75% от съседите ти бият шута от блока

Това е противоконституционно, абсурд е, скочиха сините
Обновена: 7 юли 2011 17:10 | 7 юли 2011 17:02,
421
75% от съседите ти бият шута от блока
Снимка: архив Булфото

Собственик на апартамент може да бъде изгонен от жилището си, ако не по-малко от 75 на сто от съседите в кооперацията решат и гласуват за това на общо събрание.

Това предвиждат промени в Закона за етажната собственост, които депутатите приеха на второ четене.

Синият Лъчезар Тошев веднага възропта срещу закона и настоя, че изваждането на собственик с решение на общото събрание е нарушаване на конституцията и гарантирането на частното право на собственост.

По думите му съседите могат да го осъдят, но да го лишат от право на собственост, не могат.

"Това не е в тяхното право", отсече той.

Избраниците ни се заиграха най-много кога и при какви обстоятелства се провежда общо събрание на етажната собственост.

То може да бъде свикано от всеки собственик или ползвател в неотложни случаи или ако е минала повече от една година от последното проведено събрание.

Това ще става чрез покана, поставена на видно място на входа на сградата, но не по-късно от 7 дни преди датата, а в спешни случаи – 24 часа по-рано.

Ако насрочената сбирка не може да се осъществи в определеното време поради липса на кворум, се отлага с един час. Решенията се смятат за законни, ако са представени не по-малко от 33 на сто от живеещите, записаха окончателно депутатите.

В приетия днес закон е записано още, че за надстрояване, пристрояване, както и за промяна в предназначението на общите части на жилищните блокове е необходимо съгласието на 100% от собствениците.

Депутатите приеха още да има т.нар. щатен домоуправител. Правомощия ще му се възлагат след решение на собствениците и обитателите с гласовете на повече от 50%.

Той ще получава възнаграждение и не е задължително да живее в съответната кооперация.

Депутатите задължиха домоуправителя да предоставя информация на общините за вписаните кучета в книгата на етажната собственост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
394
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съгласете се,че има случаи когато собствениците на 1 апартамент превръщат цял блок в ***..Има наркомани,които крадат,водят наркоманските си компании,вдигат врява по цяла нощ,лежат оповръщани по стълбите....Трябва ли цял блок да търпи?Нима другите не са собственици?...Има случаи и на хора с психични отклонения,събират кучетата на цял град във входа,затрупват с *** междуетажната собственост....Има много фрапантни случаи,когато животът в цял блок става непоносим...заради един човек
393
4
 
8
 
! Отговори
trunk преди 12 години
Поредната ...тъпня.
392
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще ме изгонят точно нивга,семейството ми се е трудило цял живот да купи един апартамент,а маймуните в пърлемента го решават за един час!По-скоро ще му драсна клечката,барабар с целия свинарник на цар Освободител и бустана от тикви около него!!!
391
1
 
9
 
! Отговори
j преди 12 години
Остава да пуснат и закон, при който ако 75% от обитателите на квартала могат да те изгонят.
390
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
basi komunizma...
389
1
 
4
 
! Отговори
ала бала преди 12 години
Също със закон при домоуправителя трябва да има база данни с днк на всички живеещи в кооперацията.Пояснявам преди седмица някой се *** до вратата на апартамента ми посред бял ден.Та ако има база данни, чрез днк анализ ще се установява извършителя на подобни деяния и ще бъде задължен (също със закон),поне да си изчисти мръсотията,че голяма воня се носи бре......
388
1
 
1
 
! Отговори
ggg преди 12 години
zatova az jiveja v kuschta i e super i nikoi njama d ame goni kvoto i da pravja
387
1
 
25
 
! Отговори
darcas преди 12 години
При положение че няма кой да го спазва този закон, и кой да контролира спазването му, на народа ще му е през онази работа какво ще гласуват.
386
4
 
9
 
! Отговори
коко преди 12 години
Чалгаджия на запад и един ден няма да вирее, какъвто и да е.Това е тъпата ни ориентаска същност, за това ни мразят.Кючеци и губеци , ужас
385
11
 
6
 
! Отговори
коко преди 12 години
Малко закона е Хан-крумовси,но само така ще можем да интегрираме чалгаджиите в обществото,инъче си отиваме като нация
384
3
 
2
 
! Отговори
муспи преди 12 години
Българи, още не се научихте на демокрация. Демокрация е когато цялия блок е "за", но всички приказват че има различни мнения и никое не е чак 75%.
383
0
 
6
 
! Отговори
коко преди 12 години
до 385Ако имаш предвид мен коко 383Никога , ама никога по никакъв повод не съм притеснявал съседите си,и никога няма да го направя. Така съм възпитал и детето си.Винаги съм готов да помогна( доколкото мога), но не и да преча.
382
1
 
8
 
! Отговори
Ruja преди 12 години
Не, не разбрах! Това ли е проблемът на държавата, че се спретнаха народните представители с тези поправки да се занимават? Тя простотията с това няма да изчезне, но поне ще намерят занимание за освирепялия от проблеми народ - междусъседско.
381
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
380 e абсолютно прав. Това е действащо право от поне 20 години. Легалния термин до момента беше "изваждане на съсобственик". И впрочем не става дума за лишаване от право на собственост. Друг е въпроса, че на мен не ми е известен случай когато да е изваждан съсобственик по този текст. Ама както и да е. Журналята със закъснение от само 20 и кусур години разбраха за съществуването на такъв текст и надигнаха вой на шумно възмущение.
380
0
 
15
 
! Отговори
traba преди 12 години
Това е работа на банките. Отговор на растящото им безсилие срещу обикновения човек. Пореден опит за създаване на тотален робовладелчески строй.
379
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много чалгаджийски червенотиквеничковчета са се изходили в коментарите.Интересно защо точно те правят шумни чалгаджийски купони, а после реват, че са дискриминирани?!
378
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
25% на улицата; Благодаря ви ГЕРБ/ГЕСТАПО/
377
1
 
22
 
! Отговори
koko преди 12 години
Чалгаджиите изтръпнаха.Наред с криминалните престъпления, остава въпроса и за чалгатерора в блоковете. Тия са бич в обществото.Чета коментари от рода"Аз няма да правя забележки за силна музика, но не искам и на менда правят забележки" т.е. настъпва анархия, всеки усилва баса и лудницата в кооперацията става пълна.А хората работили цял ден се прибират в къщиза почивка се изнервят и чакай от тях работа на следващият ден. Така намразих дома си. Затова не ни искат никъде.
376
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
мен ме избраха за домоуправител, имам 27% собственост, всеки прави закони в кооперацията и ме боли фара, не моат ме изгони
375
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
целия закон за етажна собственост е недомислица и поставя хората в невъзможност да се управляват за елементарни неща ,как е възможно явили се само 5 собственика от 78 да вземат радикални решения ,това е абсурд ,решенията за всичко да се вземат от 80 % ,а всички собственици да бъдат задължени да вземат участие в събранията ,а този собственик които не се е явил на 2 събрания да имат право останалите да му налагат глоба или да го изнесат от жилището му ,така е справедливо