Шефът на НЕК се сбогува с поста

Красимир Първанов си отива заради "грубо нарушаване на правилата"
Обновена: 14 апр 2011 23:22 | 14 апр 2011 22:10,
137
Шефът на НЕК се сбогува с поста
Заради скандала Трайков получи последно предупреждение от Борисов. Снимка: БТА

Съветът на директорите на Българския енергиен холдинг ЕАД взе единодушно решение за освобождаване на Красимир Първанов от поста изпълнителен директор на НЕК, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Мотивите за освобождаването му са грубо нарушаване на йерархичните правила и неспазване на установената процедура за водене на преговори.

Изпълняващ длъжността изпълнителен директор на НЕК ще бъде Михаил Андонов – настоящ главен счетоводител на компанията и член на Съвета на директорите. Заместник-министър Марий Косев поема овакантеното място в Съвета на директорите на НЕК.

Ще бъдат предприети действия за стартиране на конкурс за избор на нов изпълнителен директор на дружеството.

Припомняме, че енергийният министър Трайчо Трайков поиска Първанов да бъде освободен от поста, след като шефът на НЕК подписа споразумението за проекта АЕЦ "Белене" с руската "Атомстройекспорт".

Още по темата

Трайков обвини Първанов, че въпреки изричната му забрана е подписал Допълнение 12 към договора, което съдържа обвързваща клауза - до два месеца да се подпише окончателно споразумение по проекта.

Първанов пък се оправда, че съгласувал подписания текст с вицепремиера Симеон Дянков, според когото той не ни задължава да построим централата. Първанов е категоричен, че е „бушон“ и няма нищо вярно в думите на енергийния министър.

Скандалът обтегна отношенията между премиера и енергийния министър. Заради него Трайчо Трайков получи "последно предупреждение" от Бойко Борисов.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още по темата: НЕККраасимир Първанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
2
 
! Отговори
PARIS преди 13 години
DO 90За ЕКО енергията забрави,ти много добре знаеш че съм прав.Не можем нищо да направим сами същото никoй няма да ни разреши знаеш че трябват лицензи а те са с връзки,ба както в БГ.Отпадъка както облагородяването на атома се прави само Русия,не виждам ние да сме по паметни от Европа,а ако ти правиш ток от въздух,предложи го и ще мине защото въздух винаги ще има.За независимост не си и мислете,независими са само Русия и САЩ,само те не искат за нищо разрешение,останалите сме всичките ***
91
0
 
2
 
! Отговори
Detektiff преди 13 години
Ne,ne, Boiko ne e geroyat v tazi shvatka. Tuk vapros na chest beshe tozi Parvanov da si zamine. Ne moje prekiyat mu shef da mu razporejda edno, a toi prez "glavata" mu da si pravi kakvoto poiska, shtoto drug shef, po-golyam e nastoyal. Da, shte izpalni zapovedtta na po-gorniyat, no chestta i dostoinstvoto iziskvat da ubedomish resorniyat si nachalnik. Ta nali ot podobno nedorazumenie vinagi shte pomnim "Belite brezi", a tuk stava duma i za natsionalni interesi. Boiko /ako e majkar/ shte zamalchi
90
0
 
3
 
! Отговори
до 86 преди 13 години
да приятел има разлика,ама едното е прикритие за другото.Нещо от сорта ,да ние купихме уран ама той е за АЕЦ-а не за бомбата!
89
1
 
4
 
! Отговори
Браво на Трайков!! преди 13 години
Здрав шут в гъзеца на руските ***! У нас с лопата да ги ринеш..........мама им продажна
88
2
 
0
 
! Отговори
do Paris преди 13 години
:-) Не се ядосвай колега,ако се поразровиш малко ще се убедиш сам за 15-сетте години.Ама новата АЕЦ ще произвежда скъп ток,може Руснаците да казват ,че е сигурна ама крайният продукт е по скъп за клиента в сравнение с конкуренцията! Време е сами да се вземем в ръце да си направим нещо наше,стига сме зависили от някого!
87
3
 
3
 
! Отговори
do 87 преди 13 години
Това не е добре но нямаме друг изход,цяла европа ще купува нефт от русия, а набуко няма да стане защото минава през турция.За АЕЦ цяла Европа кара отработеното гориво в Русия или да го облагородяват така че всички за зависими от нея
86
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
МИ НОРМАЛНО, КАТО НЕ СЛУША ШЕФА СИ И ЗАЩИТАВА РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ НА ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ И ПУТИН. ВЪН НЕЗАБАВНО ТОВА Е! ПОЗДРАВЯВАМ БОЙКО ЗА ТАЗИ РЕШИТЕЛНОСТ.
85
1
 
8
 
! Отговори
Монопол НЕМА ! преди 13 години
една тръба за газедна рафинерия за петроледин АЕЦ за токвсе рускиедин народ българи -повечето бунаци, дето си мислят,че като направят още един АЕЦ и монопола ще изчезне............***, скоро протестирахте срещу бензина, що си мислите че с тока ще е друго ?!?!
84
0
 
1
 
! Отговори
DO 83 преди 13 години
Има цивилна и военна АЕЦ,ти разлика виждаш ли!
83
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Някъде четох за слънчеви електроцетрали, в сферата на фантастиката, разбира се, но вярвам, че един ден АЕЦ ще са излишни. Дано. Сега обаче алтернатива за евтина енергетика няма.
82
2
 
2
 
! Отговори
PARIS преди 13 години
do 81Кой бе ти каза че еко енергията се изплаща за 15 години? Сарко ли? 1 киливатчас във Франция струва 0,15 evro=30 стотинки,ти колко плащаш киловата бе мухлио.Имаш ли ти 30 стотинки за киловат та да я изплатиш за 15 години.Уст на картофите ''специалист'''
81
1
 
3
 
! Отговори
до 80 преди 13 години
Иран иска по скоро да построи атомна бомба отколкото АЕЦ.
80
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ние сме съвременници на една не отдавна наричана технология на бъдещето, която обаче много бързо остаря и то по много причини !
79
2
 
2
 
! Отговори
до Михаил преди 13 години
Никой още не знае реалната цена на Белене!Най-вероятно вложените в нея инвестиции няма да могат да се възвърнат!Това е,не цената е важна,а възвращаемоста!ЕКО енергията се изплаща за 15 г.не съм го смятъл аз 1000 специалистиса го доказали!
78
2
 
4
 
! Отговори
do 75 преди 13 години
Турция дори да строят АЕЦ пак ще имат нужда от внос,Сърбия,Гърция,Македония.АЕЦ не никнат като габи както виждаш,знаеш каква борба води иранеца докато му разрешат,за нас руснаците гарантират а ние се правим на голяма работа,и мисля че вината е в политиците които имат лобиски амбиции
77
1
 
2
 
! Отговори
do 75 преди 13 години
Ти ако си мислиш че учените не могат да смятат,ти се заблуждаваш!!Първо САЩ и Франция ще минат на друга по евтина енергия ако съществува.Както виждаш никoй не затваря централи
76
1
 
2
 
! Отговори
михаил преди 13 години
предладат АЕЦ на нормална цена ЕКО енергия ще струва поввече
75
0
 
2
 
! Отговори
do 75 преди 13 години
Еко енергията я забравете!!!Казах по долу че франция произвея ЕОЛЯ ветрените генератори и не могат да си го позволят та камо ли ние.За тоя метан също трябват много пари а и хамериканците са заинтересовани,така че вече имам идея на къде биеш
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 78: Препоръчвам ти да се информираш повече за алтернативните енергии. Освем сльнце и вятър има и други източници, а един от най-голямите източници е драстичното намаляване на разхищението.
73
2
 
3
 
! Отговори
до 65 преди 13 години
Лошото е ,че на Балканите скоро няма да има пазар,съседите ни строят АЕЦ-и,под Черно море има огромни залежи от метан,там трябват инвестиции за да можем да го извлечем! Метан+Еко енергия+Това което си имаме(АЕЦ който си мисля,че ще продължи да си работи и след 2017 с някой нов реактор+ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове) Новата АЕЦ ще бъде построена от Русия и ще пренадлежи на Русия,нещо като Лукойл ще стане!