"Тракия" – магистрала върху пепел

БСП иска оставката на Плевнелиев заради лошо строителство
Обновена: 15 мар 2011 16:33 | 15 мар 2011 16:25,
371
"Тракия" – магистрала върху пепел
Снимка: БСП

Част от магистрала „Тракия“ се строи върху пепел, обявиха от БСП. В основата на 32-километровия участък от Стара до Нова Загора се полага не качествен инертен материал, а отпадъчна пепел от въглищни мини, твърдят социалистите.

От БСП искат незабавната оставка на регионалния министър Росен Плевнелиев заради некачественото строителство на аутобана, тъй като министърът лично проверявал и одобрявал изграждането на отсечката.

От партията са дали проби в лаборатория на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Основният проблем е, че при различна влажност и температура този материал се свива и разширява.

"Това е смърт за „гръбнака“ на магистралата. Този материал не става и за селски път", категоричен е депутатът от левицата Димчо Михалевски, който е бивш зам.-министър на регионалното развитие.

"Ако върху него се положи асфалт, след месеци магистралата ще се напука и ще е на вълни", прогнозира лидерът на БСП Сергей Станишев.

По думите му това подлага на риск здравето и живота на пътуващите по магистралата, както и европейското финансиране. "ЕК може да не плати нито едно евро", обясни той.

Още по темата

Социалистите настояват също пепелта от Лот 2 веднага да се отстрани и да се положи нов качествен материал. Това може да струва 25-26 млн. лева и да отнеме 3-4 месеца, каза Димчо Михалевски.

"Сметката за тази измама ще я плати всеки от нас от своя джоб",  коментира лидерът на БСП.

"Ако Плевнелиев не си подаде оставката, лично Бойко Борисов поема отговорността. Изборът е негов", коментира Станишев.

"Това е измама – техническа и политическа. Политическата цена трябва да бъде платена от от регионалния министър, а финансовата – от изпълнителя", смята Димчо Михалевски.

"И по другите изпълнявани магистрали има големи проблеми. Току-що завършените тунели на „Люлин“ вече текат, по Лот 3 на „Тракия“ се полага несортиран преовлажнен материал", обясни още Михалевски.

От Агенция „Пътна инфраструктура” веднага отхвърлиха твърденията на червената партия.

"Всички материали, влагани в строителството, минават лабораторна проверка. Няма нищо притеснително. Информации, че има големи температурни разлики и свиване и набъбване на материала, не са доказани", каза инж. Лазар Лазаров, член на Управителния съвет на АПИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още по темата: магистралаТракияпепел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
304
8
 
0
 
! Отговори
dido преди 13 години
Sergei e dobar tehni4eski rakovoditel no nemu dadoha hans 20 godini daq napravi no toi danese pritesnqva hte mu namerim rabota v centralniq sofiiski universitet aide be koga hte idvah
303
6
 
25
 
! Отговори
човек преди 13 години
журналистите явно не смеят , специалистите мълчат и се налага станишев да казва истината .
302
9
 
4
 
! Отговори
red trash преди 13 години
tezi cherveni bokluci, vidqh kakvo postroiha, ''magistralata'' Varna - Shumen, deto i za selski put ne stava.
301
6
 
10
 
! Отговори
Petko преди 13 години
Abe hora, za kakvo sa ni teq magistrali? Pri tezi ceni na gorivata, shte ima li kakvo da se dviji po tqh?
300
7
 
3
 
! Отговори
GORSKI 1 преди 13 години
Ne stiga , 4e nishto ne napravi dokato beshe premier, ami ne se sprq da pre4i na horata da si varshat rabotata. Nqma li da go pribirat v zatvora ve4e toq?!
299
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
от БСП по-*** и ограничена партия нямаааааааааа !
298
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей,тия нямат спиране...Цветанов щял да се кандидатира за президент-извадиха апартаменти,връзки с подземния свят и т.н....Плевенлиев с висок рейтинг,евентуален кандидат-трябва да бъде оплют-пепел на магистралите.ПЕПЕЛ МУ НА УСТАТА НА ТОЯ П.........
297
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дали има пепел или не е много лесно за всеки да го установи...просто покарайте малко след камионите каращи "Инертен материал" от Димитровградско към магистралата или дори само погледнете от къде товарят и ще видите за какво иде реч:))
296
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
как бе ,Боко е велик ще се справи.
295
9
 
38
 
! Отговори
Гледна точка преди 13 години
Истината е , че цяла Европа строи по този метод. Проблема на червените е , че те щяха да я строят със същият метод , но цената при плащането щеше да е по "фактурирания " на техните фирми "метод" . Не казвам , че строителите щяха да са други.
294
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Роска аз съм на локално парно на въглища и дърва .Имам един камион сгугия,,отпадачен материял от въглищата,,.Заповядай след 2 седмици като спра да го паля да си я вземеш всичката та и аз да допринеса нещо за супер магистралата.
293
4
 
16
 
! Отговори
Глас Народен преди 13 години
Кучетата си лаят, керванът си върви...
292
10
 
7
 
! Отговори
с кинти преди 13 години
Чудесно е по нова магистрала, да ти се вее коприненото шалче в кабриото. Това е малкото удоволсвие, а голямото е че няма да ми пречите на движението по магистралта. То може и да ви няма, до тогава с тези празни хладилници, резервоари, глави и т.н. Всичко си идва на мястото, ненужните, аут!
291
1
 
9
 
! Отговори
Тъжен сеир ще има преди 13 години
Тя и магистрала "Люлин" на места е върху насип и дъждовете преди 2-3 месеца я подкопаха. Какво ли ще стане като тръгнат камионите по нея?
290
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
333, изяж си магистралата!Вече сме ти я платили /с необходимия бакшиш за този който ти я поръча/
289
11
 
27
 
! Отговори
обективен преди 13 години
Тия от БКП така добре направиха цариградско шосе и последния участък от тракия строен през тяхното управление че се наложи и двата обекта по 2 пъти да се преправят. Това се казва качествено строителство!
288
16
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тези от БСП кога са строили магистрали.
287
8
 
19
 
! Отговори
хонорарчо преди 13 години
СССеР-Гей няма да се остави на Доган. Единият *** разбира от водни каскади, а другият вече от пътни настилки. Щеше да е смешно, ако не е тъжно. Нищо, в масовите протести ще се търкулнат и техните глави по вече червените павета.
286
11
 
34
 
! Отговори
Бье-Сье-Пьееее преди 13 години
БСП е най-добра в качественото НЕстроене. За няколко мандата участие във властта качествено НЕ построи нито 1 км. КАЧЕСТВЕНО!
285
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мда, ето как се 'строят скоростно' прехвалените магистрали. След 2-3 години някоя гербоподобна партийка ще отчита като невероятен успех 137-я суперуспешен ремонт на тази магистрала.....