подобни се чудят как да ги очернят, дано дойдат млади и умни хора и да забравим завинаги за комунизма
241
1
 
0
 
! Отговори
yewmmhcxiy преди 13 години
50fTsl <a href="caofzytvwwsz/">caofzytvwwsz</a>, [url=clhyhkaqetcz/]clhyhkaqetcz[/url], [link=qblmlosbpkvu/]qblmlosbpkvu[/link], kyhhzyrorzsm/
240
2
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,Раздвоението или разтроението на личността на ГЕРБ , СДС, ДСБ и лично на Николайчо Младенов е смайваща, ако разбира се не става дума за операция - Подмени червеното другарче в чужбина със синьо гербаджийче, накратко СДС (Стани Да Седна) или операция на ДС на БКП Шенгенско пространство да, ама неДа гониш дипломатите, за това че са си вършели работата, е точно толкова тъпо колкото и да строшите ножовете и вилиците с които се храните или машата с която бъркате в огъня, защото, били произведени преди 1989 година:- Пушките убиват, но войника ги насочва, преди КГБ, сега ЦРУ- Тъмничаря държи затворниците под ключ, но съдията ги е пратил там- Дипломатите пише стандартни доклади, а тайните служби си правят извадки и ги архивират с шпионски имена, които дипломатите обикновено изобщо не знаятИСТИНАТА - Тайните служби и дипломатите по цял свят слухтят, но кого - решават ПОЛИТИЧЕСКИТЕ РЪКОВОДСТВА!!! Да сте чули, че платените Партийни секретари на БКП, офицерите и генералите от ДС или самия ЦК на БКП, насаждащи навремето КОМУНИЗМА С ТЕРОР, са укорими или виновни за нещо, станало преди 89-та???Защо тогава дипломата маша или доносника жертва на ДС на БКП, ще са виновни, а политическото ръководство, което го направлява НЕ???В същност, защо първо не изгоним шпионите на чужди държави в Правителството и посолствата ни ? Тези национални предатели, да не би да са Герои?Някой ще каже ли колко българи чужди шпиони са хванати през последните 20 години???И накрая кой е Н.Младенов и на коя тайна служба служи?- Николай Младенов е роден 1972 г. Той е син и внук на активни борци против фашизма и капитализма (Само до тук той е за гонене, защото е комунистическа креатура), а на всичко отгоре ЛИЧНО той е бил КОМСОМОЛСКИ СЕКРЕТАР на най-комунистическата гимназия, готвеща кадри за ДС в София английската. Баща му Евтим Младенов е бил дипломат по времето на Живков, служител на ДС и естествено активен член на БКП Освен това Азбукарско правило е завършилите висше образование в Англия, като Младенов, да се вербуват от Ми-5, ГРУ или ЦРУ, а понякога от всичките служби заедноА дали той не е потомствена Спяща клетка на КГБ, задействана за да не може България да влезе в Шенген, което е изгодно на ЦРУ и КГБ и във вреда на България и Е.С..?!?!?
239
2
 
3
 
! Отговори
Петър преди 13 години
Ще ги заместят с Калинки
238
2
 
2
 
! Отговори
До тарикат Гоце преди 13 години
Коледните дипломати на ГОЦЕ СЕЛЕНДУРА
237
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
nemoem da razberem zasto DS 4engetea she ima prat akcia vyn 4engetata, a te defacto ste sa vytre, u nas u BG. dosega pone behme sigurni 4e 50 agenta ne mi se meshaveha iz molovete, parkinzite i ulicite ga rovime u kofite za poveke iadene....
236
2
 
3
 
! Отговори
ХА,ХА,ХА,АААА.... преди 13 години
ЧНГ ,НА....... ВСИЧКИ ЧЕНГЕТА НА ДС ,В БЪЛГАРИЯ!ХАААААЙДЕ ,ОМИТАЙТЕ СЕ ...СЪС ЗДРАВЕ...!ЩЕ ПРАВИМЕ , ОСНОВНО ПОЧИСТВАНЕ, ОТ СТАРОТО КОМУНИСТИЧСКО ГЮБРЕ....!
235
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
на европа хич не и пука за нас. всъщност пука и. чуди се как да ни отстрани и с право.
234
2
 
2
 
! Отговори
баи ви ганя преди 13 години
смею ви се с гъзо си..........ммм да много лош материал израсна от ваз как стана и я не знам но знам какво ще стане .......
233
9
 
5
 
! Отговори
ЧНГ ЗА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ преди 13 години
.....ЗАПОЧВАМЕ ,ЧУДЕСНО!!!ЧЕНГЕТАТА НА ДС----ВЪН!!ХА, ДА Е НА ХАИРЛИЯ.....!!!!!!!ДА СИ ЖИВ И ЗДРАВ И ТИ БОЙКО!!!!1
232
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Крайно време е да се приключи с този въпрос. Но откъде ще намери МВнР толкова много опитни в дипломацията хора? Това не е шега работа. Необходими са определени умения, дълга подготовка. Дано наистина да дадат шанс на дипломати от кариерата, а не да назначават нови, без стаж в професията. Няма време за експерименти. Видяхме, за съжаление, какви я свършиха една комисарка и една калинка...Достатъчно!
231
2
 
7
 
! Отговори
за 237 преди 13 години
Едва ли...............Путин се е размекнал, нали виждаш, че провалените агенти ги награждава, вместо да ги растрелват , както е по стар руски обичай......Гоцко ще стане началник газопровод най -много.........
230
7
 
8
 
! Отговори
Радвайте се , братя! преди 13 години
Днес е хубав ден за българската демокрация! Частична деченгенезация, макар и под натиска на Европа , макар и 20 години закъсняла..........
229
1
 
7
 
! Отговори
аз преди 13 години
Може и да го гръмне някои бракониер,агент на дс или кгб...
228
7
 
8
 
! Отговори
до №232 преди 13 години
Какъв премиер бре? Тоя за нищо не го бива,та камо ли за премиер!? Ако ДС =КГБ го боцне за премиер - България ЗАГИВА ТОТАЛНО! Агент гоце е истински WHITE TRASH! ДС=КГБ АГЕНТИТЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
227
9
 
7
 
! Отговори
Грешиш! преди 13 години
Ще броим патпадъците след ноември 2011 г. Тогава ще кажем и кой ще духа пушката на Първанов.
226
8
 
16
 
! Отговори
аз преди 13 години
Отминава времето на бракониера Гоце, колкото и да плачете за него...
225
18
 
5
 
! Отговори
Грешиш ! преди 13 години
Президента е орисан да бъде и премиер. За не повече от 3-4 мандата. Дори и *** трябва да започнат да свикват с това.
224
2
 
6
 
! Отговори
Аз съм мутра преди 13 години
Според автора формирането на Бойко Борисов зависело не само от този злополучен случай и политическите игри зад него, но и от установените връзки на Бойко със състезатели по борба от онзи период: по-късно те ще циментират физиономията на известните борчески групировки от 90-те години.За бореца-каратист Бойко Борисов мненията са полярни. Едни от колегите му дават положителна оценка, докато треньорът му Валери Найденов споделя, че го изгонил от школата по таекуондо заради клюкарство, лъжи и интриги. Според същия треньор Бойко получава черен пояс, както и останалите си награди, не заради спортни успехи, а заради приноса си в развитието на каратето и на спортен клуб Ипон. Черният пояс и седмият дан му ги дава бъдещият ръководен бос на групировката СИК Румен НиколовПашата, който му е дългогодишен авер. Треньорът добавя, че за жалост като трениращ Бойко показваше страхливост!
223
1
 
6
 
! Отговори
До пост № 225 преди 13 години
Не ми харесва, че ме сравнявате с Тодор Живков, защото сме несъизмерими. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред Нова тв.Той коментира разпространяван във фейсбук колаж от портрети на Тодор Живков, които постепенно преливат в неговия образ.Снимките не са коректни към Тодор Живков, защото една стотна от това, което е построил той за България и което е направено за тези години, да направим, да постигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би било огромен успех за всяко едно правителство.Фактът, че 20 г. след падането на Живков от власт никой не го е забравил, показва, че доста неща са били направени. Факт е и това, че 20 г. ние само приватизираме онова, което е построено дотогава", заяви още Борисов.