3 пъти на ден: Ало, ало между боса на НАП и Дянков

Ученик с шеф във война не може, призна Красимир Стефанов
18 юли 2011 10:08,
85
3 пъти на ден: Ало, ало между боса на НАП и Дянков
Снимка: архив, БТА

Масови проверки на НАП започват през лятото по отношение на неплатените осигурителни вноски, обяви шефът на агенцията Красимир Стефанов.

Основно ще се проверява дали работещите са с трудов договор и дали при договор на четиричасов работен ден той се спазва. Концентрацията на инспектори ще бъде по Черноморието.

"Извадили сме данните на 164 000 българи, които са с подобни трудови договори. 80% от тях според нас са нереални и затова започва проверка на всички тези фирми. Санкциите са до 15 000 лева. Ако се докажат нарушения, допълнително можем да доначислим липсващите пари и лихвите по тях", обясни данъчен номер едно пред bTV.

По думите му 320 милиона лева от общите липси – 622 милиона лева, в държавния бюджет идват именно от грешно планираните осигурителни вноски. Друга част се запълва от несъбирането на корпоративния данък, който е пряко отражение на дейността на фирмите през миналата година в кризата.

Парите от ДДС обаче ще бъдат събрани, обеща Красимир Стефанов, като отбеляза, че само за месец агенцията е наваксала 42 милиона лева. Така НАП ще изпълни 96% от липсващата сума.

Критиките на финансовия министър Симеон Дянков срещу дейността на агенцията Стефанов коментира с липсата на комуникация, която вече е в миналото.

"Ученик с началник във война не може да бъде. Имаше критики от негова страна, но началникът има право да изисква повече. Още повече в НАП, която е мащабна като дейност. Надали някога 100% ще бъде подредена къщичката, но досега не му беше представяна синтезирана информация. От месец и половина обаче сме в постоянен контакт – чуваме се сутрин, обед и вечер", обясни данъчен номер едно.

Той коментира и думите на финансовия министър относно прикриване на бизнесмени и липсата на санкции срещу тях.

"На централно ниво НАП никога не е опъвала чадър над когото и да било. Проверява се дори действащ вицепремиер. На местно ниво обаче има физически лица с нелегален бизнес и там обществото ги знае, но няма активност. Може би затова остана привкус, че местни бизнесмени остават ненаказани за ДДС измами. Но това не е само проблем на НАП", обясни Стефанов.

Според него в институцията, която ръководи, са признали наличието на корупцията, като начин за справяне с нея.

Той обяви, че до момента има над 70 служители, които са били уволнени, а срещу някои от тях дори са издадени ефективни присъди на първа инстанция. Работи се тясно и с други институции като МВР, ДАНС и прокуратурата.

На въпрос дали мястото му като директор на агенцията е под въпрос, той отговори, че на такива места столът винаги се клати и никой не се е родил вечен.

Според него обаче последните оценки на Дянков – и публични, и лични, са в положителна посока.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: НАПКрасимир Стефанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
1
 
! Отговори
didi преди 12 години
ако трябва и по 20 пъти ,Дянков добре се справя
81
2
 
1
 
! Отговори
Иво преди 12 години
Дянков е много силен министър, вижда слабите места в системата и ги коригира! Да продължава все така!
80
2
 
1
 
! Отговори
Стилян преди 12 години
Откакто ГЕРБ управляват изпълнителната власт, НАП работи все по-добре и по-добре. Хората там показват, че са професионалисти и непрекъснато подобряват резултатите си. Другият основен фактор за добрата работа е политическата подкрепа на национално ниво. От личен опит знам колко е важно един държавен служител да усеща подкрепата за работата си от страна на политическото си ръководство. Похвално е, че ГЕРБ разбиха практиката на Тройната коалиция да опъват чадъри над определени компании и бизнесмени
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проверките са необходими. Задължително е да се случват
78
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 12 години
А дано успеят.По морето в момента се правят най-много далаверки с осигуровки и трудови договори.После като ги хванат мълчат като ..... иначе са много големи като си правят далаверките.Повече проверки и контрол трябва, да са на тръни, че всеки момент ще ги проверят - така трябва да се чувстват "бизнесменчетата"!
77
0
 
2
 
! Отговори
sofeto преди 12 години
Ей тук е трагедията..... и на работодатели и на назначени не им се плаща данъци и социално осигуряване!!!
76
1
 
3
 
! Отговори
Амидала преди 12 години
Поздравления за действията на НАП. Трябва да се правят проверки, за да се приключи веднъж завинаги с нередностите в държавата ни. За да има ред трябва да има и засилен контрол и проверки. Важно е за доброто развите на една страна.
75
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А мръсните герберасти не ги проверяваш, а ***? Повишихте шефа на търновската НАП, защото прикри далаверите на местните депутати от ГЕРБ! Знаеш ли, че единият от тях рекетира бизнеса, другият краде ток, третият пере пари през офшорки, а шефът на търновската болница източва Здравната Каса чрез собствения си томограф и през клиничните пътеки на управляванато от него болница? *** ***!
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва да се направи списък с имената на всички изгонени от държавните учреждения заради корупция и повече да не им се дава държавна работа пожизнено
73
2
 
5
 
! Отговори
ваня преди 12 години
Всички искат високи заплата,а повечето от искащите имат средно образвание и до тука. Не се борят до край, не плащат за висше образование,стават сервитьорки или общи работници, а след това искат пари. Такива са повечето българи-накрая все са ни виновни уравляващите. Ама ние не сме спрели да се оплакваме последните 20 години... Нито Дянков, нито Борисов са виновни..
72
1
 
3
 
! Отговори
до 72 преди 12 години
щото не ти е работа. Когато проверят всички мошенници от опозицията и изкарат четсно резултатите, тогава може и да искате да знаете за Цецко, Дотогава си трайте с престъпни кумири дет ги имате
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дебелото прасе що си трае за проверката на тъста на Цоцко?
70
1
 
3
 
! Отговори
поля преди 12 години
искаме по-високи заплати! *** не искаме да плащаме данъци! Не се работи така Дянков, намери пари отнекъде, щот ние не искаме да се променяме! :-) Така звучите хора крещящи срещу Дянков, доста тъпо, а?
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много глупаво заглавие на статията.За пореден път.А идеята е съвсем друга.А за неуките, коментиращи тук:-Почетете малко за комуникацията в бизнеса и тогава четете.
68
3
 
8
 
! Отговори
ПСИХОПАТ ОТ ГЕРБ преди 12 години
АЛО,АЛО,...ДЯНКО ГО НЯМА ,ПАК ИМА 4АС ПРИ ПСИХИАТЪР.
67
0
 
5
 
! Отговори
мда преди 12 години
като в цирка, висш баланс... как да се задържиш по-дълго на даден пост
66
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДОЛУ ГЕРБ И БСП
65
0
 
25
 
! Отговори
До 58 преди 12 години
Определено си на много силна дрога. В България вече се говори не за емиграция, а за евакуация. Какво ми възхваляваш герб? По-лошо управление не е имало. Дори и Виденов направо е цвете, в сравнение с ББ.
64
1
 
15
 
! Отговори
някой преди 12 години
Хайде бе Дянков, разчисти тази пасмина!Какви са тия глупости и PR акции? Къде по света се бие барабана по медиите, че ще се правят проверки и то къде?!? Направо като официално предупреждение и то по телевизията!Ееее, бива бива доверие, ама чак пък толкова...Ставаш смешен Дянков! Толерираш ли ги тези лоени топки?!?!Дясната ръка на Мургина-сега пръв?!Направиха администрация, която вече става по-голяма от проверяващите? Кой ходи по тия проверки? Лъжи само...Време е за чистка!
63
1
 
13
 
! Отговори
РОДОЛюБЕЦ преди 12 години
кво става с Мургина ??????