Прокуратурата разследва насаждане на етническа омраза

Атака пък обмисля да поиска забрана на ДПС
Обновена: 25 май 2011 16:10 | 25 май 2011 15:43,
337
Прокуратурата разследва насаждане на етническа омраза
Волен Сидеров. Снимка: БТА

Софийската градска прокуратура започна разследване за проповядване на етническа омраза след сбиването пред столичната джамия „Баня Баши“.

Засега производството е срещу неизвестен извършител, каза градският прокурор Николай Кокинов. Националното следствие ще установява дали при събитията пред „Баня Баши“ и в последвалия разговор между Волен Сидеров и вече отлъчения от ДПС депутат Корман Исмаилов, които стигнаха до бой в студиото на БНР, е проповядвана етническа омраза.

Днес Волен Сидеров, придружен от почти цялата парламентарна група на "Атака" и евродепутата Димитър Стоянов, внесе в градската прокуратура жалби срещу хора, които са нападнали привържениците на партията му пред джамията.

По думите му именно те са насаждали верска омраза, тъй като нарекли атакистите „гяури“. Сидеров се срещна с Николай Кокинов, за да му връчи снимки и видеоматериали, на които се виждат участници в петъчната молитва, които нападат хората на „Атака“.

Във връзка с коментарите за забрана на „Атака“ Волен Сидеров бе категоричен, че основания за това няма.

„Ако тръгне да се иска забрана на определена партия, не знам дали няма да излязат повече основания за закриване на ДПС“, заяви Сидеров, според когото със самото си създаване движението е било обявено като етническа партия.

В „Атака“ обмислят възможността да се обърнат към институциите, които имат право да сезират Конституционния съд за забрана на ДПС. Засега обаче решение за това не е взето.

„Можем да помолим омбудсмана. Сега събираме данни за проявите на ДПС през годините и може да се окаже, че там натрупването е много сериозно и действително има основания да се забрани тази партия“, коментира Сидеров.

Лидерът на „Атака“ коментира и думите на премиера Бойко Борисов, който днес заяви, че няма да допусне „всякакви партии да развиват политики на гърба на ГЕРБ“ и не изключи възможността за предсрочни парламентарни избори.

Според лидера на „Атака“ един предсрочен вот би довел до дестабилизация, тъй като няма да се събере стабилно парламентарно мнозинство. По думите му ГЕРБ избързват с позицията си за събитията пред джамията. Декларациите на всички парламентарни партии, които днес заклеймиха поведението на „Атака“, му напомняли за комунизма.

Още по темата

Все пак от думите му стана ясно, че „Атака“ няма да спре да подкрепя ГЕРБ, когато се касае за стабилността на управлението.

„По отношение на стабилността не трябва да правим резки движения, но ако ГЕРБ не иска, както чухме днес, нашата подкрепа, няма как насила да я даваме“, бе коментарът на Сидеров.

По думите му „Атака“ не иска разклащане на властта, а това е въпрос, който поставя ГЕРБ.

„След като не искат нашата подкрепа, не искат на сините, на РЗС, на какво разчитат тогава. Би трябвало на ДПС и БСП. Този въпрос те трябва да го изяснят вече“, призова управляващите Сидеров.

По отношение на разследванията за боя пред джамията лидерът на „Атака“ изрази надежда да има обективност и прокуратурата да си свърши работата. По думите му досега се е наблюдавало единствено заклеймяване на партията му, а нарушителите всъщност са други.

Сидеров повтори за пореден път, че високоговорителите на „Баня Баши“ са монтирани в нарушение на наредба на Столичната община, а мюсюлманите нямали право да се молят на тротоара извън джамията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
9
 
10
 
! Отговори
НИКОЙ НЕ МОЖЕ... преди 12 години
...ДА БИЕ И УНИЖАВА, МИРНИТЕ БОГОМОЛЦИ--НЕЗАВИСИМО ОТ КОЕ ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕ СА ТЕ......!!!!!ТОВА , СИ Е ЧИСТ ТЕРОРИЗЪМ И РАСОВА ОМРАЗА!!КОЙ Е БОЛЕН СФИНКТЕРОВ......ТА ДА ОПРЕДЕЛЯ ,КОЯ РЕЛИГИЯ ИМА ПРАВО ДА ИЗПОВЯДВА..... НАРОДА В БЪЛГАРИЯ???!!ТАКИВА ГАДОСТИ ---ПРАВЕХА САМО КОМУНИСТИТЕ---НЕ ДАВАХА НА ХОРАТА ДА ХОДЯТ НА ЦЪРКВА И ДА ПОЧИТАТ БОГА....КАКТО И ДА СЕ НАРИЧА ТОЙ!!ИЗГОНЕТЕ ТОЗИ ГАД ОТ , НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ....КАКЪВ "РЕФЕРЕНДУМ"....КАКВИ 5-ЛЕВА..........СЪС НАРОДНИТ ПАРИ ОТ БЮДЖЕТА...?!!
250
2
 
7
 
! Отговори
USA преди 12 години
ima li nekoi mobilnia na OBAMA
249
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
abe pi4ove tva da ne e novia Bin Laden na6ia bandit Volen4o
248
4
 
7
 
! Отговори
FBI преди 12 години
haha mnogo qako pasva TERORIST nomer 1 v Balgaria Volen Siderov
247
5
 
8
 
! Отговори
Kiril Nikolov преди 12 години
tova si e Terorizam ot strana na Ataka
246
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
novite TERORISTI ATAKA sled ALKAIDA
245
9
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
АТАКА и ДПС заедно трябва да се забранят!
244
6
 
5
 
! Отговори
TPA преди 12 години
Teroristi4na Partia ATAKA , misla 4e 6te pasne po dobre
243
9
 
10
 
! Отговори
потребител преди 12 години
Нима не се вижда какво е настъплението на исляма в Европа?Това е твърде сериозен проблем и нека нашите управници не се правят,че не съществува проблема,а да се вземат адекватни мерки по този въпрос.Никак не е приятно да вие джамията в центъра на София и по тротоара килимчета с молещи се!За мен това е умишлено,да се дразнят българите!
242
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
mi sled kato izvar6iha toa Atentat v petak te sa si Teroristi
241
8
 
6
 
! Отговори
TPA преди 12 години
Partia ATAKA 6te se pteimenuva na TALIBANSKA PARTIA ATAKA (TPA)
240
5
 
9
 
! Отговори
омраза преди 12 години
Никой не насажда етническа омраза и никой никого не мрази ,но човек уважавщ себеси трябва да настоява за своята свобода и спокойствие и когато няма как по друг начин да се чуе гластност и да се вземат мерки за това виене на мюсюлманите от джамията и от горе на това и тротоара заемат е това вече преля чашата .Толерантноста се изчерпя и правителството да вземе мерки как да накарат молещите мюсюлмани да спазват реда и да не ни безпокояват.Не сме длъжни да ги търпим стига толкова.
239
4
 
18
 
! Отговори
тт преди 12 години
Да се забрани ДПС! Ако се спазва конституцията, тази партия не трябва да съществува. Тогава и съществуването на Атака ще се обезсмисли.
238
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 12 години
А знаете ли, че в редовете на бойкоборисовата ГРОБ има дупетатка от противоконституционната Евромангал? Щом сруд управляващите има представител на незаконна партия, това не означава ли, че ЦЯЛОТО управление на тая престъпна хунта е незаконно и че всички закони приети от тях, са на практика незаконни?
237
0
 
0
 
! Отговори
Ердинч преди 12 години
Читател- а този весник написал ли е какъв е бил финалът на този така наречен Пим Фортуин
236
1
 
4
 
! Отговори
mum преди 12 години
до ал. Трябва да защитим децата си. и мен ме досрамя.
235
5
 
18
 
! Отговори
zeta преди 12 години
Прокуратурата да разследва първо ДПС за нарушаване на законите в България и тогава да разследва Атака.
234
4
 
14
 
! Отговори
БГ работник преди 12 години
Кой говори за етническа омраза?Ако не дразнят хората с виене от минаретата и не запущват тротоарите,кой ще им каже нещо?
233
1
 
3
 
! Отговори
willy преди 12 години
Do 239 vie ste mnogo prav taka e no pri4inata e druga na6ite mjusulmani sa dobri ama koi im palni glavite s gluposti s radikalen islam s razni giotverenlaci tija kom6iite mai za6toto nikoi ne obi4a BG okolo nas,i kogato se opraviame malko ot malko onja 6alvari zapo4vat da nalivat benzin v oganja FRANCIAi ENGLAND imat nai goljamata vina za tova za6toto blagodarenie na tjax sega ni ebavat kom6iite.
232
3
 
4
 
! Отговори
bg преди 12 години
davay bolene,s tvoite deystviya si jiv kamikadze s tvoyata sibana partiya bataka