Свалете "Not for sale" от БАН, примоли се Борисов

ГЕРБ си оттеглят законопроекта, до месец готов нов
Обновена: 1 фев 2011 15:38 | 1 фев 2011 11:20,
196
Свалете "Not for sale" от БАН, примоли се Борисов
Месеци наред продължават протестите на учените от БАН. Снимка: Булфото

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ оттегля законопроекта за Българската академия на науките, защото "изпадаме в ситуация, в която най-свидното, най-милото, науката и БАН, да се превърне в ябълка на раздора", поясни той на среща с ръководството на Академията и министрите Симеон Дянков и Сергей Игнатов.

"Искаме с разум и с мир да приемем закон за БАН", заяви премиерът и поясни, че няма да допусне БАН да е държава в държавата.

Още по темата

"Изрично казвам, че ще се съобразим с всички предложения", отсече премиерът.

Той посочи, че е необходимо отчетността на БАН да излезе от контрола на правителството и да отиде под контрола на парламента.

"Така че ако БАН иска да продава имоти – да отиде и да го заяви пред българския парламент", каза Борисов и посочи, че е никой не иска да продава БАН, затова и настоя табелата "Not for sale" да бъде свалена.

В края на срещата премиерът обяви, че в рамките на месец Комисията по образование ще внесе общ законопроект за БАН, който да обединява предложенията на всички партии.

На свой ред акад. Никола Съботинов заяви, че са готови да участват и да излъчат хора, които да работят по новия общ законопроект. Той благодари за това, което се случва в момента.

"Радвам се. Това, което се случи, е много полезно за българската наука, за БАН и за българското общество като цяло. Защото мисията на БАН е работа за духовното и материално за България", заяви той.

Съботинов посочи, че е оптимист за БАН и заяви, че това е един добър резултат за България.

"Вярвам, че довечера 7000 семейства ще бъдат по-спокойни – това е броят на хората, които работят в БАН", коментира на свой ред шефът на комисията по образование Огнян Стоичков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
2
 
3
 
! Отговори
TT преди 13 години
Експертизатга вече е ЯСНА !
108
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трудно ми е да проумея какво прави Александър Лилов в БАН - член на ЦК на БКП от 1988, в ръководството на БАН, като директор на институт в БАН, като доживотен член кореспондент на БАН с 2 бона заплата.
107
2
 
10
 
! Отговори
Разумен преди 13 години
Тц. От простовати ***,вярващи на царе и приказни герои, сме на това дередже :)
106
4
 
8
 
! Отговори
от мен до Отчаян преди 13 години
От коментара ти става ясно, че наистина не само си нямаш представа от това, което хората в БАН правят, ами и не можеш да го разбереш. И защо си мислиш, че точно от БАН "лапат от нашите пари", както казваш, там хората не получават големи заплати. По повод последния ти коментар, че институти може да има и към правителството-това е просто смешно, като е видно интелектуалното ниво но управниците.
105
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
81, а какво да кажем ние - изследователите от университетите, където също сме с орязан бюджет от държавната субсидия, полагаща се по закон. В научно отношение работим само чрез съвместните си проекти, сключени с научни организации в чужбина, от БГ страна няма нищо! Къде са парите, които Дянков и Игнатов отклониха от БАН? В чии джобове потънаха? До университетите така или иначе не са стигали. Това за науката в университетите е пълна глупост - управляващите само го ползват за оправдание.
104
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ГЕРБ Е ПОЛИТИЧЕСКА БАНДА С ЦЕЛ ОБЛАГОДЕЛСТВАНЕ НА КЛАНОВЕ И ПРИБЛИЖЕНИ. БАНДИТЕ СЕ СГРОМОРЛЯСВАТ БЪРЗО.
103
2
 
0
 
! Отговори
до... до прасчо преди 13 години
не си.........ще бъдеш полезен,когато чрез тази наука достигнем поне половината от това,което са постигнали тези страни
102
12
 
7
 
! Отговори
До тарикат Гоце преди 13 години
До червените писачи не е клекнал а му би шута на Първанов с тази постъпка Браво борисов
101
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За щастие, повечето досегашни гербери виждат началото на края и напускат кораба един по един като плъхове.Останали са няколко със затъмнено съзнание, но са пренебрежимо малко:)
100
1
 
3
 
! Отговори
до щирлиц преди 13 години
ти жив ли си бре..? Сещам се за онзи виц,за срещата на гарата,дето резидентът казал 1 водка,а когато му казали .........свърши,си помислил......'Значи Щирлиц вече е бил тук'
99
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Боко чака те раирана пижама. Мургина и дадоха 4г, по твоя член..
98
4
 
0
 
! Отговори
do amerikano преди 13 години
ti si mai komunist izbival li si hora i ti bezpri4inno v komunizma
97
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Боко го хвана го голямо шубе.
96
8
 
15
 
! Отговори
вер преди 13 години
ГЕРБ си отива. Това че се сгромолясва, не е малко. Но ББ и С-ие ще трябва да отговарят пред съда - за година и половина натикаха народа още по-дълбоко в ада: още по-високи цени, мизерия, болести, глад,и т.н. ДОЛУ ГЕРБ !
95
3
 
5
 
! Отговори
до разумен преди 13 години
Ми то от консултанти сме на туй дередже....
94
8
 
16
 
! Отговори
AMERIKANO™ преди 13 години
КАДЕ СТЕ СЕГА БЕ ГЕРБЕРИ ??? КАДЕ СТЕ ДА ВИДИМ СЕГА ВАШИЯ КОМЕНТАР КАКАВ Е ?! НЯМА ЛИ ДА СИ ПОДКРЕПИТЕ ВАШИЯ БОГ КОЙТО УТРЕ ЩЕ КАЖЕ НЕКА ВСИЧКИ ГЕРБЕРИ СЕ НАДУПАТ ДА ГИ ОПЪНА И ВИЕ ЩЕ СЕ НАДУПИТЕ , *** ТАКИВА!
93
4
 
10
 
! Отговори
щирлиц преди 13 години
до70:Наука се прави от способни хора(учени),без значение възрастта им каква е.Като смениш титлата "анонимен плювалник" с научна такава,тогава ще добиеш право да обсъждаш възрастта на учените от БАН.
92
2
 
9
 
! Отговори
до прасчо преди 13 години
Малко цифри?Българските учени намаляха наполовина за последните 20 години. В момента тези в България са под 20 000 общо. От които в БАН са към 4 000. Останалите са по университетите.За сравнение подобни на БАН в Германия Макс Планк+Лайбниц+Хелмхолц+Фраунхофер и без университетските са общо към 75 000, CNRS във Франция е към 30 000, университетските учени също са отделно.Надявам се, че съм ти бил полезен.
91
10
 
1
 
! Отговори
pesho преди 13 години
komunistite li iskate da zastanat na vlast da po4nat pak d aizbivat tova li iskate :}
90
2
 
12
 
! Отговори
fdsa преди 13 години
Хем така, хем иначе. Пак никаква твърда линия на политическо действие. Каквото е удобно за момента, това е. Единственото нещо, което се спазва със стряскаща последователност е съсипването на България.