Борисов с провидение в Хърватия: Добре си живеем!

Премиерът призова ЕС да спазва правилата
Обновена: 27 апр 2011 15:27 | 27 апр 2011 15:27,
669
Борисов с провидение в Хърватия: Добре си живеем!
Борисов с хърватския премиер Ядранка Косор. Снимка: Reuters

„Добре се живее в България. Имаме един от най-ниските дългове и един от най-ниските дефицити в ЕС и сме много по-напред от вас“.

Така премиерът Бойко Борисов се обърна към хърватския си колега Ядранка Косор на съвместна пресконференция в Загреб.

Българският министър-председател отговори на въпрос на хърватски журналист как се живее в страна с мониторинг на Европейската комисия и дали Хърватия е заплашена от подобно наблюдение.

„Убеден съм, че до една-две години мониторингът на ЕК за България ще отпадне, защото ще изпълним критериите, които трябваше да бъдат изпълнени преди присъединяването на България към ЕС“, заяви Борисов, цитиран от „Фокус“.

Според него за България мониторингът е единственият шанс за реформа в съдебната система, тъй като тя била конструирана изцяло от предишното правителство и е независима.

„Преди няколко месеца за първи път имаше доклад на ЕК за България, който беше положителен. Отчетена беше политическата воля на правителството за борба с корупцията и организираната престъпност.

Затова създаваме и специализиран съд, който ще започне работа до средата на годината, затова приемаме и промени в Наказателно-процесуалния кодекс и т.н.“, отчете Борисов. Според него Хърватия няма нужда от мониторинг.

"Много по-добре се живее в държава с мониторинг, отколкото в комунистическа държава", добави още премиерът.

Относно Шенген той беше категоричен, че  европейските правила са за всички и трябва да бъдат спазвани от всички държави членки на общността.

„Аз съм за всички предложения, които ще подобрят състоянието на ЕС, но както правителството в България прие Пакт за финансова стабилност до 2013 година, с който да заковем дефицита под три процента, трябва това да направят всички европейски държави. Колкото повече те говорят за Шенген, толкова повече ние ще говорим за трите процента дефицит”, каза Борисов.

Той добави, че техническият доклад на България за Шенген е абсолютно изряден и това се признавало от всички. Премиерът призова ЕС да спазва правилата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


669
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
627
0
 
0
 
! Отговори
ЗАПАДНЯК преди 12 години
@BSPР, ДА ЖИВЕЕ ЗАПАДА, МРЪСЕН КОМУНИСТ ТАКЪВ ! ! !
626
0
 
4
 
! Отговори
ай-вай преди 12 години
От учтивост никой не му е казал на Бойко истината,а именно,че "царят е гол".Ако лъже,лъже народа ни и себе си ,не домакините.Жалко ,че немахме шанса да бъдем ръководени от здравомислещи и родолюбиви люде.
625
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че не лъже човекът, някъде да виждате да е казалз "народа". Тпй говори по принцип - ако си инициативен, изобретателен, алчен, безскрупулен, крадлив, тарикат, мошеник... с една дума изграден евроатлантик и либерал-демократ България си е рай. А пенсионери, безработни, болни, нетрудоспособни...те не са ефективни, само разходи и никаква полза, и нямат място в новия световен ред
624
0
 
10
 
! Отговори
Глупак Прост преди 12 години
СРАМ МЕ Е! МНОГО МЕ Е СРАМ!Вече осъзнавам, че мен лично ме е срам за срамотиите на управниците.Вече ме е срам че съм БЪЛГАРИН!Чърчил казал, че "всеки народ си заслужава управниците"Явно много сме прегрешили...!Като знам Алеко какво е написал в "Бай ***" не искам да знам какво щеше да напиче сега!ГОСПОДИ СЪБЕРИ СИ ВЕРЕСИИТЕ...както казваше една мъдра баба в едно селце...Но вече едно знам... след образователната реформа в БГ...управниците ни все такива ще са...*** народ - слаба държава!
623
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре аз не мога да повярвам, че този човек наистина ги ръси тези глупости. Просто не доумявам, как може някой да е толкова *** !!!????
622
0
 
1
 
! Отговори
купона на един от ге преди 12 години
hsnovini Шефът на ВиК-Хасково купонясва с кръшни дами в СтарозагорскоВъв вихъра на луд купон се озова през уикенда шефът на ВиК-Хасково Петко Стойчев. В компанията на кръшни дами, окрилен от веселите молекули в кръвта, инженерът показа завидни танцови умения в елитно заведение в курорта Старозагорски минерални бани. Свидетели разказаха, че Стойчев е и изключително галантен кавалер, тъй като не спрял да ухажва дамите в компанията. Особено една от тях.ето какво правят от ге
621
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не мога да повярвам, че е толкова зле този човек! Той просто се рее в небесата. Непрекъснато ръси глупости и сам си вярва и величае. Такова чудо на природата не се е раждало, няма и да се роди! Бай *** от 21-ви век. Лошото е че излага не само себе си, но и всички нас. Просто НЯМАМ ДУМИ! ДОКОГА?????
620
0
 
7
 
! Отговори
Случаен преди 12 години
Не разбрах само как стана тая, че за последните 20-на години България се превърна в най-бедната държава? По соца не бяхме вързали и цъфнали, но това което е в момента дори и в кошмарен сън не ни се е присънвал. Как другите бивши соц дуржави ни изпревариха толкова, че ни се вие. Много просто, поне според мен, като управнците в тези държави наистина мислеха за държавата, т.е.за хората. Нашите, които ни се извърволчват всичките тези години, мислят само за джоба си. В гроба милионите си няма да зане
619
0
 
9
 
! Отговори
631 преди 12 години
няма как да разбереш, мозъчния дефицит е обща характерна черта на всички, дето го харесвате тоя ***
618
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
екстът бе публикуван на английски на сайта Болканлийкс и разпространен в България от "Биволъ", който има споразумение с Уикилийкс за партньорство в журналистическата и експертна обработка на дипломатическите грами.За инцидента, при който не са сработили 22 от 61 защитни органи на атомната централа и е довел до аварийно изключване на блока, се разбра едва два месеца по-късно. И то, едва след изявление на бившия шеф на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели Георги Касчиев пред германския в. "Тагесшпигел". Тогава той призна, че централната система за сигурност не се е задействала.Първо ръководството на АЕЦ и агенцията за ядрена енергетика отрекоха, че инцидентът е сериозен и заявиха, че той може да се оцени със степен "нула" по 7-степенната скала на INES. Тогавашният енергиен министър Румен Овчаров дори обвини Касчиев, че "дискредитира българския енергиен сектор и цялата страна".След последвалата реакция в страната и в чужбина обаче властите докладваха за инцидента в Международната агениця за атомна енергия (МААЕ) и той беше оценен на втора степен по същата скала."Ако инцидентът се беше случил няколко месеца по-късно, най-вероятно още по-голям брой механизми щяха да са блокирали и ситуацията би могла да излезе от контрол. Управата на централата е оставила реактора да работи 6 часа след като е констатиран дефектът, което е "ясно нарушение на указанията за безопасност", посочват експертни източници на американския посланик, цитирани в доклада му.Той цитира и свой източник, според когото шефът на централата тогава Иван Иванов е бил заплашен "да бъде изритан", ако разкрие подробности за инцидента."Инцидентът демонстрира нежеланието на българските власти да бъдат напълно прозрачни по проблемите на сигурността на старите ядрени реактори. Макар че окачестви инцидента като относително малък, българското правителство не отрони и дума за това какво точно се е случило в централата. Всяка индикация, че 5-и блок на централата може да се окаже несигурен, би подкопала сериозно твърденията на официалните лица, че принудителното спиране на 3 и 4 блок на "Козлодуй" е несправедливо", заявява още в доклада си дипломатът.
617
2
 
8
 
! Отговори
Дона преди 12 години
Ами човека говори от името на народа,но има в предвид себе си.Той не живее зле,как да знае за останалите???Нали знаете"сит на гладен не вярва"Жалко че им повярвахме и на тези другари.Борисов е братовчед на Иван Славков.
616
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Борисов ,вдъхва респект и уважение !
615
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не разбирам тези ,които сипят обидни думи за премиера !?!!!!!!
614
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
628- да така е !
613
1
 
6
 
! Отговори
Нормално преди 12 години
Не е чудно че Хърватите са напред, там биха шута на сръбските комунисти отдавна
612
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не мога да намеря думи, за да опиша българския премиер!Мога само да кажа, че изпитвам дълбок срам и самосъжаление!Чак такова нещо България не заслужаваше, явно, че от дъното имало и по-надолу!
611
1
 
15
 
! Отговори
абе преди 12 години
тоя нашия все като изхлузен изглежда, и в костюм като е ... каква разлика има само между дамата и него, тя стилна, достолепна и уверена, той пак с изпомачкано сако и изсулен... освен че ръси простотии, като такъв си и изглежда
610
1
 
20
 
! Отговори
СРАМ МЕ Е преди 12 години
Няма *** който може да поема тъпотията на този човек от снимката...Да сравняваш Хърватска с България е меко казано неуместно... освен всичко което нямаме тук там имат най-малкото истински политици а не ДС/МВР/БКП *** срам ме е от този човек .
609
0
 
13
 
! Отговори
Ruja преди 12 години
Имен ме е срам, срам, срам!
608
0
 
7
 
! Отговори
истината преди 12 години
Средната месечна нето заплата през юни в Хърватия е била 5415 куни /744 евро/, което номинално е повече с 2,6 на сто, а реално - с 2,7 на сто повече в сравнение със заплатата през май, съобщи хърватският статистически институт.Най-високата средна нето заплата през юни в Хърватия е била изплатена във въздушния транспорт - 9521 куни /1309 евро/, а най-ниската - в производството на облекло - 2740 куни или 386 евро.Средната месечна работна заплата за юни 2010 г. в България е 636 лева (326 евро, сочи статистиката на НСИ.През второто тримесечие на 2010 г. средната месечна работна заплата нараства спрямо първото тримесечие с 3.4% до 640 лева.През второто тримесечие на 2010 г. средната месечна работна заплата нараства с 8.8% спрямо същия период на предходната година.