Плевнелиев: Властта няма да ме промени

Ще работя така, че всички българи да видят конкретните ползи
Обновена: 1 ное 2011 15:13 | 1 ное 2011 07:00,
181
Плевнелиев: Властта няма да ме промени
Росен Плевнелиев. Снимка: Булфото

Без празненства е преминала нощта на победата за новоизбрания президент на България Росен Плевнелиев, разказва той в интервю за „24 часа“. Новоизбраният държавен глава дава заявка, че ще бъде прагматичен човек, който няма да позволи властта да го промени – съпругата му ще продължи да работи, а двамата държат децата им да не се формират като деца на президент, което да им даде облаги. Говори обаче за промени на президентската институция.

Бъдещият държавен глава признава, че е учил за ролята на президент от книги на Конрад Аденауер, Маргарет Тачър, Роналд Рейгън „ и, разбира се, с огромен интерес прочетох отчета на президента Първанов“, допълва той, но отбелязва колко трудно е било да намери този отчет.

Росен Плевнелиев казва, че ще заложи на приемствеността в президентската институция, но дава заявка да я отвори към гражданите и медиите. „Хората ежедневно трябва да виждат с какво се занимаваме вътре“, заявява той. Казва, че ще освободи посланиците с картончета от Държавна сигурност, за което управляващите настояват отдавна, но също ще разчисти президентството от хора в зависимост от тоталитарния режим.

Още по темата

„Представям си президентството като една институция, в която буквално всяка седмица някой от съветите ще заседава – за културно развитие, за съдебната реформа, за икономическото развитие и т.н. Защото там ще тече общественият дебат, искам ние да задаваме посоката, хората да видят, че вратите са отворени“, казва Плевнелиев.

Като най-важната си цел той определя изработването на национален план „България 2020“  , който ще състави заедно с всички институции. „Ние просто трябва да имаме един план за развитие на държавата, който да не казва само, че трябва да сме член на европейската общност, а оттук нататък за какво се борим, коя е нашата следваща цел, която ще ни обедини? За мен това е стратегията „България 2020“, изтъква новоизбраният президент.

„Ще работя така, че всички български граждани – и тези, които не гласуваха за нас, и тези, които изобщо не гласуваха, да видят конкретните ползи за тях в една България, която ще бъде достоен член на ЕС, която ще остане стабилна“, допълва той.

Заявява, че няма да отлага работата си за евентуален следващ мандат. „Имам 5 години, ясен хоризонт, през които давам всичко от себе си, а след тях – каквото кажат българите“, изтъква новоизбраният президент.

Плевнелиев признава, че с удоволствие ще раздава ордени „Стара планина“, но единственият му критерий за връчването на отличията е да го получи този, който може да е пример за следващите поколения. Подкрепя и инициативата на Георги Първанов „Българската Коледа“, доколкото е видял конкретни резултати от нея.

Правомощията, които ще делегира на вицепрезидента Маргарита Попова ще бъдат помилването, даването на гражданство и даването на убежище.

Попитан кого ще слуша повече – Бойко или Барозу, Плевнелиев казва: „Може да продължите този списък, надявам се и с Меркел, и с Обама. Очаквам много скоро да започна да работя с големите лидери на света, защото това ще бъде моята амбиция“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
0
 
0
 
! Отговори
helius преди 12 години
Ти ме заблуди и излъга със своята теза за приемственост на добрите дела и аз гласувах за теб.Но после ти каза че ще правиш консултативен съвет от провалените предшественици,бившите президенти.Питам защо? От празни тикви семе не ти трябва .Ако бяха толкова добри те щяха да са президенти и ти нямаше да бъдеш съветник,за това не си проигравай картите от толкова рано.Голям зор ще видиш ако решиш да изчистиш България от бацилите ,но нямаш избор ИЛИ ТЕ ,ИЛИ ТИ.Играта започва от утре.С теб съм напред.
182
0
 
0
 
! Отговори
до .ти знаеш преди 12 години
Внимавай да не продадеш българският народ , както го продаваха твоите предшественици.Пълна лустрация в целият държавен апарат,в противен случай нямаш никакво бъдеше.преди да си встъпил още в длъжност,комунистите са съставили план как да те свалят предсрочно.Няма да ти е лесно ,но още по трудно ще е ако се предадеш на комунистите.
181
0
 
0
 
! Отговори
за 180 преди 12 години
Ние тогава бяхме от Б.С.П. то.
180
0
 
1
 
! Отговори
прочети преди 12 години
Конституцията, щото май си нямаш представа "какво работи президента" плевня смотана
179
1
 
1
 
! Отговори
БКП преди 12 години
Навремето един познат тичкаше да гласува за СДС-то. После крачетата щеше да си счупи да не изпусне поредните избори. Вече с бюлетинка на НДСВ-то.Сега вече не поддържам връзка с него, но съм сигурен, че въздух не му е останал ,докато се добере до урните, да си пусне фишчето за ГЕРБ.ТА ПИТАМ СЕ , МАМА МУ СТАРА, НЯМА ЛИ В ТАЯ СТРАНА ХОРА, ДЕТО ДА НЕ СИ ВЪРТЯТ *** ПОСТОЯННО? и вие господа застъпници на ГЕРБ, допреди няколко годинки , когато не съществуваше това понятие, в кой се клехте, бе??
178
1
 
4
 
! Отговори
Пинокио преди 12 години
Плевнелиев: Властта няма да ме промени, защото съм МАРИОНЕТКА.
177
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като поздравлявам, новия президент на Р.Б-я и му пожелавам успехи искам да му кажа и следното: "Голям залък ***, голяма дума не казвай"!
176
1
 
7
 
! Отговори
ТОЯГАТА преди 12 години
АБЕ МАЛУМНИ ДЕМОКРАТИ СТИГА СТЕ ДЕЛИЛИ ХОРАТА НА КУМУНИСТИ И ИЗМИСЛЕНИ ДЕМОКРАТИ ЧЕ МИ ПИСНА ВЕЧЕ ОТ ВАС КУМОНИЗАМ НЯМА НЯМА РАЗБЕРЕТЕ ГО ТОВА АКО ИМАШЕ НЯМАШЕ ДА СИ ПИШЕМ ТУК СЕГА ИМА КАДЪРНИ И НЕКЪДЪРНИ УПРАВЛЯВАЩИ НО ЗА НАША ЖАЛОСТ НИЕ НЕ СМЕ ПОПАДНАЛИ НА ТАКИВА А СЕГА ДА ВИ КАЖА МНЕНИЕТО СИ ЗА СЕГАШНИТЕ ЧЕ ТАКИВА НЕКАДЪРНИЦИ СМЕ НЯМАЛИ ОТ ВРЕМЕТО НА НДСВ ПРАЗНИ МИСЛИ НА МУТРИ С НОЖИЦИ.
175
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
естествено че няма, то няма да има власт, само фасада
174
0
 
9
 
! Отговори
БоСимеонов преди 12 години
Естествено, че властта няма да промени Плевнелиев. По простата причина, че той няма да има никаква власт. Той си е марионетка.
173
0
 
5
 
! Отговори
тоягата преди 12 години
То няма да е лошо да се промениш че ако си останеш същият голям смях ще падне и стеб господин БИН
172
1
 
5
 
! Отговори
Венци преди 12 години
Корупцията в медиите и политическото сплашване в държавата може да шокира само чужденците. Мнозинството от българите се отнасят повече от положително към тези явления. За последно го доказаха с избирането на Плевнелиев за президент.
171
1
 
6
 
! Отговори
da 170 преди 12 години
kak kadaren beeeeeeeeee.to vsi4ko si be6e naglaseno ot samoto na4alo........
170
3
 
2
 
! Отговори
do 170 преди 12 години
de da be6e taka,no ne e.
169
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не търсете обезателно компромати-приемете просто ,че един кадърен човек е нашият президент!
168
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
изключително се радвам,че гласувах за Плевнелиев,той има всичките качества за добър президент.
167
9
 
14
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
Каква власт имаш,бе ***-нали Боко те е програмирал-----ти си дна марионетка и нищо повече....взимай парата ,движи си фирмичките и си кютай....щото кучкара ще те хапне!!!
166
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Плевнелиев: Властта няма да ме промени"Уважаеми г-н Президент,Вие нямата никаква власт!Как очаквате властта да ви промени, след като нямате таква?
165
10
 
9
 
! Отговори
Ю2 преди 12 години
Защото сте комунисти, затова сте толкова много отвратително арогатни. Как нямате капка срам бе ***. Какво като Гоце е вашия идол - за вас другите не са хора. Вие сте едни безсрамни и безочливи комунисти от най-лошата порода Болшевики.
164
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре е , че г-н Плевналиев прави това изявление сега, още по-добре ще е , ако го направи и след четири години