Нови избори в 80-120 общини предвижда експерт

Не е ясно и до какво би довело евентуално касиране на вота
Обновена: 31 окт 2011 17:10 | 31 окт 2011 17:10,
56
Нови избори в 80-120 общини предвижда експерт
Снимка: Архив Булфото

„Поне 2/3 от подадените жалби за изборни нарушения ще бъдат уважени и е възможно след два-три месеца в 80-120 общини да има нови избори“.

Това е прогнозата минимум на главния юридически експерт на Гражданската инициатива за свободни и демократични избори (ГИСДИ).

Организацията беше одобрена от ЦИК за наблюдател на изборите.

„Изборите могат да бъдат касирани от раз само заради решението на Централата избирателна комисия за удължаване на изборния ден. ЦИК няма право на това, тъй като Изборният кодекс не й дава това правомощие“, коментира юристът пред „Фокус“.

Мотив за касиране може да бъде и присъствието на народни представители в секционни избирателни комисии.

„Ако това не е потъпкване на каквито и да е норми и принципи – нямам какво друго да кажа”, каза Даниел Стоянов. Според него с изброените аргументи, ако „някой има интерес – тези избори ги събаря само с едно внасяне на жалба”.

„На това, което бяхме свидетели, има основания изцяло да бъдат касирани изборите – не може да не спазваме върховенството на закона“, категоричен е той.

Ако започне процедура по касиране на изборите, обаче всичко остава в ръцете на съда.

„Оттук нататък влизаме в една дълга процедура, която – първо, е безсмислена, второ, подкопава самото доверие в изборите и трето, не е и гаранция, че това, което съдът реши, е вярно. Не е ясно какви юридически трикове ще бъдат извадени от адвокатите, какво ще признае съдът и какви ще са убежденията на съдията”, обяснява Стоянов.

Според него трябва да се направи анализ от ЦИК на причините за недействителните бюлетини от първия тур на 23 октомври.

Централната избирателна комисия обаче не би се съгласила на това, защото „ще трябва да признае собствената си некомпетентност“, коментира той.

От Гражданската инициатива за свободни и демократични избори препоръчват да се направи обществен съвет към президента, на който тези проблеми да бъдат обсъдени.

Като анализът трябва да доведе до конкретни мерки, а „не до абстрактни промени в Изборния кодекс“, защото проблемите не са само в законодателството, а и в организацията, допълни Стоянов.

„Ако бях социолог, бих казал, че от броя на недействителните бюлетини се формира една нова партия, която е на протестиращите, на т.нар. протестен вот. Ако допълним, че има и 50% негласували – тогава излиза, че в България ние само си играем на форма на изборна демокрация”, заяви Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
2
 
! Отговори
Турски лай преди 12 години
"Сериозна подкрепа за втория тур е получил Калфин в смесените райони, показват данните от вота. Ръстът на подкрепата в Кърджали за кандидата на левицата в сравнение с първия тур е повече от 25%. В неделя той е получил 67,58% подкрепа. Докато за Росен Плевнелиев са гласували 32,42% от избирателите в района. Това е с малко над 2 процента повече от първия тур."Вестник "Стандарт" от днес. Пък вие пак си лайте.
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
nai-prostiqt narod na Zemjata e bulgarskiqt
54
2
 
20
 
! Отговори
НС преди 12 години
Не ви ли стана ясно, че вота е ПЛАТЕН. На другата половина от народа никой не му плати и затова са гласували само бабите освен платените. Ясно ви е кой плаща с нашите пари.
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Доган е умният и хитрия играч до сега нямо друг политик като него ...тои винаги печели и можеби след време и да е първата политическа партия.
52
4
 
3
 
! Отговори
NIE OT BSP преди 12 години
SNIMA6 BIOLETINATA S TELEFONA I TOGAVA PLA6TAME-------A DA VI VIDIM SEGA
51
7
 
3
 
! Отговори
NIE OT BSP преди 12 години
PAK 6TE KUPIM ROMITE
50
3
 
9
 
! Отговори
до поглед преди 12 години
Напълно е възможно ГЕРБ да спечелят вота след 2г,но това,не защото народа много ги харесва,а защото ГЕРБ яхна много здраво антиДПС вота,който явно в БГ е много силен.От друга страна имам чувството,че ДПС играе задкулисно за ГЕРБ.Съдя за това по резултатите на Калфин в Кърджали и другите турски райони.Така,че големия губещ е БСП,която се лута между нарастващите си иначе гласоподаватели и лъжите на Доган.
49
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В България гласове се купуват на всички избори, от всички партии. Да ми циврите че само ГЕРБ били купували е лицемерие и абсолютна глупост. В Пловдив например, гласовете на двама познати бяха купени от БЗНС Ал. Стамболийски, съответно вкараха няколко съветника, Славчо от друга страна пък беше напазарувал яко Столипиново и Тракия - в тези два квартала той спечели с огромно мнозинство. И още нещо - най-много купуваха и мамеха БСП и пак загубиха. Реалната им подкрепа е много по-малко.
48
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вчера написах коментар,че изнесените протоколи от ЦИК не се засичат и днес ЦИК ги коригира на страницата си.......само, че всички партии имаме данните с резултатите.
47
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя експерт е *** тъпака, касиране има само при ДОКАЗАНА ПОДМЯНА НА ВОТА. Ако докажат това, няма проблеми, ще касират изборите, но да ми ръси тъпотии за това че заради удължаване на изборния ден или депутати можело да се касира... ай сиктир.
46
1
 
9
 
! Отговори
:) преди 12 години
До 30Тъп ли си ми кажи?! Дори Командира Костов го каза, че не би посмял да стори това което направиха ГЕРБ на изборите!
45
2
 
16
 
! Отговори
четящ преди 12 години
Ако така се правеха избори,то няма защо да се харчат толкова средства.Просто управляващите "поставят задача" -спечелване,с точно число на ръба на закона и - готово.Обявява го ОИК ,а не паралелните преброявания,например и така на публиката се обявява ,че еди кой е новият кмет.НАПРАВО НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ.За каква демокрация говорим.Нали сте чували израза"Оплачи се на арменския поп".Отвсякъде са завардени възможните пътища за обжалване-МВР,ПРАВОСЪДИЕ,АДМИНИСТРАЦИИ.Смърди отвсякъде.
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
kakvi izbori be samo prevrat i na besilkata ,izbori glypaci ne vijdate li che vi lajat i mamiat vsichki do edin ot tia izmennici predateli agenti obigrani moshennici .
43
1
 
5
 
! Отговори
do 42 преди 12 години
Ti piqn li si ili prosto glupav ?
42
24
 
9
 
! Отговори
поглед преди 12 години
Герб ще печели всички избори още десетина години ,защото мнозинството това иска ,така че пишман експертите ги чака гладно десетилетие
41
21
 
10
 
! Отговори
поглед преди 12 години
Герб ще печели всички избори още десетина години ,защото мнозинството това иска ,така че пишман експертите ги чака гладно десетилетие
40
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва бойко да умре :)
39
3
 
11
 
! Отговори
Смехурко преди 12 години
Честито на ГЕРБ Свищов!!! Вие сте истински олимпийци!!! Браво, браво са участието!!! Поздрави за ваш`те майки, лели, баби и всички до девето коляно по женска линия!!!! Ха.ха.ха!!!!
38
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** прибраха парите на столетницата и гласуваха за Роската :)) кат са прости куманастите кой им е крив
37
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЯМА ХЕЙТЪРА ВЕЧЕ , СПРЕЛИ СА ПАРИТЕ ОТ ГЕРБ И АТАКА. А *** СА ФАЛИРАЛИ