Кой какво подписа и кой какво не разбра

Обобщение на 24-часовото въртене около АЕЦ "Белене"
Обновена: 6 апр 2011 23:37 | 6 апр 2011 19:30,
406
Кой какво подписа и кой какво не разбра
Гьолът "Белене". Снимка: Булфото

Скандалът около проекта АЕЦ „Белене“ затресе държавата и той започна с едно уволнение, което обаче все още не е факт. В крайна сметка жълт картон получи този, който поиска отстраняването на шефа на НЕК.

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков обяви във вторник, че е  уволнил Красимир Първанов, защото е подписал договор с обвързващи клаузи, с което превишил правомощията си.

„Това, което стана, е, че изпълнителният директор Красимир Първанов постфактум ми каза, че е подписал два документа – единият е меморандум, който е с пожелателен характер, той е с тримесечен срок и това е време, в което двете страни ще преглеждат новите изисквания за безопасност.

Вторият документ е Допълнение 12, което вече е с двумесечен срок и който изисква до края на този двумесечен срок, до 1 юни т.г., двете страни да подпишат окончателен договор за изпълнение, доставка и строителство.

Този вариант на Допълнение 12 беше обсъждан от мен, зам.-министъра, БЕХ, НЕК, преговарящия екип още миналия четвъртък и изрично не беше приет. Така че това, което е направил Красимир Първанов, е, че е подписал това допълнение 12 в разрез с решението на борда на директорите на НЕК, на моите изрични инструкции по отношение на този документ и на Вашия политически мандат за мораториум“, обясни ситуацията Трайков пред премиера на правителственото заседание, на което беше изслушан и Красимир Първанов.

Според директора на НЕК обаче в споразумението няма текст, който да задължава правно страната да подпише договора за АЕЦ "Белене" до два месеца. Той обясни, че с новия документ се удължават сроковете на вече изтеклото предишно споразумение на 31 март.

От изказването му стана ясно, че той е съгласувал действията си с ресорния вицепремиер Симеон Дянков, който му казал да подписва, а Трайчо Трайков бил информиран с имейли.

Първанов е категоричен, че е „бушон“ и няма нищо вярно в думите на енергийния министър. Той отбеляза, че може да бъде освободен от поста само от БЕХ, а не от министъра.

В официално съобщение на руската компания „Атомстройекспорт“ обаче се посочва, че подписаното във вторник в София Допълнение 12 (към Споразумението от 29.11.2006 г. за изграждане на АЕЦ „Белене“) „удължава срока на действие на Споразумението до 30 юни 2011 година за окончателното съгласуване на всички документи, съставляващи контракта ЕРС (за проектиране, доставка и изграждане).

Съгласно условията на Допълнението съгласуваните документи трябва да бъдат парафирани по надлежния начин от упълномощени представители на двете страни до 1 юни 2011 г.“, се казва още в прессъобщението на „Атомстройекспорт“.

В момента юристи по международно и корпоративно право готвят правен анализ доколко и как подписаното във вторник Допълнение 12 за строителството на АЕЦ "Белене" ангажира България, стана ясно от думите на Трайков.

Без да коментира по какъв начини ни обвързва подписаното споразумение, премиерът Бойко Борисов обаче заявява пред министрите си, че интересът ни е защитен и националната сигурност не е застрашена, за което правителството беше атакувано от опозицията в парламента.

От думите на премиера стана ясно, че има разнобой в мненията на вицепремиера Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Той призовава "те да се разберат и да му кажат дали да се строи „Белене“, или да се отива на съд".

По-късно премиерът заяви, че Красимир Първанов не е уволнен, а към Трайчо Трайков е отправено последно предупреждение, тъй като било груба грешка от страна на икономическия министър да говори, преди да е разговарял с Дянков. 

Преди това обаче Борисов бе категоричен пред министрите си, че шефът на НЕК ще бъде уволнен, ако се окаже, че наистина е прескочил Трайков.

Депутатите в парламента пък очакваха икономическият министър и премиерът да им докладват за случващото се, но Трайков замина за Москва, а Симеон Дянков, който всъщност е водил преговорите, е в САЩ.

Президентът Георги Първанов пък разбрал за подписаното споразумение от медиите.

"Интересите на България са напълно защитени", каза по-късно вицепремиерът Симеон Дянков пред БНТ. Той отрече да има конфликт между него и министър Трайков, напротив, говорили по темата всеки ден.

Коментарът по темата Дянков направи от САЩ, където има поредица от срещи с българската общност. Той обясни, че е бил в течение на преговорите и действията на шефа на НЕК.

"Очаквам вицепремиерът да се прибере от чужбина и през почивните дни ще постигнем по-голяма яснота по отношение на ситуацията около АЕЦ "Белене", каза на свой ред министър Трайков .

По отношение на отправеното му предупреждение от премиера Борисов, Трайков обясни, че ще го коментира, след като се върне в София и след като министър Дянков също се прибере от чужбина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


406
Още по темата: АЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
393
0
 
0
 
! Отговори
Cvete преди 13 години
кУпуваме, а не кОпуваме! Върнете се във 2-ри клас!!!
392
0
 
1
 
! Отговори
Трайков да си ходи! преди 13 години
Трайков да си ходи!
391
3
 
1
 
! Отговори
Венелин преди 13 години
Хора, населението намалява с половин милион, вие сте се загрижили за атомната централа на руснаците! Кой ще го потребява този ток?
390
0
 
3
 
! Отговори
таря лайтиайнен преди 13 години
във Финландия има 5 действащи атомни централи, две от които са построени с руска технология. Имаме значителен опит, за да ги поддържаме безопасно - те функционират перфектно и се модернизират, бе категорична г-жа Лайтиайнен.
389
3
 
3
 
! Отговори
DAHDO преди 13 години
Няма страшно!Като спре тока, ще копуваме от Турция за жълти стотинки?На всички и без това им е криво, че БГ е атомна държава.
388
0
 
5
 
! Отговори
аз съм пас преди 13 години
Европа е толкова малка..относно опасността от фатални аварии,с който и да е АЕЦ,ние пак ще сме прецакани..и ако такава гръмне в Франция,тя радияцата няма да си стои мирно до границите й,само защото си е френска..и пак ще светиме в тъмното,без значение има ли я АЕЦ Белене или не..
387
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре де, при положение, че все повече намаляваме като население /т.е. явно и нуждите ни от ток намаляват/ и при положение, че износът на ток, който правим все повече се свива и ще се свива /защото комшиите си стрият собствени мощности/, при положение, че имаме и задължения да строим една камара "зелени" мощности, тогава някой да ми обясни каква е ползата от файдата на Белене? /дори не се знае дали ще е по-евтин токът, щото инвестицията ако се калкулира и тя .../
386
3
 
6
 
! Отговори
аз преди 13 години
аре стига сте ритали срещу Белене. ако наистина искате да сте в течение с енергийните проблеми на Бг, проверете до 2020 колко електроцентрали ще има у нас. не само белене, 7 и 8 блок в козлодуй, ами и още един реактор ще ни трябва. ако искате ток сега трябва да се строи, даже сме и закъснели. всичко друго е популизъм и политика. а пък и 10млрд. са по 1333 лева на калпак от населението, данъка за година (ако си плащаш естествено) на нормален гражданин, като част от парите аеца ще си ги върне сам
385
14
 
5
 
! Отговори
лили преди 13 години
КРЕЩЯЩО НАЛОЖИТЕЛНО Е УПРАВЛЕНИЕ НА" СИНЯТА КОАЛИЦИЯ" С ПРЕМИЕР ИВАН КОСТОВ!!!
384
2
 
4
 
! Отговори
Ин преди 13 години
До 388 .За нас е по добре ,руснаците сами да се откажат от проекта .Арбитражния съд в Париж не е Лубянка.Така че ДрОгарите щр инада чакат да вземат някакви пари .....некой ден.....
383
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Живковия дълг изгладувахме, но Борисовият ще ни заробиС половин уста премиерът Бойко Борисов изплю камъчето със седмица закъснение: на последния Европейски съвет в Брюксел (2425 март) е дал принципно съгласие България да поеме политически и финансови ангажименти по пакта "Евро плюс" и свързания с него Европейски механизъм за стабилност (ЕМС). Но за утеха на депутатите и представлявания от тях народ заяви пред парламента: "България ще плаща вноската си едва след като бъдем приети в Еврозоната". Вярно е, че България е длъжна да влезе в Еврозоната съгласно присъединителния си договор, но никъде не е казано, че входът е платен. За по-голяма яснота трябва да се добави, че съгласието на Борисов да ни натовари с входна такса ще ни излезе 6 млрд. евро, платими на два етапа.Правителството призна само за първия етап от 12 години след присъединяването, който е за 3 млрд. евро, включващи и 350 млн. евро участие в капитала на ЕМС. Останалите са до поискване. Но това е нещо като капаро, правещо отстъпка на държавата заради нисък брутен национален доход. След преходния период ще има доплащане, като участието в капитала ще скочи на 700 млн. евро, а общата изискуема сума на 6 млрд. евро.Разбира се, всичко това е съпроводено с уговорката, че ако се наложи вдигане на капитала, сумата ще расте колкото трябва. Но и да не расте, което е малко вероятно, защото размерът й ще зависи от по-нататъшните неволи на финансово закъсалите държави в Еврозоната, отсега става ясно, че в недалечно бъдеще, когато държавата се стопи съгласно демографските си тенденции до 6 млн. души, всеки български гражданин ще се ражда и умира с дълг поне от 1000 евро. Историята може да го запомни като Бойко-Борисовия дълг. Той ще е безсрочен и с неизвестен краен размер, а изплащането му вероятно ще продължи и след като се изтърка асфалтът по Бойко-Борисовите магистрали.Най-важното е, че механизмът за стабилност егарниран с дисциплиниращите правила на пакта "Евро плюс",които ще ни гарантират стабилна мизерия със застопоряване на заплатите и пенсиите и с вдигане на данъците.Все пак парите за механизма трябва да се вземат отнякъде и няма никакво значение как ще се наричат подходящите мерки хармонизация на данъчните основи, регулиране на заплатите според растежа на производителността или синхронизация на пенсиите с растящата възраст. Всички ще водят към едно и също изземане на пари от населението, за да се погасяват нечии дългове. Тези дългове не са наши, защото България твърдо се придържа към националния си принцип "икономията е майка на мизерията" и за разлика от много по-развити държави простира краката си според къса черга. След Лукановия мораториум върху Живковия дълг от 10 млрд. долара народът бе заставен наказателно да го изгладува през 90-те години, защото никой дори и не помисли да го облекчи чрез опрощаване или разпределяне върху други държави. Сега със своите 1720% външна задлъжнялост спрямо брутния си вътрешен продукт страната се отличава със спартанска финансова дисциплина в ЕС. Други обаче са черпили с пълни шепи лесни кредити от френски, германски, холандски, британски и пр. западни банки и многократно са надхвърлили всякакви допустими и разумни норми в ЕС. Нарушенията са налице, но кой да отнесе последиците?Държави не могат да фалират и изчезнат заради дългове. Но банките са изложени на такъв риск. Франция и Германия, които разработиха концепциите за пакта "Евро плюс" и за постоянния спасителен механизъм, първоначално разхвърляха тази отговорност върху всички граждани на Еврозоната чрез временен механизъм, за да помогнат на своите банки. Поради нарастващото недоволство в собствените си страни сега се стремят да привлекати други държави да поемат част от бреметоСловакия първа изпищя, защото още с влизането си в Еврозоната през януари 2009 г. получи сметка от 800 млн. евро като дял от гръцкия дълг, за който Еврозоната събра 80 млрд. евро плюс 30 млрд. евро от МВФ. Тя се оправда, че не е била предупредена и не носи никаква отговорност за финансовата разпасаност на гърците, но година и половина по-късно вече като член на Еврозоната не можеше да се измъкне и трябваше да се присъедини към временния Европейски инструмент за финансова стабилност, в чийто фонд от 440 млрд. евро на нея се паднаха 4,5 млрд. Този инструмент ще действа до средата на 2013 г., когато ще бъде заменен от ЕМС. За целта обаче ще трябва да се промени Лисабонският договор, защото в сегашния си вид той забранява едни държави в Еврозоната да спасяват други, като им поемат дълговете. А дълговете на най-закъсалите ще стават все по-големи. Всеки момент към "фалиралите" Гърция (помощ от 110 млрд евро.) и Ирландия (85 млрд. евро) се очаква да се присъедини Португалия (вероятно с помощ от 80 млрд. евро). Тези суми са тежки, но платими с общи сили. Никой обаче не смее да мисли как, ако се наложи, ще бъдат спасявани Испания и Италия, защото всяка от тях ще зине не за милиарди, а за трилиони евро. Тогава 700-те милиарда евро на ЕМС ще стигнат само за един транш на някоя от тях и увеличението на капитала ще става не чрез събиране, а чрез умножаване поне по 3. Съответно и 6-те милиарда на България ще се умножават по същия начин като изискуема гаранция.Може ли България да се съпротивлява и колко дълго?Бойко Борисов вече е вдигнал бялото знаме, но неговото съгласие не е достатъчно. Промяната на договора трябва да мине през всички парламенти, включително и през българския. Всяка страна има право на вето и по този начин гласът на България тежи 100%, докато не извърши ратификация. След това обаче неговата тежест ще падне на 0,44%, защото толкова ще бъде българският дял в капитала на ЕМС. Тогава всяка съпротива ще бъде безсмислена и държавата ще се превърне в безмълвен платец. Твърдението на премиера, че е много важно да влезем в пакта "Евро плюс", за да имаме глас при вземането на решения, олеква до нищожните 0,44%, заради които обаче всички българи трябва да се натоварят с бреме от 6 млрд. евро. В този смисъл не е важно да влезеш в Еврозоната, а по-важно е да договориш благоприятни условия, докато можеш да се пазариш. Полша, която също подкрепи "Евро плюс", се въздържа да поеме каквито и да е финансови ангажименти по ЕМС. По този начин тя си осигури политическо, но не и финансово участие. Унгария, от чието име Борисов прибързано каза, че щяла да преразгледа несъгласието си с "Евро плюс", направо заяви, че не тя ще променя данъчната си политика в хармония с европейската, а ще очаква Европа да вземе за пример унгарската данъчна система. Чехия пък гледа с отвращение всеки опит за финансов диктат и никак не бърза да влиза в Еврозоната, защото вижда в нея повече минуси от плюсове.Когото и да запитате от българските министри, включително и гласувалите "на подпис" за присъединяване към "Евро плюс", няма да може да ви обясни какви са ползите за България, нито какви ще бъдат финансовите последици. Неслучайно всички мълчат. Само една зам.-министърка на финансите, Боряна Пенчева, се държи мъжки и се осмелява да назовава числата, но за облекчения период на членството. Те напълно съвпадат с изчисленията на в. "Сега", каквито бяха обявени за първи път в броя на 26 март. Разликата е, че това е половината истина. Цялата се получава чрез умножение по две, защото след преходния период ще дойде и непреходният.
382
0
 
5
 
! Отговори
ин преди 13 години
До 390 - ха,ха опълченец бил- та ти си *** конекрадец,който през живота си си не е виждал *** !
381
6
 
1
 
! Отговори
Опълченеца преди 13 години
ХАХАХА натресоха ти го Трайчо - *** такова. Да видиш как е да тряскаш други. Следващия път дупе да ти е яко, *** такъв.
380
2
 
10
 
! Отговори
ЦИРК БУШ преди 13 години
Навремето побеснях, когато онзи *** - Станишев, се обърна към лидерите на опозицията с думите: "Здравейте, циркаджии!" Сега си давам сметка колко е прав. Такъв цирк, такива пошли водевили могат да създадат само "професионалистите - циркаджии" от ГЕРБ!
379
2
 
4
 
! Отговори
УХА преди 13 години
Аз искам да попитам след като е толкова важно това споразумение,защо министър Трайков не е участвал в преговорите?Ако е вярно това,че с този анекс удължаваме срока за преговори и отлагаме АРБИТРАЖЕН СЪД ЗА БЛИЗО 1 МИЛИАРД не виждам нищо лошо в това.Задавам си в въпроса в случая кой е предателя който не защитава интересите на страната?Ако е вярно това което каза шефа на НЕК, че Трайков през това време се интересувал от проекта Горна Арда който е на бившия му работодател-чии интереси обслужваТрайк
378
1
 
7
 
! Отговори
красимир преди 13 години
Явно Белене ще се строи, подходящите хора и сега и преди вземат пари за да върви проекта. Другото е театър за пред народа и възможност за изнудване за повече рушвет, надявам се не са останали наивници дето мислят, че Бойко ще спре проекта? Ще напълни гушката и предишните ще са виновни, ние се го знаем
377
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами покажете го това Допълнение 12 да го видим, тайна ли е не мога да разбера. Какво толкова пише, вместо да приказват да го покажат по ТВ и да го пуснат в Интернет, в крайна сметка това засяга пряко народа. Кой го е подписал, кой е имал въобще правомощия да го подпише. Това са важните въпроси.
376
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лелееее *** тоя Първанов много *** бе. В момента го дават по телевизията и направо ме е срам да гледам такъв *** сложен за шеф на НЕК. Такова човече единствено става за селския мегдан, той няма качества са поста си, но сигурно е голям послушко.
375
1
 
9
 
! Отговори
Едно и също преди 13 години
Едно и също... ББ се е договорил вече да има АЕЦ./ Дали е стимулиран от икономически, политически или финансови интереси...ще се разбере/. ТрТр. е емоционален човек който също има своите интереси....какви не зная. С.Д. е интелигент, дали са му известни препирните в БГ? Лично аз смятам ,че след толкова разтакаване - по - добре е все пак да има АЕЦ-въпреки че се приближаваме към Изтока, напълваме гушата на енергийното лоби и политическата ни мафия. В крайна сметка - след 20-30г. проектът ще е на +
374
17
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Тъпите комунисти пак най-много краднали през управлението си 2009-та. *** как ще ги интегрираме като тъпите комунисти от БСП и ДПС им дават лош пример. Кажи бееее педи Станишев що така твойте партийци така яко крадят от европейските пари бееее *** скапано, комунистическо , в устата е-бано?!