75% от съседите ти бият шута от блока

Това е противоконституционно, абсурд е, скочиха сините
Обновена: 7 юли 2011 17:10 | 7 юли 2011 17:02,
421
75% от съседите ти бият шута от блока
Снимка: архив Булфото

Собственик на апартамент може да бъде изгонен от жилището си, ако не по-малко от 75 на сто от съседите в кооперацията решат и гласуват за това на общо събрание.

Това предвиждат промени в Закона за етажната собственост, които депутатите приеха на второ четене.

Синият Лъчезар Тошев веднага възропта срещу закона и настоя, че изваждането на собственик с решение на общото събрание е нарушаване на конституцията и гарантирането на частното право на собственост.

По думите му съседите могат да го осъдят, но да го лишат от право на собственост, не могат.

"Това не е в тяхното право", отсече той.

Избраниците ни се заиграха най-много кога и при какви обстоятелства се провежда общо събрание на етажната собственост.

То може да бъде свикано от всеки собственик или ползвател в неотложни случаи или ако е минала повече от една година от последното проведено събрание.

Това ще става чрез покана, поставена на видно място на входа на сградата, но не по-късно от 7 дни преди датата, а в спешни случаи – 24 часа по-рано.

Ако насрочената сбирка не може да се осъществи в определеното време поради липса на кворум, се отлага с един час. Решенията се смятат за законни, ако са представени не по-малко от 33 на сто от живеещите, записаха окончателно депутатите.

В приетия днес закон е записано още, че за надстрояване, пристрояване, както и за промяна в предназначението на общите части на жилищните блокове е необходимо съгласието на 100% от собствениците.

Депутатите приеха още да има т.нар. щатен домоуправител. Правомощия ще му се възлагат след решение на собствениците и обитателите с гласовете на повече от 50%.

Той ще получава възнаграждение и не е задължително да живее в съответната кооперация.

Депутатите задължиха домоуправителя да предоставя информация на общините за вписаните кучета в книгата на етажната собственост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
374
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е няма такъв народ! За 4 часа - 400 коментара! Само няколко човека са наясно и го споделиха - от години го има този текст в закона! Друг е въпроса, защо сега, след някои други поправки в него, всички медии изведнъж забелязаха нещо случило се отдавна! По- лошото е, че 400 компетентни комплексари избиват... *** народ - слаба държава, бъдете здрави!
373
1
 
24
 
! Отговори
AНОНИМЕН преди 12 години
НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА.
372
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който няма пари за подръжка на общата собственост, трябва да продава и да се изнася. Заради това сиромахомилство някой ден блоковете ще почнат да ни падат на главите.
371
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мачкай Бойко,мачкай Цецо ,мачкай Дянков, мачкайте докато останат само *** ,олигарси,монополи и беззащитни пенсионери.Дано ви изберат и втори мандат ,че и на мен да ми уври главата и да си бия най-сетне камшика за навън .
370
3
 
26
 
! Отговори
baba ty преди 12 години
НА ИЗБОРИТЕ ЩЕ МЕ ФАНАТ ЗА ***. И ЩЕ НАДУВАТ ДОКАТ ГИ ИЗПРЪСКАМ
369
4
 
20
 
! Отговори
ДИДКО преди 12 години
ето затова си продавам жилището и духвам за чужбина
368
3
 
18
 
! Отговори
ХАХАХА преди 12 години
ЖАЛКО АКО БЯХА 50 % ЩЯХ ДА ИЗРИТАМ ЦЕЛИЯ БЛОК НА ВЪНКА!!!!!!!!!!!!!
367
4
 
34
 
! Отговори
Чингиз хан преди 12 години
Това не е закон, това е фриволна хрумка, хрумка на една презадоволена група от *** с 5 000 лв. месечна заплата и с катастрофирала ценностна система.
366
5
 
39
 
! Отговори
Бай Мангал преди 12 години
А кой ще изгони Боко от премиерския стол? Той вреди на 75% от българите.
365
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БРАВО ЗА ЦИТАТА! АЙНЩАЙН ГО Е КАЗАЛ - НЕ ЗНАМ ПО СИЛАТА НА КАКВИ ОБСТОЯТЕЛСТВА / МОЖЕ БИ КАТО ПОГЛЕД В БЪДЕЩЕТО!/ Е ИМАЛ ПРЕДВИД ТОЧНО НАС!
364
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Както казал един Цар навремето - "Аз съм добър Цар, защото издавам изпълними заповеди":) ГЕРБ се оказаха на висотата на един средностатистически сержант от МВР!
363
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
365 - Ха виж и 45 от ЗС де:)) Ще останеш учуден, че са малко случаите, а и има и ограничен период от време:) Освен това дай да видим и приложението:)) Нещо да кажеш за прякото приложение на Конституцията
362
0
 
20
 
! Отговори
Келешчо преди 12 години
Няма лоши закони, има неизпълними закони, този е един от тях.
361
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Както каза канадеца по време на боклучената софийска криза, то в България проблема е, че не се зачитат тези, които са по-малко на брой! След някоя година мнозинството става малцинство и отново се повтаря! Човека беше много впечатлен как мутри малтретираха хора за да извозят ***! Те затова хората бягат в Канада!
360
5
 
6
 
! Отговори
... преди 12 години
Това го има от десет години в същия Закон !Чл. 17. (1) В общото събрание собствениците имат право на глас, съответстващ на притежаваните от тях идеални части от общите части на сградата. (2) Общото събрание на собствениците приема решения:1. единодушно - за предприемане на действия за надстрояване и пристрояване, както и за учредяване право на ползване или право на строеж;2. с мнозинство не по-малко от 75 на сто от представените идеални части от общите части на етажната собственост - за изваждане на собственик по реда на чл. 45 от Закона за собствеността; собственикът, за когото се отнася решението, не участва в гласуването;
359
15
 
1
 
! Отговори
авеф преди 12 години
Сините *** начело с Костов и инфантилния Мартин Димитров да си затварят плювалниците!
358
1
 
14
 
! Отговори
Зоологът преди 12 години
Мале...еее, законът на джунглата. Тигърът, ъносорогът и слонът решили да изгонят Кума Лиса, но тя им показала среден пръст защото джунглата е и нейна.
357
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
358 - А ако всички тормозят един, тогава какво правим!
356
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЗА РОМСКИТЕ ГЕТА КОГА ЩЕ ИМА ЗАКОН? ЗА ТЕХНИТЕ КОНЕ, КОИТО ОПСИРАТ ЦЯЛА СОФИЯ? ИЛИ ТЕ НЕ СЕ ЗАКАЧАТ ЗАЩОТО СА ЕЛЕКТОРАТ?!?!?!
355
1
 
22
 
! Отговори
до 347 преди 12 години
Стига писа глупости! В Европа и особено в Америка частната собственост е неприкосновена. В САЩ ако някой влезе в имота ти можеш да го застреляш на място без да питаш. И можеш да си гледаш каквото си искаш в къщи ако ще и алигатор!